Ethän sinäkin sorru näihin virheisiin Aperol Spritzin kanssa? Asiantuntija neuvoo, miten suosikkijuomaa voi nauttia kuin italialainen konsanaan

shutterstock_685684042
Shutterstock

Kun suosikkijuoma Aperol Spritzia lähtee valmistamaan, ei jäiden osuutta pidä aliarvioida ja soodalla läträtä liikaa. Italiassa päälle lisätään appelsiininsiivun lisäksi oliivi.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia juomia maailmalla on nautittu vuosikymmenten saatossa. ​​​​​​​

Yksi tämän kesän suomalaisten suosikkidrinkeistä on ehdottomasti italialaisperäinen Aperol Spritz. Raikasta ja etelänloman muistoja mieleen tuovaa trendidrinkkiä on nautittu nyt ahkerasti sekä terasseilla että kotona.

Aperolin ja Camparin Suomen brand ambassador Andrei Cioancan mukaan Aperol Spritz on helppo drinkki valmistaa, sillä resepti on yksinkertainen ja raaka-aineet helposti saatavilla.

Suomalaiset sortuvat kuitenkin useimmiten kahteen tyypilliseen virheeseen drinkkiä valmistaessa.

– Ensimmäinen on se, ettei käytetä tarpeeksi jäitä. Lasissa pitäisi olla ihan reilusti jääpaloja, se on yleensä ensimmäinen asia, joka laitetaan lasiin. Suomessa jostain syystä lasitetaan todella vähä jäitä, vaikka se on iso osa juomaa, Cioanca kertoo.

– Jään tarkoitus ei ole laimentaa juomaa, vaan pitää se kylmänä. Aperol Spritz pitäisi nauttia nimenomaan kylmänä.

Soodaa vain hiukkanen

Toinen moka, joka Suomessa usein tehdään drinkin kanssa, on se, että juomaan lisätään aivan liikaa soodaa. Aperol Sprtzin maku ja väri katoavat virheen myötä.

– Juoman pitäisi olla ensinnäkin selkeästi oranssin värinen, ei vaalea tai vaaleanpunainen. Väri tulee nimenomaan Aperolista. Jos laitetaan liikaa soodaa, juomasta tulee todella laimea, Cioanca muistuttaa.

Koristellaan oliivilla Italiassa

Aperol Spritz on Cioancan mukaan lähtöisin Venetsian alueelta, Pohjois-Italiasta. Jos drinkin haluaa nauttia juuri paikalliseen, klassiseen tapaan, tulee drinkki koristella perinteisen appelsiinin kuoren lisäksi oliivilla.

– Pohjois-Italiassa melkein kaikissa paikoissa Aperol Spritz tarjoillaan oliivin ja appelsiinin kanssa. Suolaisuus toimii oikein hyvin Aperolin kanssa, se nostaa paremmin esille myös Aperolin maun vivahteita.

Lounalla tai ennen illallista

Tyypillisesti Italiassa drinkki nautitaan myös pienen, tapastyyppisen syötävän kanssa. Juoman synnyinseuduilla kulttijuoma nautitaan monesti lounasaikaan sekä töiden jälkeen ennen illallista.

– Se aperitiivihetki on mietitty niin, että ennen kuin mennään syömään, nautiskellaan pientä naposteltavaa ja juodaan Aperol Spritzia ja ollaan ystävien kanssa ja jutellaan. Se on sellainen sosiaalinen tapahtuma, jossa nautiskellaan yhdessä, Cioancan selittää.

Italialaiset tavat ovat ainakin Cioancan mukaan kuitenkin tänä ja viime vuonna alkaneet myös siirtyä Suomeen. Ainakin asiantuntija itse on havainnut useammilla myös lounasaikaan kädessä Aperol Spritzin.

– Ihmiset uskaltavat myös lounasaikana nautiskella esimerkiksi viinilasillisen tilalla Aperol Spritzia. Se on ihan hyvä lounaalla, koska täytyy muistaa, että Aperol on mieto alkoholi. Kun siihen lisätään vielä proseccoa ja soodaa, on juoma yhtä vahvaa kuin viini tai olut, hän muistuttaa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.