Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän sorru kalliiseen mokaan ruokaostoksilla? Näin voisit säästää kauppalaskussa: Huomattavasti edullisempaa

1:59Legendaarisen helsinkiläisravintolan munakasta ylistetään – et ikinä arvaa, mistä se tehdään
Julkaistu 29.05.2020 08:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten säästää ruokakustannuksissa? Suomalaisyritys Myllyn Paras vinkkaa keinoja ruoanlaittoon pienellä budjetilla.

Videolla: Yksi oiva budjettiruoka on munakas! Nappaa videolta vinkit ylistetyn perunamunakkaan tekemiseen. Munakkaan valmistamiseen käytetään yhtä edullista pakastetuotetta. 

Ruokakustannuksien kutistaminen on yksi helppo tapa säästää omissa kuukausimenoissa. Moni suosiikin tällä hetkellä mahdollisimman kustannustehokasta kokkausta. Samalla kuitenkin halutaan, että ruoka on myös terveellistä ja herkullista.

Miten ruoanlaitto sitten onnistuisi edullisesti ja terveellisesti omassa keittiössä? Tässä viisi vinkkiä budjettikokkaukseen.

1. Huomio raaka-aineisiin

Huomio kannattaa siirtää ensimmäisenä ruoanvalmistuksessa käytettyihin raaka-aineisiin. Yksittäinen kaukaa tuotu maustetahna voi esimerkiksi maksaa yhtä paljon kuin reseptin muut raaka-aineet yhteensä. Mieti siis, kannattaako yksittäistä raaka-ainetta todella ostaa, jos sitä tarvitaan ruokaan vain vähän, eikä sille ole myöhempää käyttöä. Voisiko raaka-aineen korvata jollain edullisemmalla?

Esimerkiksi arkiruokien suosikkiraaka-aine pasta on hyvä ja edullinen aines, ja siitä voi muokata halutessaan terveellisemmän valitsemalla täysjyväisen tai muun kuin valkoisesta vehnästä valmistetun pastan. Kotimaiset suurimot tuovat myös vaihtelua perinteisten pastan ja riisin rinnalle.

Jos pasta ei innosta, aina hyvä vaihtoehto on myös kotimainen peruna. Perunantuottajat kertoivat aiemmin keväällä, miksi perunaa olisi nyt erityisen tärkeä napata ostoskoriin.

2. Valmisruoat tulevat yllättävän kalliiksi – itse tekeminen huomattavasti edllisempaa

Fakta on, että ruoan tekeminen itse on huomattavasti edullisempaa kuin jääkaapin täyttäminen valmisruoilla. Moni ostaa myös välipalat valmiiksi kaupasta, vaikka niitä pystyy valmistamaan kätevästi itsekin.

3. Kiinnitä huomiota ruokahävikkiin

Hävikkiruoan vähentäminen on yksi tehokkaimpia keinoja säästää ruokakustannuksissa, ja lähes kaiken jäljelle jääneen ruoan voi hyödyntää käyttämällä vain mielikuvitusta. Nyrkkisääntönä on valmistaa ainoastaan se määrä ruokaa, kuin tarvitsee. Jos ruokaa jää yli, sen voi hyödyntää vielä myöhemmin. Hyviä tapoja ovat lounasruuan käyttäminen illallisella, kuten tähteiden käyttäminen pizzan tai piirakan täytteinä.

4. Suunnittelemalla säästät

Kauppalistan suunnittelu etukäteen auttaa pitämään kustannukset ja säännöllisen ateriarytmin kurissa. Kaupasta on hyvä ostaa tuotteita, jotka säilyvät pidempään, ja säilöä niitä kiireisten hetkien varalle valmiiksi pakastimeen. Kun ruokakaappi on täynnä, voi etätöissäkin ollessa laittaa nopeasti ja helposti ruokaa. Samalla napostelua on helpompi välttää, kun viikon ateriat on suunniteltu etukäteen.

5. Suosi sesongissa olevaa kotimaista

Kotimainen ruoka ei tarkoita automaattisesti kallista. Sesongissa oleva kotimainen ruoka on edullista ja laadukasta. Samalla se on myös ympäristöystävällistä, kun ruoka on valmistettu lähellä ja sitä ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja muualta maailmalta.

Lue myös: Lidl teki yhden oleellisen muutoksen ruokaosastollaan viime syksynä – älytön menestys: "Myydään pois silmänräpäyksessä"

Osittainen lähde: Myllyn Paras

Lisää aiheesta:

Ruokatoimittaja kehitti helpon systeemin – ei ole joutunut heittämään pilaantunutta ruokaa pois vuosiinOletko maistanut? Kolme todella halpaa arkiruokaa – jopa alle euron annokselta4 järkevää vinkkiä, joilla säästät ruokakuluissa10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Halpaa ruokaa: Tässä kolme edullista, mutta hyvää arkiruokaa – jopa alle euron annokseltaParhaat vinkit ruokakuluissa säästämiseen – rahaa jää käteen jopa satoja euroja enemmän!
RuokaSäästäminenRuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 2.11.17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 2.11.09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"