Supermarja onkin kaloripommi! Nämä ruoat eivät ole niin terveellisiä kuin luulet

Acai marja
Tiesitkö, että acai-marja on todellisuudessa melkoinen kaloripommi? Shutterstock

Superfood on muotisana tämän päivän ravitsemuksessa. Kaikki superfoodit eivät kuitenkaan ole niin terveellisiä kuin yleisesti luullaan.

Viime vuosina kauppojen hyllyt ovat täyttyneet lukuisista, erilaisilla terveysväittämillä varustetuista superfoodeista. 

Mikään virallinen taho ei määrittele sitä, mitä raaka-aineita saa kutsua superfoodeiksi. Tätä nimitystä käytetään niin mustikoista kuin vihreästä teestäkin. Määrittelyn puuttumisen vuoksi raaka-aineiden ravitsemusväittämät voivat olla joissain tapauksissa liioiteltuja.

Seuraavien superfoodien kanssa kannattaa olla tarkkana. 

Lehtikaali

Lehtikaali on nyt yksi trendikkäimmistä superfoodeista. Vaikka lehtikaali onkin täynnä kuitua ja kaliumia, myös muut lehtivihannekset, kuten pinaatti ja vesikrassi ovat aivan yhtä terveellisiä.

Lehtikaalin kanssa kohtuullisuus on avainasemassa, sillä se sisältää runsaansti kalsiumia sitovaa oksaalihappoa. Kalsiumin sitoutuminen voi johtaa lihasheikkouteen ja munuaiskiviin.

Acai-marjat

Acai-marja on yksi tunnetuimmista superfoodeista. Acai-marjat sisältävät paljon vitamiineja ja antioksidantteja sekä voivat tutkimusten mukaan auttaa myös painonhallinnassa. Vaikka marjojen ravintosisältö onkin erinomainen, niiden kaloripitoisuus on korkea muihin kuivattuihin marjoihin verrattuna.

Nämä melko mauttomat marjat sisältävät noin 530 kaloria sataa grammaa kohden. Kun ripottelet näitä marjoja smoothien tai jogurtin joukkoon muista, että saatat saada pienestä marjamäärästä kaloreita jopa hampurilaisen verran.

Bulletproof-kahvi

Erityisesti paleo-ruokavaliota noudattavien keskuudessa suosituksi noussutta voikahvia markkinoidaan monin terveysväittämin. Voilla ja öljyllä höystetyn kahvin luvataan käynnistävän laihtumisen ja antavan lisäenergiaa.

Voi sisältää kuitenkin paljon huonoja eli tyydyttyneitä rasvoja. Monta kuppia kahvia päivässä nauttivan kannattaakin jättää voi suosiolla vähemmälle.

Mustikat

Meidän omaa superfoodiamme mustikkaa markkinoidaan usein sen runsaan antoksidanttipitoisuuden vuoksi. Kuitenkin monet muut marjat, kuten mustaherukat sisältävät itseasiassa paljon enemmän antioksidantteja kuin mustikka.

Mustikka on erittäin terveellinen marja, mutta antioksidantteja kaipaavan kannattaa syödä monipuolisesti myös muita marjoja.

Chia-siemenet

Chia-siemenet ovat täynnä kuitua, antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja. Siemenet mainitaan usein myös hyvänä energianlähteenä, sekä auttavan painonhallinnassa ja edistävän yleistä terveyttä.

Näiden siementen syönnissä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä ne saattavat aiheuttaa runsaasti syötynä ruoansulatuskanavan ongelmia ja suoliston ärtymistä. Tarkkaile siis annosmääriä näiden siementen kohdalla.

Gluteeniton leipä

Gluteeniton ruokavalio on muodostunut suosituksi muidenkin kuin keliaakikkojen keskuudessa. Gluteeni nähdään usein epäterveellisenä, jolloin yhä useampi vaihtaakin tavallisen leivän gluteenittomaan vaihtoehtoon.

Gluteeniton leipä on kuitenkin usein erittäin tärkkelyspitoista, jolloin insuliinitaso nousee nopeasti. Tätä leipää ei siis kannata syödä turhaan.

Lähde: Thedailymeal.com 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja