Älä koskaan juo kahvia tyhjään vatsaan – seuraukset voivat yllättää

kahvi (1)
Aamupalan ei pitäisi koostua pelkästään kupillisesta kahvia. Shutterstock

Kahvikupillinen kannattaa aina yhdistää pieneen tai isoon suupalaan, ja aivan erityisesti juuri aamulla. Pahimmillaan tyhjään vatsaan juodusta kahvista voi seurata keskittymisvaikeuksia, tärinää ja ahdistuneisuutta.

Mikä herättäisikään aamulla paremmin kuin kupillinen kahvia? Se elvyttää, piristää ja maistuu ihanalta. Eikä kahvin nauttimisesta tarvitse potea edes huonoa omatuntoa: tuoreen tutkimuksen mukaan kahvin juomisella on yhteys alentuneeseen riskiin sairastua moniin sydänsairauksiin.

Yksi asia aamukahvin juomisessa täytyisi kuitenkin ottaa huomioon: kahvia ei saa koskaan juoda tyhjään vatsaan! Tavalla on nimittäin hyvin negatiivisia vaikutuksia kehoon.

Tyhjään vatsaan juodulla kahvilla on ikävä vaikutus ruoansulatukseen, sillä se voi nostaa huomattavasti vatsahappojen tuotantoa. Jos kahvin kanssa ei syö mitään, voivat hapot tehdä tuhoa vatsalaukun pintaan aiheuttaen ruoansulatushäiriöitä ja närästystä.

Se ei kuitenkaan ole ainoa riski. Englantilaisen lääkäri Adam Simonin mukaan kahvin juominen tyhjään vatsaan voi aiheuttaa myös ”tärinää, vapinaa ja muita vieroitusoireita, kuten mielialanvaihteluita”.

Kahvin juominen tyhjään vatsaan voi aiheuttaa jopa ahdistuneisuutta, nostaa sydämensykettä, lisätä ärtyisyyttä ja heikentää keskittymiskykyä.

Piristyksen sijaan kahvi voikin väsyttää

Joillakin henkilöillä aamun ensimmäinen kahvikupillinen voi sekoittaa myös koko vuorokausirytmin, ja sen jälkeen voi tuntea itsensä jopa uneliaammaksi!

Herätessä kortisoli-hormonia vapautuu kehoon, jolloin olo muuttuu energiseksi ja valppaaksi. Tutkimusten mukaan kahvi voi kuitenkin vaikuttaa tähän tunteeseen, sillä se vähentää kortisolin määrää kehossa.

Täytyy muistaa, että kahvin vaikutukset ovat myös osittain yksilöllisiä. Jos kahvia on juonut jo vuosien ajan tyhjään vatsaan ja tuntenut olonsa hyväksi, ei tapaa välttämättä tarvitse lopettaa. Muiden kannattaa kuitenkin yhdistää kahvi aina aamiaiseen, vaikka sitten hyvin pieneenkin.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja