10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!

ruokahävikki
Ethän heitä ruokaa turhaan roskiin? Ruokahävikkiä pienentäessään säästää rahaa. MTV

Arvioiden mukaan suomalaiset heittävät ruoan muodossa rahaa hukkaan satojen miljoonien eurojen edestä vuosittain. Ruoan hinnan noustessa on viimeistään aika tarkastella ruokatottumuksiaan.

Arvioiden mukaan suomalaiset heittävät ruokaa roskiin noin 500 miljoonan euron edestä vuosittain, ja yksittäinen suomalainenkin keskimäärin satasen edestä – nelihenkisessä perheessä puhutaan jo useammasta satasesta. PTT:n ennusteen mukaan ruoan hinta nousee Ukrainan sodan seurauksena merkittävästi, ja ruoan hinnan noustessa kasvaa myös ruokahävikin takia menetetyn rahan määrä, muistuttaa Kuluttajaliitto tiedotteessaan.

Videolla kokki Henri Alénin ajatuksia ruoan hinnan noususta ja ruokahävikistä. Juttu jatkuu videon alla.

Ruokahävikin määrä vaihtelee eri kotitalouksissa ja johtuu usein piintyneistä tavoista. Joku saattaa ostaa aina liian paljon ruokaa, jota ei tulekaan syöneeksi kokonaan tai välttämättä ollenkaan.

– Kun heitämme ruokaa roskiin, heitämme roskiin myös rahaa ja tuhlaamme samalla ruoantuotantoon käytetyt resurssit, muistuttaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell tiedotteessa.

10 vinkkiä hävikin minimoimiseksi

Yksi tapa karsia turhia ruokakustannuksia on kiinnittää huomiota siihen, kuinka minimoida ruokahävikkiä. Kuluttajaliitto on yhdessä Hävikkifoorumin kanssa listannut, miten kuka vain voi vähentää omaa ruokahävikkiään. Nappaa vinkit alta!

  1. Suunnittele: Mieti, mitä ruokia aiot valmistaa, ja mitä tarvitset ruoanlaittoa varten kaupasta. Tee kauppalista kotona ja pysyttele listan tuotteissa. Hävikkiä syntyy herkästi heräteostoksista.
  2. Oletko kokeillut tilata ruokaa verkkokaupasta? Tapa voi häventää hävikkiä, sillä silloin voit rauhassa miettiä, mitä todella kaupasta tarvitset.
  3. Älä missään nimessä mene nälkäisenä kauppaan, sillä silloin heräteostosten riski kasvaa.
  4. Suunnittele useamman päivän ruokalista, mutta jousta tarvittaessa. Esimerkiksi bloggaaja Virve on kertonut noudattavansa päinvastaista taktiikkaa.
  5. Tehokas tapa vähentää hävikkiä on tehdä kerran viikossa jääkaapin tähteistä ruokaa.
  6. Ovathan päiväysmerkinnät hallussa? Parasta ennen ei tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Päiväysten sijaan luota omiin aisteihisi.
  7. Keittiön kaapit kannattaa pitää jonkinlaisessa järjestyksessä, jotta tiedät, mitä kaikkea kaapeista löytyy. Näin kaapin perälle unohtuneet ruoat eivät pääse vanhenemaan ennen käyttöä.
  8. Aseta jääkaappiin oikea lämpötila, ja sijoittele ruoat kaappiin optimaalisesti. Yleisiä virheitä ovat jääkaapin pitäminen liian lämpimänä tai herkästi pilaantuvien ja lämmölle herkkien elintarvikkeiden sijoittelu jääkaapin lämpimiin osiin. Esimerkiksi vanhoissa jääkaapeissa ei kannata sijoittaa maitopurkkeja oveen eikä raakaa kalaa ylähyllylle, jossa on lämpimämpää.
  9. Ruokien oikeat säilytystavat ja lämpötilat kannattaa painaa mieleen. Kun tiedät eri ruoka-aineiden ihanteelliset säilytysolosuhteet, voit estää niiden ennenaikaista pilaantumista ja vähentää näin hävikkiä. Esimerkiksi osa hedelmistä sekä tomaatti tuottavat runsaasti etyleeniä, jolle osa kasviksista on herkkiä. Älä siis sijoita tällaisia tuotteita vierekkäin. Videolla vinkkejä eri ruokien säilymisen pidentämiseksi. Juttu jatkuu videon alla
  10. Sovella ruokaa laittaessa. Jos ruoka vaatii jonkin tietyn erikoismausteen tai -kastikkeen, mieti käytätkö sitä loppuun. Voisiko sen korvata jollain toisella, taloudessa enemmän käytetyllä raaka-aineella?

Katso, miten vuoden 2020 MasterChef-kisaaja Dani hyödyntää kukkakaalin varret:

Ruokahävikki harmittaa ammattikokkeja:"Sehän on kuin heittäisi rahaa roskiin"- katso miten MasterChef-kisaaja Dani hyödyntää kukkakaalin varret 0:34
Ruokahävikki "on kuin heittäisi rahaa roskiin" – katso videolta näppärä kikka kukkakaalin varsien hyödyntämiseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat