Lihaksikas mies testasi huippusuositun dieetin – kertoo nyt kärkevän mielipiteensä: "Suurin osa ihmisistä ei tiedä tätä"

Onko sinulla 2-tyypin diabetes? 8:45
Et ehkä aavistakaan, että sairastat tyypin 2 diabetesta – yhä useampien ja nuorempien vitsaus

Drew Harrisberg kokeili ketodieettiä, mutta kertoo nyt, että liiallinen hiilihydraattien välttely ei tehnyt hyvää.

Kuten monet muutkin, myös liikuntafysiologi Drew Harrisberg innostui ketodieetistä. Nyt australialaismies kuitenkin puhuu ketodieettiä vastaan.

– "Keto – hoikka ulkoisesti, läski sisäisesti". Sen pitäisi olla ketodieetin virallinen slogan, koska niin siinä vaikuttaa tapahtuvan, Harrisberg kirjoitti Instagramissa.

Dieetti voi olla täynnä tyydyttynyttä rasvaa

Osa vähähiilihydraattisen dieetin noudattajista kieltäytyy kaikista hiilihydraateista, missä piilee ongelma. Harrisbergin mukaan ketodieetti voikin olla täynnä tyydyttynyttä rasvaa, munia, voita, kookosöljyä ja muita tuotteita.

Se voi aiheuttaa terveysongelmia.

Drew ketodieetin aikana. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Suurin osa ihmisistä ei tiedä tätä, koska heidän ei tarvitse tarkkailla verensokeriarvojaan, Harrisberg sanoo.

Hänellä itsellään on ykköstyypin diabetes. Mies kertookin havainnoivansa tarkasti eri elämäntapamuutosten vaikutusta kehoonsa ja verensokeriinsa.

– Toki jokainen on erilainen, joten älä usko minua. Tutki asiaa itse, Harrisberg sanoo.

Diabetesliiton mukaan tiukka karppaaminen ei sovi ykköstyypin diabeetikoille, ja se voi sotkea sokeritasapainon.

Käypä hoito -suosituksen mukaan tavanomaista niukemmin hiilihydraatteja ja runsaammin eläinkunnan proteiinia ja rasvaa sisältävä ruokavalio on tutkimuksissa liitetty suurempaan kakkostyypin diabeteksen riskiin miehillä. Ketogeenistä ruokavaliota ei suositellakaan diabeetikolle.

Alkoi pitää kaikkia hiilihydraatteja "pahiksina"

Ketoosiin perustuvalla dieetillä Harrisberg oli ulkoisesti kiinteässä kunnossa, mutta alkoi samalla pitää kaikkia hiilihydraatteja "pahiksina", jotka saivat aikaan verensokeripiikin. Nyt Harrisberg kuitenkin on muuttanut mielipidettään ja pitää huonon olonsa aiheuttajana nimenomaan ruokailutapojaan.

Mies varoittaa, että ketodieetti saattaa haitata myös insuliiniherkkyyttä.

– Vähähiilihydraattinen dieetti on trendikäs, mutta siltä puuttuu pitkäaikaisen tieteellisen (tutkimuksen) tuki, Harrisberg sanoo.

Hän kehottaakin vähähiilihydraattisen dieetin ystäviä olemaan varovaisia.

– Lyhytaikaiset tulokset ovat tenhoavia, mutta pelkään, etteivät pitkäaikaiset sivuvaikutukset yksinkertaisesti ole sen arvoisia.

"Koen velvollisuudekseni jakaa kokemukseni"

Harrisberg sai runsaasti palautetta tekstistään ja julkaisi myöhemmin tekstin, jossa kertoo arvostavansa kaikkia terveyttään parantamaan pyrkiviä.

– Ainoa tavoitteeni on parantaa ihmisten elämiä. Koen velvollisuudekseni jakaa kokemukseni ja korostaa tieteellisiä todisteita, jotka sitä tukevat, Harrisberg sanoo.

Drew. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Hän söi vähähiilihydraattisesti kahdeksan vuotta ja myöntää verensokerinsa olleen tuona aikana tasapainossa. Harrisberg kuitenkin toteaa, ettei dieetin vaikutuksia insuliiniherkkyydelle ja hiilihydraattien sietokyvylle tunneta vielä kovin hyvin.

Mies itse uskoo, ettei todella tiukkaan ketodieettiin tottunut keho kestä enää pieniäkään määriä hiilihydraatteja.

– Minusta ei kuulosta optimaaliselta, että joitakin ihmisille terveellisimpiä ruokia vältellään hyvin vähähiilihydraattisella dieetillä, Harrisberg sanoo.

– Olen huolissani modernista ketodieetistä, koska siinä on paljon tyydyttyneitä rasvoja, eikä pääosan päivän kaloreista pitäisi mielestäni koostua pekonista, munista, voista ja kookosöljystä, varsinkaan silloin, kun ne korvaavat terveellisiä ruokia, kuten hedelmiä ja tärkkelyspitoisia vihanneksia.

Hyviä hiilihydraatteja ei ole tarpeen välttää

Siinä, että ruokavaliostaan karsii liialliset karkit, pikaruoan ja virvoitusjuomat, ei ole mitään pahaa. Niin sanottuja hyviä hiilihydraatteja, kuten juureksia, marjoja täysjyväviljaa ja maitotuotteita, ei kuitenkaan pitäisi vältellä.

Välimeren ruokavalio on laihdutustutkimuksissa ollut vähintään yhtä tehokas keino karistaa kiloja kuin vähärasvainen tai vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Lue myös:

    Uusimmat