Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pakastatko leipää? Älä koskaan tee näin, jos laitat koko pussillisen pakastimeen

1:00Pellillinen lämpimiä voileipiä! Katin lämppäripeltiä on kokeiltava
Julkaistu 02.03.2021 08:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leivän pakastus kannattaa monestakin syystä. Lue tärkeimmät vinkit leivän pakastamiseen ja sulatukseen. Näin vältät myös pahimmat pakastusvirheet!

Videolla: Mitä tehdä pakastetuista leivistä? Testaa vaikka Katin nerokas lämminleipäpelti!

Leivän pakastaminen voi olla monestakin syystä hyvä idea. Pakastamalla leipää voi säästää aikaa ja rahaa sekä välttää ruokahävikkiä. Kun pakastimessa on aina leipäpussi tai pari, vältät ylimääräiset kauppareissut. Pakastamisen avulla varmistat myös, että isosta leipäpussista ei päädy leipiä roskiin: voit ottaa aina tarvitsemasi määrän leipää pakastimesta ja sulattaa tuoreeksi.

Leivän pakastamiseen ja sulattamiseen liittyy kuitenkin muutama mielessä pidettävä perussääntö. Näiden avulla varmistat, että saat aina hyvää ja tuoretta leipää!

Leivän pakastaminen: Pakasta leipä aina tuoreena ja valmiina viipaleina

Leivän pakastaminen kannattaa tehdä ehdottomasti silloin, kun leipä on vielä tuoretta – ei siis silloin, kun parasta ennen -päiväys kolkuttelee jo ovella tai on jopa ohitettu. Leivän pakastaminen tuoreena varmistaa, että se säilyy myös pakastimessa pidempään.

Leipä kannattaa pakastaa annospaloina tai viipaleina, jolloin sitä on myös helpompi sulattaa ja käyttää. 

Voiko leivät pakastaa niiden omissa pusseissa?

shutterstock_797568214 (1)
Leipä kannatta pakastaa viipaleina pakkasen kestävässä pussissa.Shutterstock

Leipää valmistava Vaasan Oy ei suosittele leivän pakastamista sen omassa pussissa.

– Pakkaukset on suunniteltu tuoreille leiville, ei pakastusta varten. Pakastusta ei suositella tuotteiden omissa pusseissa, koska pussit hajoavat herkästi pakastimessa joidenkin pussimateriaalien huonon pakkaskestävyyden vuoksi.

Älä koskaan tee näin! Pakastusvirhe voi pilata leipäsi

Leipätiedotus muistuttaa, että mikäli pakastaa suuremman leipäerän, pitää pakastin säätää pakastusteholle. Pussillisen pakastaminen pienessä pakastimessa vaatii siis pakastustehon päälle laittamisen.

– Liian hitaasti jäätynyt leipä kuivuu ja tulee vanhan makuiseksi.

Kuinka kauan leipä säilyy pakastimessa?

Leipätiedotuksen mukaan jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen. Sen rakenne, ravintoarvo ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina. Pakastimessa leipä säilyy enimmillään kaksi-kolme kuukautta.

Pakastetun leivän sulatus: Mikä on paras tapa? 

Kun sulatat leivän pakastimesta, saat sen tuoreutettua helpoiten uunissa tai paahtimessa. Mikrossa rapea kuori häviää ja sisus sitkistyy. Paahtaminen antaa leivälle herkullisen aromin ja rapean pinnan. Paahtamisessa ja lämmittämisessä kiteytynyt tärkkelys sulaa uudelleen.

Voiko kerran pakastetun leivän pakastaa uudelleen?

Yleisen ohjeistuksen mukaan kertaalleen pakastettua elintarviketta ei saisi pakastaa uudelleen. Marttojen mukaan pakastamisessa voi kuitenkin käyttää omaa harkintaa. Tiettyjen tuotteiden kohdalla uudelleenpakastaminen on mahdollista.

–  Sulaneet marjat, mehut ja leivonnaiset voi pakastaa uudelleen. Merkitse pakkaukseen, että tuote on välillä sulanut. Uudelleen pakastaminen heikentää tuotteen laatua, ravintoarvoa ja rakennetta, Martat neuvovat.

Näin ollen leivän voi kyllä pakastaa uudeelleen, mutta sen laatu ei enää ole parhaimmillaan, eikä se säily kovin pitkään. 

Lue myös: Fazerilta huikea keksintö – ennennäkemätön leipäpussi: "Aluksi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa"

Lähteet: Leipätiedotus, Vaasan, Martat

Lisää aiheesta:

Miksi kaikkia leipiä ei saa pakastaa?Yksi paikka keittiössä pilaa takuuvarmasti leivän: "Ei pidä säilyttää lainkaan"Lihaa, kalaa tai marjoja pakastimessa? Näin kauan eri ruoat oikeasti säilyvätPitääkö leipää oikeasti säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Leipurit paljastavat, miten leipä todella säilyy parhaitenKun ostat kaupasta leipää, minne pussi sujahtaa kotonasi? Varo yleistä säilytysmokaa: "Yllättäen vanhenee nopeammin"Niksi, joka täytyy tietää: Näin leipä säilyy "tuoreena" jopa puoli vuotta!
LeipäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä