Jäikö ruoanlaitosta keltuainen tai valkuainen yli? Kahdeksan herkullista tapaa: Näin hyödynnät jämät

Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helposti 0:52 Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helposti

Miten hyödyntää ylijääneet kananmunan puolikkaat? Lue vinkit!

Pääkuvan videolla neuvotaan, kuinka erotat keltuaisen valkuaisesta.

Ruoanlaitossa ja leivonnassa reseptissä saattaa olla usein vain pelkkä valkuainen tai keltuainen. Mitä sille jäljelle jääneelle puoliskolle sitten tehdään? Tuntuisi haaskuulta heittää vain pois.

The Guardian kysyi ruoka-alan vaikuttajilta parhaat vinkit, joilla saat hyödynnettyä koko kananmunan.

Neljä keinoa hyödyntää valkuainen

Valkuainen liitetään usein leivontaan ja sille löytyykin käyttöä monesta herkusta.

1. Marengit

Lontoolainen jälkiruokakokki Jeremy Lee tekisi valkuaisista marenkia. Hänen salaisuutensa täydelliseen marenkiin on erittäin puhdas kulho.

2. Nougat

Lee kertoo voivansa valmistaa valkuaisista myös nougatia, joka vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta on miehen mukaan kaiken sen arvoista. Omaan reseptiinsä hän lisää pistaasi-, hassel- ja maapähkinöitä sekä manteleita.

3. Omeletti

Pelkistä valkuaisistakin voi valmistaa omeletin, mutta siinä tapauksessa mausteita kannattaa käyttää reilulla kädellä.

Lee suosittelee hyödyntämään yrttejä, pähkinöitä, juustoja ja kasviksia. Ylimääräiset valkuaiset voi myös lisätä normaalin frittatan, omeletin ja munakokkelin joukkoon, jolloin lopputuloksesta tulee hieman ilmavampi.

4. Sour-drinkit

Sour-drinkkeihin, kuten suosittuun whiskey souriin tarvitaan valkuaista. Mikä olisikaan siis parempi syy ravistaa cocktail kuin ylijäänyt valkuainen!

Neljä vinkkiä keltuaisen hyödyntämiseen

Myös keltuaiselle on lopulta käyttöä monessa makeassa ja suolaisessa ruoanlaitossa.

1. Pasta carbonara

Keltuaiset uppoavat helposti herkulliseen klassikkoon: pasta carbonaraan.

2. Majoneesi

Majoneesiin voi hyödyntää niin keltuaiset kuin koko kananmunankin, oli kyse sitten aiolista tai maustamattomasta majoneesista.

3. Vaniljakastike

Mikä olisikaan herkullisempaa kuin itse tehty vaniljakastike? Kastike sopii moniin eri jälkiruokiin ja kylkiäiseksi ihanien piirakoiden ja kakkujen tai vaikkapa lettujen kanssa.

4. Creme brulee

Herkullinen creme brulee – miten oivallinen tekosyy herkutella ruokahävikin vähentämiseksi.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat