Heitätkö 500 euroa taivaan tuuliin? Henri Alén muistuttaa yksinkertaisesta tavasta säästää ruokamenoissa

Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén 5:51 Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén
Katso video: Henri Alén kertoo, miten ruoan hinnannousu heijastuu ravintoloihin, ja miten jokainen voisi säästää ruokamenoissan.

Ravintoloitsija ja kokki Henri Alén pohti MTV Uutiset Livessä ruoan hinnannousun vaikutusta ravintoloihin. Alénin mukaan ruokakuluissa voisi pihistää sekä kotitalouksissa että ravintoloissa ainakin yhdellä yksinkertaisella tavalla. 

Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä kovasti suomalaisten keskuudessa. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan ruokakassin hinta voisi tänä vuonna jopa tuplaantua. MTV Uutiset Liven haastattelema kokki Henri Alén kertoi viime viikolla, miten raaka-aineiden hintojen nousu heijastuu ravintoloihin.

– Jos miettii, niin koskaan ei ole suomalainen käyttänyt niin vähän tuloistaan ruokaan kuin nykyaikana. Noin 11 prosenttia tuloista menee suurin piirtein ruokaan, Alén pohti. 

Alénin mukana raaka-aineiden hintojen nouseminen onkin väistämätöntä ja välttämätöntä. Hintojen on kokin mukaan noustava, tai muuten oma ruokatuotantomme kuolee. 

Yksi helppo keino säästää ruokamenoissa

Jokainen voi kuitenkin omilla toimillaan myös vaikuttaa ruokalaskunsa suuruuteen. Alénin mukaan yksi asia olisi pidettävä mielessä sekä kotitalouksissa että ravintoloissa.

– Hävikki vähäiseksi. Suomalainen heittää 25 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin per henki vuodessa. Ei sitä annoskokoa tarvitse välttämättä pienentää, mutta hävikkiä vähemmäksi ja tehdään ruoanvalmistuksesta järkevää, Alén muistutti.

500 euroa taivaan tuuliin

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla muistutettiin jo viime syksynä siitä, miten hävikkiä vähentämällä pystyy säästämään rahaa

Kuluttaja-lehden ylläpitämän Hävikkiviikko.fi -sivuston mukaan talouden tyyppi vaikuttaa ruokahävikin muodostumiseen. Yksin asuva nainen heittää selkeästi eniten ruokaa pois, mutta myös lapsiperheet tuottavat paljon hävikkiä.

Niissä kotitalouksissa, joissa eniten ostetaan ja käytetään rahaa ruokaan, syntyy myös ruokahävikkiä kaikkein eniten. Nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin useamman sadan euron edestä vuosittain.

– Vuodessa taivaan tuuliin nelihenkiseltä perheeltä lentää tämän takia 500 euroa. Summalla söisi ruhtinaallisesti tai voisi viettää vaikkapa kylpyläviikonlopun. Hävikin vähentäminen ei ole salatiedettä. Esimerkiksi jäteastiaan usein päätyvät perunoiden ja juuresten kuoret voisi mainiosti käyttää; tai jättää perunat, lantut ja omenat kokonaan kuorimatta, vinkkasi Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen tiedotteessa.

Mitkä ravintolatuotteet kallistuvat tänä vuonna ja miten maailmantilanne heijastuu ravintoloiden asiakasmääriin? Katso videolta Henri Alénin haastattelu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!