Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän sinäkin sorru näihin virheisiin Aperol Spritzin kanssa? Asiantuntija neuvoo, miten suosikkijuomaa voi nauttia kuin italialainen konsanaan

Shutterstock
Julkaistu 17.08.2018 17:03

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Kun suosikkijuoma Aperol Spritzia lähtee valmistamaan, ei jäiden osuutta pidä aliarvioida ja soodalla läträtä liikaa. Italiassa päälle lisätään appelsiininsiivun lisäksi oliivi.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia juomia maailmalla on nautittu vuosikymmenten saatossa. ​​​​​​​

Yksi tämän kesän suomalaisten suosikkidrinkeistä on ehdottomasti italialaisperäinen Aperol Spritz. Raikasta ja etelänloman muistoja mieleen tuovaa trendidrinkkiä on nautittu nyt ahkerasti sekä terasseilla että kotona.

Aperolin ja Camparin Suomen brand ambassador Andrei Cioancan mukaan Aperol Spritz on helppo drinkki valmistaa, sillä resepti on yksinkertainen ja raaka-aineet helposti saatavilla.

Suomalaiset sortuvat kuitenkin useimmiten kahteen tyypilliseen virheeseen drinkkiä valmistaessa.

– Ensimmäinen on se, ettei käytetä tarpeeksi jäitä. Lasissa pitäisi olla ihan reilusti jääpaloja, se on yleensä ensimmäinen asia, joka laitetaan lasiin. Suomessa jostain syystä lasitetaan todella vähä jäitä, vaikka se on iso osa juomaa, Cioanca kertoo.

– Jään tarkoitus ei ole laimentaa juomaa, vaan pitää se kylmänä. Aperol Spritz pitäisi nauttia nimenomaan kylmänä.

Soodaa vain hiukkanen

shutterstock_685684042Jäitä pitää olla kunnolla, soodaa vain hiukkanen.Shutterstock​​​​​​​

Toinen moka, joka Suomessa usein tehdään drinkin kanssa, on se, että juomaan lisätään aivan liikaa soodaa. Aperol Sprtzin maku ja väri katoavat virheen myötä.

– Juoman pitäisi olla ensinnäkin selkeästi oranssin värinen, ei vaalea tai vaaleanpunainen. Väri tulee nimenomaan Aperolista. Jos laitetaan liikaa soodaa, juomasta tulee todella laimea, Cioanca muistuttaa.

Aperol Spritzin oikean reseptin voit lukea täältä.

Koristellaan oliivilla Italiassa

Aperol Spritz on Cioancan mukaan lähtöisin Venetsian alueelta, Pohjois-Italiasta. Jos drinkin haluaa nauttia juuri paikalliseen, klassiseen tapaan, tulee drinkki koristella perinteisen appelsiinin kuoren lisäksi oliivilla.

– Pohjois-Italiassa melkein kaikissa paikoissa Aperol Spritz tarjoillaan oliivin ja appelsiinin kanssa. Suolaisuus toimii oikein hyvin Aperolin kanssa, se nostaa paremmin esille myös Aperolin maun vivahteita.

Lounalla tai ennen illallista

Tyypillisesti Italiassa drinkki nautitaan myös pienen, tapastyyppisen syötävän kanssa. Juoman synnyinseuduilla kulttijuoma nautitaan monesti lounasaikaan sekä töiden jälkeen ennen illallista.

– Se aperitiivihetki on mietitty niin, että ennen kuin mennään syömään, nautiskellaan pientä naposteltavaa ja juodaan Aperol Spritzia ja ollaan ystävien kanssa ja jutellaan. Se on sellainen sosiaalinen tapahtuma, jossa nautiskellaan yhdessä, Cioancan selittää.

shutterstock_435487093Tyypillisesti Italiassa Aperol Spritzin seurana nautiskellaan pientä syötävää. Suolaisuus tuo Aperolin maun paremmin esiin.Shutterstock

Italialaiset tavat ovat ainakin Cioancan mukaan kuitenkin tänä ja viime vuonna alkaneet myös siirtyä Suomeen. Ainakin asiantuntija itse on havainnut useammilla myös lounasaikaan kädessä Aperol Spritzin.

– Ihmiset uskaltavat myös lounasaikana nautiskella esimerkiksi viinilasillisen tilalla Aperol Spritzia. Se on ihan hyvä lounaalla, koska täytyy muistaa, että Aperol on mieto alkoholi. Kun siihen lisätään vielä proseccoa ja soodaa, on juoma yhtä vahvaa kuin viini tai olut, hän muistuttaa. 

Lisää aiheesta:

Moni pilaa suositun alkoholijuoman hölmöllä ratkaisulla: "On yleinen harhaluulo, että…""Alkoholittomat viinat" ja drinkit MTV:n testissä – yksi juoma yllätti raadin positiivisesti: "En olisi vihainen, jos tilaisin tämän baarissa"Suomalaiset baarimestarit paljastavat klassikkodrinkit, joita ani harva tilaa – nämä juomat viedään sen sijaan käsistä: "Turha ottaa listalta pois, kun se on niin suosittu"Oletko maistanut? Supersuosittua kesäjuomaa myydään vuosittain hurja määrä suomalaisravintoloissa: "Eikä suosiolle näy loppua"Näin teet täydellisen Aperol Spritzin – vältä suomalaisten yleinen moka: "Juomasta tulee todella laimeaa"Suomalaiset hurahtaneet etelän lomien suosikkijuomaan – ”lomamuistoja virkistäviä makuja halutaan nauttia myös kotimaassa”
JuomatAlkoholiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 13.11.08:14
    Sokeri

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla

  • 4.11.14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • 31.10.11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993