"Venäjän ja USA:n välillä alkanut jo kylmä kausi"

Venäjän ja Yhdysvaltojen välisessä suhteessa on alkanut jo kylmä kausi, arvioi tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Tutkijan mukaan Ukrainan kriisi on kiristänyt kahden suurvallan välejä entisestään, mutta ilmapiiri on ollut kireä jo jonkin aikaa.

- Esimerkiksi Venäjän linja Syyria-tapauksessa oli selkeä merkki siitä, että Venäjä on tiukentamassa otettaan omalla alueellaan ja omien liittolaistensa kanssa. Nämä liittolaiset ovat epämääräistä jengiä Iranista Syyriaan, Hizbollahiin ja muihin mielenkiintoisiin tahoihin, Aaltola sanoi MTV Uutislivessä.

- Venäjällä on taas kasvanut tarve pitää yllä ajatusta siitä, että se olisi palaamassa suureksi valtioksi. Se on haistanut, että lännessä olisi heikkoutta: on ollut paljon taloudellisia kriisejä ja on puhuttu paljon Yhdysvaltojen alamäestä.

Edessä ratkaiseva viikonloppu

Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov neuvottelevat Krimin tilanteesta tänään Lontoossa. Kerry on aiemmin varoittanut Venäjää vakavilla seurauksilla, jos maa liittää Krimin niemimaan itseensä.

- Tämä on todella tärkeä viikonloppu. Ainoa mahdollisuus ratkaista asia ennen Krimin sunnuntain kansanäänestystä on tämän päivän ja huomisen aikana. Kyllä tässä vielä jonkin verran on toivoa, että ei jouduta eskaloituviin sotilaallisiin toimenpiteisiin tai talouspakotteisiin, Aaltola toteaa.

Tutkijan mukaan Yhdysvallat haluaa selvästi näyttää, että Venäjä ei voi käyttäytyä niin kuin se on nyt käyttäytynyt.

- Suurvaltojen välillä asiat ovat ratkaistavissa neuvotteluissa, vaikkakin joskus sotilaallinen voima on se. joka asiat viime kädessä ratkaisee. Itäisen naapurimme tilanteessa sotilaallinen voima on kuitenkin usein ollut se, joka on ratkaissut - ei neuvottelut.

Aaltola myöntää olevansa hyvin huolestunut Ukrainan tilanteesta.

- On huolestuttavaa. että tässä maailmanajassa nähdään tällaisia kehityskaaria. Tässä on hieman ristikkäisiä maailmankuvia, jotka törmäävät toisiinsa vinhalla vauhdilla. Siitä tulee todennäköisesti pitkäkantoisia seurauksia, vaikka kriisi nyt ratkaistaisiinkin. Alla olevat laajemmat prosessit tulevat oireilemaan vuosien ajan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja