8:53

Yksisarvisruoka, kauramaito, Aperol Spritz… Tässä ovat tämän vuoden 10 isointa ruokatrendiä: Kuinka monta niistä olet testannut?

Onko kombucha suosikkijuomasi? Entä oletko jo törmännyt "yksisarvisruokaan"? Tänä vuonna maailmalla levisi monta ruokatrendiä, jotka nousivat räjähdysmäiseen suosioon. 

Kuluneena vuonna sushin lisäksi monet muut kansainväliset ruokatrendit ja -hitit rantautuivat suomalaisten kauppojen hyllyille sekä ruokapöytiin. Trendien taustalla voivat olla niin terveyshyödyt, ekologisuus kuin näyttävyys sosiaalisessa mediassakin.

Yhdysvaltalainen Yelp-yhtiö julkaisi jokavuotisen koosteensa, jossa kerrotaan vuoden isoimmat ruokatrendit. Listasimme koosteesta kymmenen suurinta hittiä, jotka ovat varmasti tulleet tutuiksi myös suomalaisille.

Vai oletko vielä maistanut kimchiä tai testannut ketodieettiä? Katso lista kokonaisuudessaan alta.

Vuoden 2019 kymmenen suosituinta ruokatrendiä: 

1. Kauramaito

Vielä muutama vuosi sitten oli melko harvinaista saada kahvilasta  kahvinsa sekaan kauramaitoa.  Mutta tänä vuonna kauramaidosta syntyi todellinen hitti, ja Suomessakin siitä tuli yleinen korvike tavalliselle maidolle. 

Kauramaitojen valikoima on laajentunut hurjasti, ja nyt kaupan hyllyiltä löytää niin janojuomaksi kuin kahvimaidoksikin sopivaa kauramaitoa. Kauramaito on täysin vegaanista ja ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Eat This Not That! -sivuston mukaan kauramaidon suosio räjähti Yhdysvalloissa, kun Oatly toi juomansa markkinoille 2016. 

2. Kombucha

Kombucha on tämän vuoden megatrendi. Fermentoimalla makeasta teestä valmistettu juoma on saavuttanut huikean suosion myös Suomessa. Kombucha on vatsaystävällinen juoma, sillä siinä on miljoonia eläviä maitohappobakteereja sekä entsyymejä.

The London Economic -sivusto haastatteli Real Kombucha -yrityksen perustajaa David Beggiä siitä, miksi kombucha on niin suosittua. Beggin mukaan menestyksen taustalla on etenkin nuorten kiinnostus hyvinvointiin. Terveysruoille sekä -juomille on myös hurja kysyntä.

3. Kimchi ja muu fermentoitu ruoka

Kuten kombucha, myös korealainen hapankaali kimchi on erittäin suolistoystävällistä ruokaa. Kimchi on maukasta, ja siitä on tullut todella suosittua sen terveyshyötyjen ansiosta.

Kimchin suosion taustalla ovat samanlaiset syyt kuin kombuchalla: molemmat ovat hapattamalla valmistettuja, ja ne sisältävät paljon vatsaa helliviä maitohappobakteereja. Ihmiset haluavat yhä enemmän keskittyä siihen, miten ruoalla voi vaikuttaa omaan terveyteensä. Ympäri maailmaa onkin noussut esille suolistobakteerien merkitys hyvinvointiin. 

4. Smoothiekulhot

Viime vuosina Suomeenkin ovat rantautuneet smoothiekulhot. Mutta tänä vuonna niiden suosio räjähti lopullisesti käsiin sosiaalisessa mediassa, ja Instagram täyttyi kauniisti koristelluista smoothiekulhoista.

Smoothiekulhot ovat helppo keino tehdä tavallisesta smoothiesta kaunis kulhoruoka. Sen päälle voi ripotella mitä tahansa marjoista kookoshiutaleisiin. 

Trendikkäimpään smoothiekulhoon lisättiin tänä vuonna acai-marjoja. Acai-marjat mielletään superfoodiksi, koska ne sisältävät paljon antioksidantteja, aminohappoja ja omega-rasvahappoja. Niissä on myös paljon kuitua. Yhdysvaltojen kansallisen terveysinstituutin NIH:n mukaan acain kaikkia terveysväitteitä ei kuitenkaan ole vielä todistettu täysin varmoiksi. 

5. Keto- eli vähähiilihydraattiset ruoat

Ketodieetti, eli vähähiilihydraattinen dieetti on ollut ehdottomasti tämän vuoden suurimpia hittejä painonpudotuksessa. Dieetin tarkoituksena on vähentää hiilihydraatit minimiin ja saada keho luonnolliseen rasvanpolttotilaan eli ketoosiin. 

Dieetissä syödään muun muassa paljon kalaa, lihaa, juustoa, avokadoja ja vähähiilihydraattisia kasviksia, kuten pinaattia tai ruusukaalia. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on jakanut mielipiteitä, mutta moni on myös onnistunut sen avulla pudottamaan painoa. 

6. Vegaaninen pikaruoka

Vegaanisen ruokavalion suosio jatkaa kasvuaan. Vegebuumin ansiosta kysyntä on kasvanut hurjasti, joten kasvispohjaisia tuotteita löytyy yhä runsaammin kaupoista ja ravintoloista.

Erityisesti aitoa hampurilaispihviä muistuttavat kasvispihvit ovat olleet menestys. Pihvit ovat täysin kasvipohjaisia, vaikka maku, punainen väri ja koostumus muistuttavat oikeaa lihaa. Supersuosittu Beyond Meat-pihvi on hyvä esimerkki tästä. Suomessakin kasvispihvien valikoima on kasvussa, ja markkinoilla on paljon kotimaisia merkkejä.

Trendin taustalla on kasvava ilmastotietoisuus ja huoli lihateollisuudesta. Jää vain nähtäväksi, mitä uusia vegaanisia innovaatioita vuosi 2020 tuo tullessaan.

9. Aperol spritz

Tänä kesänä Aperol Spritz jatkoi voittokulkuaan trendijuomana niin Suomessa kuin muualla maailmallakin. 

Aperol Spritz on italialaisperäinen drinkki, joka valmistuu Aperolista, proseccosta, soodavedestä sekä appelsiinista. Aperol Spritz on sopivan raikas kesäjuoma, mutta moni jopa kyllästyi sen megasuosioon.

Esimerkiksi The New York Times julkaisi aiemmin tänä vuonna artikkelin, jonka mukaan Aperol Spritz ei ole kaiken suosionsa arvoinen, vaan itse asiassa se ei edes maistu kummoiselta.

7. Ekopillit

Ilmastotietoisuus näkyy myös keittiövälineissä ja ruokailuvälineissä. Huoli muovipillien saasteista ja vaikutuksista meriin kasvoi maailmanlaajuiseksi. Esimerkiksi EU:n muovikielto astuu voimaan 2021, ja se kieltää kertakäyttömuovin. Kieltolistalle menevät muun muassa muovisten aterimien ja vanupuikkojen lisäksi muovipillit. 

Moni on tullut tietoiseksi turhan muovijätteen vaikutuksista ja siirtynyt ekopilleihin. Pahvisten pillien lisäksi metallipillit ovat olleet todella suosittuja tänä vuonna.

8. Matcha

Matcha on hienoksi jauhettua vihreää teejauhetta, josta tehdään juomia. Matcha-teessä on sille ominainen maku, ja sen terveyshyötyjä on tutkittu paljon

Matchajuomaa pidetään hyvänä vaihtoehtona kahville. Tänä vuonna on ollut suosittua ottaa matcha-jauhe muuhunkin käyttöön kuin vain teeksi: sitä hyödynnetään leipomisessa sekä ruoanlaitossa. Myös kahviloihin on ilmestynyt erilaisia trendijuomia machasta, ja matcha-latte on ollut megahitti ympäri maailmaa.

10. Yksisarvisruoka

Kyllä, yksisarvisteemainen ruoka villitsi tänä vuonna.  Buzzfeed-sivuston mukaan yksisarvisiin liittyviä ruokia on kehitelty huimat määrät. Yksisarvisia löytyy kakuista frappucino-juomiin ja muffinseista bageleihin.  

Villitykseen kuuluvat "sateenkaariväriset" ruoat ja niiden koristelu yksisarvisiin liittyvillä koristeilla, kuten tähdillä, kukilla ja söpöillä hahmoilla.

Trendi jakaa varmasti mielipiteitä, mutta esimerkiksi lastenjuhlissa värikkäät yksisarviset ovat usein toimiva teema. Yksisarvisten menestykseen liittyvät luovuus ja hempeät pastellivärit, mutta myös trendin viraali leviäminen sosiaalisessa mediassa. Kukapa meistä ei olisi törmännyt megahittiin eli yksisarviskakkuun Facebookissa tai Instagramissa?

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja