5:18

Suosikkijuomat yhdistettiin syöpään – jo pieni lasillinen voi kohottaa riskiä

Tuore ranskalaistutkimus vihjaa, että jo pieni lasillinen sokerista juomaa, kuten limonadia tai hedelmämehua, voi nostaa syöpäriskiä. 

Videolla syöpälääkäri ja ravitsemusterapeutti kertovat ravinnon ja syövän yhteydestä. 

Sokeripitoisten juomien ystävät ovat joutuneet viimeaikaisten tutkimustulosten valossa miettimään uudelleen lempijuomiensa vaikutusta terveyteensä. Toukokuussa julkaistu yhdysvaltalaistutkimus kertoi, että sokeriset juomat – myös esimerkiksi täysmehut – lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä. Syy voi piillä siinä, että sokerijuomien suuri kulutus kasvattaa riskiä ylipainoon, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Tuore ranskalaistutkimus lisää listaan syövän. Tutkimuksessa havaittiin, että jo 100 millilitraa sokerista juomaa päivässä on yhteydessä kohonneeseen syöpäriskiin. Tutkijat epäilevät, että syy saattaa olla sokeripitoisten juomien verensokeria kohottavassa vaikutuksessa tai juomien sisältämissä kemikaaleissa, kuten väriaineissa.

Silti sokeripitoisten juomien ja mahdollisten terveyshaittojen yhteyttä pitää tutkia vielä enemmän, jotta riski varmistuu, huomauttavat tutkimuksesta uutisoineet CNN sekä BBC. On mahdollista, että sokeripitoisia juomia paljon kuluttavien ihmisten elämäntavoissa on muitakin syövälle altistavia tekijöitä, kuten runsasta suolan käyttöä tai ylimääräisten kalorien saamista ruokavaliosta.

Suurin osa syövistä rinta-, eturauhas- ja suolistosyöpiä

Université Sorbonne Paris Citén tutkimuksessa seurattiin viiden vuoden ajan yli 100 000:ta ihmistä, joista suurin osa oli naisia. Osallistujat raportoivat syömisistään kyselylomakkeilla.

Tutkijat huomasivat, että jokainen päivittäinen 100 millilitran annos yli viisi prosenttia sokeria sisältävää juomaa kohotti syöpäriskiä yleisesti 18 prosentilla ja rintasyövän riskiä 22 prosentilla.

Sokeripitoisiksi, eli yli viisi prosenttia sokeria sisältäviksi juomiksi laskettiin paitsi sokerilla maustetut virvoitusjuomat myös täysmehut. Syöpäriskiin vaikuttavat tekijät, kuten ikä, sukupuoli, koulutus, geneettinen alttius, tupakointi ja fyysinen aktiivisuus otettiin huomioon riskiä laskettaessa.

Osallistujista reilu 2000 sairastui tutkimusjakson aikana syöpään. Suurin osa syövistä oli rintasyöpiä, eturauhassyöpiä tai suolistosyöpiä. Niillä osallistujilla, jotka joivat yli 185 millilitraa sokerisia juomia päivässä, syöpiä esiintyi enemmän kuin niillä, jotka joivat sokeripitoisia juomia vähemmän kuin 30 millilitraa päivässä.

Tulokset ilmestyivät lääketieteellisessä BMJ-julkaisussa.

Runsas sokerin saanti voi johtaa liikakiloihin

Tutkimus ei osoita kuin yhteyden sokeristen juomien käytön ja syövän välillä. Syy-seuraussuhdetta ei aineisto pysty todistamaan.

Sokeriset juomat kuitenkin sisältävät paljon energiaa. Ja liiallinen energiansaanti voi johtaa ylipainoon, minkä tiedetään olevan monien syöpien riskitekijä.

Maailman terveysjärjestö WHO linjasi vuonna 2014, että elimistölle pahinta on sokerin nauttiminen nestemäisessä muodossa, kuten limsoissa ja mehuissa.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan täysmehuja voi nauttia yhden lasillisen päivässä aterian yhteydessä. Sokeroituja juomia ei tulisi käyttää säännöllisesti.

Lähteet: CNN, BBC, BMJ

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja