Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jäikö ruoanlaitosta keltuainen tai valkuainen yli? Kahdeksan herkullista tapaa: Näin hyödynnät jämät

0:52Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helposti
Julkaistu 17.10.2021 12:02

Emmi Niiniaho

Miten hyödyntää ylijääneet kananmunan puolikkaat? Lue vinkit!

Pääkuvan videolla neuvotaan, kuinka erotat keltuaisen valkuaisesta.

Ruoanlaitossa ja leivonnassa reseptissä saattaa olla usein vain pelkkä valkuainen tai keltuainen. Mitä sille jäljelle jääneelle puoliskolle sitten tehdään? Tuntuisi haaskuulta heittää vain pois.

The Guardian kysyi ruoka-alan vaikuttajilta parhaat vinkit, joilla saat hyödynnettyä koko kananmunan.

Lue myös: Moni tekee kananmunien kanssa yksinkertaisen virheen, joka voi kostautua

Neljä keinoa hyödyntää valkuainen

Valkuainen liitetään usein leivontaan ja sille löytyykin käyttöä monesta herkusta.

1. Marengit

Lontoolainen jälkiruokakokki Jeremy Lee tekisi valkuaisista marenkia. Hänen salaisuutensa täydelliseen marenkiin on erittäin puhdas kulho.

shutterstock_162416975
Marenkiin uppoaa helposti valkuainen jos toinenkin.Shutterstock

Pavlovan valmistus käy helpommin kuin luulit – poimi talteen pomminvarma marenkiresepti.

2. Nougat

Lee kertoo voivansa valmistaa valkuaisista myös nougatia, joka vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta on miehen mukaan kaiken sen arvoista. Omaan reseptiinsä hän lisää pistaasi-, hassel- ja maapähkinöitä sekä manteleita.

Kokeile esimerkiksi herkullista mantelinougatia.

3. Omeletti

Pelkistä valkuaisistakin voi valmistaa omeletin, mutta siinä tapauksessa mausteita kannattaa käyttää reilulla kädellä.

Lee suosittelee hyödyntämään yrttejä, pähkinöitä, juustoja ja kasviksia. Ylimääräiset valkuaiset voi myös lisätä normaalin frittatan, omeletin ja munakokkelin joukkoon, jolloin lopputuloksesta tulee hieman ilmavampi.

Ohjeen täydelliseen munakkaaseen voit lukea täältä.

4. Sour-drinkit

Sour-drinkkeihin, kuten suosittuun whiskey souriin tarvitaan valkuaista. Mikä olisikaan siis parempi syy ravistaa cocktail kuin ylijäänyt valkuainen!

Limoncello sourWhiskey sour on klassikko, jonka valkoinen vaahto muodostuu juuri valkuaisesta.Shutterstock

Kokeile vaikkapa Aperol Spritzin ja whiskey sourin makumaailmoja yhdistelevää Aperol souria.

Neljä vinkkiä keltuaisen hyödyntämiseen

Myös keltuaiselle on lopulta käyttöä monessa makeassa ja suolaisessa ruoanlaitossa.

1. Pasta carbonara

Keltuaiset uppoavat helposti herkulliseen klassikkoon: pasta carbonaraan.

carbonara pasta pekoniPasta carbonaran voi tehdä monella tapaa, mutta moni vannoo alkuperäisen reseptin nimeen.Shutterstock

Katso vinkit, miten Italialainen kokki valmistaa pasta carbonaran. 

2. Majoneesi

Majoneesiin voi hyödyntää niin keltuaiset kuin koko kananmunankin, oli kyse sitten aiolista tai maustamattomasta majoneesista.

Täältä löydät perusreseptin majoneesiin.

3. Vaniljakastike

Mikä olisikaan herkullisempaa kuin itse tehty vaniljakastike? Kastike sopii moniin eri jälkiruokiin ja kylkiäiseksi ihanien piirakoiden ja kakkujen tai vaikkapa lettujen kanssa.

Tähän vaniljakastikkeen reseptiin uppoaa jopa neljä keltuaista.

4. Creme brulee

Herkullinen creme brulee – miten oivallinen tekosyy herkutella ruokahävikin vähentämiseksi.

creme brulee poltinCreme bruleesta tekee erityisen herkullisen rapea sokerikuorrute.Shutterstock

Valmista tämä klassinen ranskalainen jälkiruoka esimerkiksi tämän ohjeen mukaan.

Lue myös: Kari Aihisen oleellinen vinkki kananmunien paistoon: Teetkö itse näin?

Lähde: The Guardian

Lisää aiheesta:

Asia, joka kannattaa aina tehdä juustoleiville – ammattilaiskokki paljastaa parhaat ruoanlaittovinkkinsäKolme näppärää niksiä, jotka todella nopeuttavat ruoanlaittoa: "Miksi pilkkoa sipulia veitsellä, jos se menee lihamurekkeeseen?"Mämmikourakin selviää tästä: Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helpostiSyöthän jo? Halpa raaka-aine, jota kannattaa juuri nyt ehdottomasti ostaa: Helppo tapa tehdä "kermaisen pehmeää"Oikea proteiinipommi! 7 nerokasta tapaa hyödyntää kreikkalaista jogurttia – näitä et ole vielä kokeillut Vinkit, joilla et voi epäonnistua – näin syntyy täydellinen munakas
KananmunaRuokaLeivontaVinkitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin