Älä heitä kypsää kalaa roskiin! Mahtava hyödyntämismahdollisuus

Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista 0:47 Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista

Pro Kala ry muistuttaa, että kypsästäkin kalasta voi kokata monenlaisia herkkuja. Oletko itse hyödyntänyt esimerkiksi savukalaa ruoanlaitossa? 

Videolla: Testaa myös nerokasta kalapuikkopaistosta!

Kalaruokien kanssa voi helposti oikaista, kun käyttää valmiiksi kypsennettyä kalaa, muistuttaa Pro Kala ry. Kun kalaa paistaa uunissa tai pannulla, sitä voi seuraavana päivänä hyödyntää helposti uudessa ruokalajissa. Näin tulee vähentäneeksi myös ruokahävikkiä.

– Hävikin syntyminen ei ole välttämätön paha, vaan siitä voi estää käyttämällä mahdolliset tähteet osana seuraavaa ruokaa. Älä siis turhaan heitä kypsää kalaa pois, sillä siitä voi helposti tehdä uuden aterian, yhdistyksestä vinkataan.

Käytä kypsää kalaa raaka-aineena – kokkaa pihvejä, sujauta keittoon tai munakkaaseen

Kertaalleen kypsennetystä kalasta ei enää tule kovin makoisaa esimerkiksi mikrossa uudelleenlämmittämällä. Siksi kypsää kalaa kannattaakin käyttää mieluummin raaka-aineena uuteen ruokalajiin. Nopean lounaan saa esimerkiksi käyttämällä kalaa munakkaan täytteenä.  Koska kalaa ei tarvitse enää uudelleen kypsentää, voit lisätä sen pannulle munakkaan teon viimeisessä vaiheessa niin, että kala lämpenee mutta ei ylikypsy.

– Uunikalaa tai pannulla paistettua kalaa voi käyttää myös kalapihvien raakaaineena. Pihveihin saa rakennetta esimerkiksi perunan ja kananmunan avulla. Pihvit voi maustaa oman maun mukaan: chilillä, limellä ja korianterilla voit viedä makumaailmaa Aasian suuntaan.

Kannattaa myös muistaa savukalan käyttö ruoanlaitossa. Entistäkin helpompi ja maukkaampi kalakeitto valmistuu savukalaa hyödyntäen.

Aasialaiset kalapihvit edellisenpäivän uunilohesta, keitetyistä perunoista ja tillikermaviilistä

200 g kypsää uunilohta
4 keitettyä perunaa
1 kananmuna
pala vihreää chiliä
1 limenkuori
5 oksaa korianteria
suolaa, mustapippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Kuori keitetyt perunat ja raasta ne karkealla raastimella. Laita lohi sekä perunaraaste kulhoon. Hienonna joukkoon vihreää chiliä ja korianteria ja raasta limenkuori. Riko muna toisessa kulhossa ja vatkaa rakenne rikki. Sekoita kaikki ainekset ja mausta pihvitaikina suolalla ja mustapippurilla.

Kuumenna paistinpannu hieman keskilämpöä kovemmalla lämmöllä ja lisää pannulle öljyä sekä nokare voita. Öljy kestää paremmin lämpöä ja voista saadaan herkullista makua. Kun voi ”hiljenee” muotoile lusikalla ja kädellä taikinasta ronskeja pihvejä ja nosta ne paistinpannulle. Paista kalapihveihin kaunis väri, käännä ja paista toinenkin puoli.

Tarjoa kalapihvit keitetyn riisin kanssa ja tuunaa edellisen päivän tillikermaviili uudelle tasolle limen kuorella sekä mehulla, hyppysellisellä vihreää chiliä ja tuorealla korianterilla.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!