Pakastatko leipää? Älä koskaan tee näin, jos laitat koko pussillisen pakastimeen

Pellillinen lämpimiä voileipiä! Katin lämppäripeltiä on kokeiltava 1:00 Pellillinen lämpimiä voileipiä! Katin lämppäripeltiä on kokeiltava

Leivän pakastus kannattaa monestakin syystä. Lue tärkeimmät vinkit leivän pakastamiseen ja sulatukseen. Näin vältät myös pahimmat pakastusvirheet!

Videolla: Mitä tehdä pakastetuista leivistä? Testaa vaikka Katin nerokas lämminleipäpelti!

Leivän pakastaminen voi olla monestakin syystä hyvä idea. Pakastamalla leipää voi säästää aikaa ja rahaa sekä välttää ruokahävikkiä. Kun pakastimessa on aina leipäpussi tai pari, vältät ylimääräiset kauppareissut. Pakastamisen avulla varmistat myös, että isosta leipäpussista ei päädy leipiä roskiin: voit ottaa aina tarvitsemasi määrän leipää pakastimesta ja sulattaa tuoreeksi.

Leivän pakastamiseen ja sulattamiseen liittyy kuitenkin muutama mielessä pidettävä perussääntö. Näiden avulla varmistat, että saat aina hyvää ja tuoretta leipää!

Leivän pakastaminen: Pakasta leipä aina tuoreena ja valmiina viipaleina

Leivän pakastaminen kannattaa tehdä ehdottomasti silloin, kun leipä on vielä tuoretta – ei siis silloin, kun parasta ennen -päiväys kolkuttelee jo ovella tai on jopa ohitettu. Leivän pakastaminen tuoreena varmistaa, että se säilyy myös pakastimessa pidempään.

Leipä kannattaa pakastaa annospaloina tai viipaleina, jolloin sitä on myös helpompi sulattaa ja käyttää. 

Voiko leivät pakastaa niiden omissa pusseissa?

Leipää valmistava Vaasan Oy ei suosittele leivän pakastamista sen omassa pussissa.

– Pakkaukset on suunniteltu tuoreille leiville, ei pakastusta varten. Pakastusta ei suositella tuotteiden omissa pusseissa, koska pussit hajoavat herkästi pakastimessa joidenkin pussimateriaalien huonon pakkaskestävyyden vuoksi.

Älä koskaan tee näin! Pakastusvirhe voi pilata leipäsi

Leipätiedotus muistuttaa, että mikäli pakastaa suuremman leipäerän, pitää pakastin säätää pakastusteholle. Pussillisen pakastaminen pienessä pakastimessa vaatii siis pakastustehon päälle laittamisen.

– Liian hitaasti jäätynyt leipä kuivuu ja tulee vanhan makuiseksi.

Kuinka kauan leipä säilyy pakastimessa?

Leipätiedotuksen mukaan jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen. Sen rakenne, ravintoarvo ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina. Pakastimessa leipä säilyy enimmillään kaksi-kolme kuukautta.

Pakastetun leivän sulatus: Mikä on paras tapa? 

Kun sulatat leivän pakastimesta, saat sen tuoreutettua helpoiten uunissa tai paahtimessa. Mikrossa rapea kuori häviää ja sisus sitkistyy. Paahtaminen antaa leivälle herkullisen aromin ja rapean pinnan. Paahtamisessa ja lämmittämisessä kiteytynyt tärkkelys sulaa uudelleen.

Voiko kerran pakastetun leivän pakastaa uudelleen?

Yleisen ohjeistuksen mukaan kertaalleen pakastettua elintarviketta ei saisi pakastaa uudelleen. Marttojen mukaan pakastamisessa voi kuitenkin käyttää omaa harkintaa. Tiettyjen tuotteiden kohdalla uudelleenpakastaminen on mahdollista.

–  Sulaneet marjat, mehut ja leivonnaiset voi pakastaa uudelleen. Merkitse pakkaukseen, että tuote on välillä sulanut. Uudelleen pakastaminen heikentää tuotteen laatua, ravintoarvoa ja rakennetta, Martat neuvovat.

Näin ollen leivän voi kyllä pakastaa uudeelleen, mutta sen laatu ei enää ole parhaimmillaan, eikä se säily kovin pitkään. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.