Matcha on tulevaisuuden superruokaa – auttaa laihduttamisessa

shutterstock_244203049
Shutterstock

Vihreän teen terveyshyödyistä ollaan puhuttu pitkään, mutta nyt on erityisen trendikästä juoda uutetun vihreän teen sijaan matchaa, jonka terveysvaikutusten uskotaan olevan erityisiä.

Matchaksi kutsutaan hienoksi jauhettua erityisen korkealaatuista vihreää teetä, joka sekoitetaan veteen erityisellä bambuvispilällä. Vihreästä teestä jalostetulla juomalla uskotaan olevan huikeita terveysvaikutuksia.

Matchaa on juotu Japanissa osana erilaisia teeseremonioita jo vuosisatojen ajan ja maultaan matcha muistuttaa ruohoisempaa versiota tavallisesta, uutetusta vihreästä teestä.

Terveellinen "espresso"

On saatu viitteitä siitä, että matchassa olisi peräti 137 kertaa uutettua vihreää teetä enemmän EGCG-flavonoideja, joita pidetään vihreän teen tärkeimpinä ja terveellisimpinä flavonoideina. Siitä on uumoiltu lupaavaa hoitokeinoa useisiin sairauksiin jopa syöpää myöten.

– Sitä voi pitää vihreästä teestä tehtyvä terveellisenä espressona, Matcha-teetä myyvän nettikaupan omistajat David Mandelbaum ja Jessica Lloyd kertovat Fitsugar-sivustolle.

Annoksessa matchaa on vähemmän kofeiinia kuin espressossa, mutta sen sisältämien ravintoaineiden ansiosta siitä voi saada jopa enemmän energiaa kuin vahvasta kahvijuomasta. Koska matchaa varten teelehtiä suojataan auringolta ennen niiden käsittelyä, lehdissä säilyy tavallista enemmän ainesosia, joista saa energiaa ravintoaineiden muodossa.

Laihduttavia vaikutuksia?

Matchan ja etenkin EGCG-flavonoidien laihduttavia vaikutuksia on tutkittu viime aikoina paljon, ja niiden on todettu vauhdittavan aineenvaihduntaa. Matchan sisältämien EGCG-flavonoidien uskotaan niin ikään estävän hiilihydraattien varastoitumista rasvaksi ohjaten niitä sitä vastoin lihaksiin.

EGCG-flavonoidien uskotaan myös edistävän rasvasolujen tuhoutumista. Tämä johtaa siihen, että solut eivät laihdutuksen aikana vain pienene ja kasva sittemmin alkuperäiseen kokoonsa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja