Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Heitätkö 500 euroa taivaan tuuliin? Henri Alén muistuttaa yksinkertaisesta tavasta säästää ruokamenoissa

5:51Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri AlénKatso video: Henri Alén kertoo, miten ruoan hinnannousu heijastuu ravintoloihin, ja miten jokainen voisi säästää ruokamenoissan.
Julkaistu 21.03.2022 16:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravintoloitsija ja kokki Henri Alén pohti MTV Uutiset Livessä ruoan hinnannousun vaikutusta ravintoloihin. Alénin mukaan ruokakuluissa voisi pihistää sekä kotitalouksissa että ravintoloissa ainakin yhdellä yksinkertaisella tavalla. 

Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä kovasti suomalaisten keskuudessa. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan ruokakassin hinta voisi tänä vuonna jopa tuplaantua. MTV Uutiset Liven haastattelema kokki Henri Alén kertoi viime viikolla, miten raaka-aineiden hintojen nousu heijastuu ravintoloihin.

– Jos miettii, niin koskaan ei ole suomalainen käyttänyt niin vähän tuloistaan ruokaan kuin nykyaikana. Noin 11 prosenttia tuloista menee suurin piirtein ruokaan, Alén pohti. 

Lue lisää: Kallistuuko myös ravintolaruoka? Henri Alén iskee faktat tiskiin: "Systeemi on ollut rikki jo pitkään"

Alénin mukana raaka-aineiden hintojen nouseminen onkin väistämätöntä ja välttämätöntä. Hintojen on kokin mukaan noustava, tai muuten oma ruokatuotantomme kuolee. 

Yksi helppo keino säästää ruokamenoissa

Jokainen voi kuitenkin omilla toimillaan myös vaikuttaa ruokalaskunsa suuruuteen. Alénin mukaan yksi asia olisi pidettävä mielessä sekä kotitalouksissa että ravintoloissa.

– Hävikki vähäiseksi. Suomalainen heittää 25 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin per henki vuodessa. Ei sitä annoskokoa tarvitse välttämättä pienentää, mutta hävikkiä vähemmäksi ja tehdään ruoanvalmistuksesta järkevää, Alén muistutti.

500 euroa taivaan tuuliin

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla muistutettiin jo viime syksynä siitä, miten hävikkiä vähentämällä pystyy säästämään rahaa. 

Kuluttaja-lehden ylläpitämän Hävikkiviikko.fi -sivuston mukaan talouden tyyppi vaikuttaa ruokahävikin muodostumiseen. Yksin asuva nainen heittää selkeästi eniten ruokaa pois, mutta myös lapsiperheet tuottavat paljon hävikkiä.

Niissä kotitalouksissa, joissa eniten ostetaan ja käytetään rahaa ruokaan, syntyy myös ruokahävikkiä kaikkein eniten. Nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin useamman sadan euron edestä vuosittain.

– Vuodessa taivaan tuuliin nelihenkiseltä perheeltä lentää tämän takia 500 euroa. Summalla söisi ruhtinaallisesti tai voisi viettää vaikkapa kylpyläviikonlopun. Hävikin vähentäminen ei ole salatiedettä. Esimerkiksi jäteastiaan usein päätyvät perunoiden ja juuresten kuoret voisi mainiosti käyttää; tai jättää perunat, lantut ja omenat kokonaan kuorimatta, vinkkasi Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen tiedotteessa.

Mitkä ravintolatuotteet kallistuvat tänä vuonna ja miten maailmantilanne heijastuu ravintoloiden asiakasmääriin? Katso videolta Henri Alénin haastattelu.

Lisää aiheesta:

Havainnekuva paljastaa karun ruokatotuuden Suomesta"Mielettömän hyvä vinkki" – asiantuntija nimeää yhden helpoimmista tavoista säästää ruokalaskussa10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Hämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?Kallistuuko myös ravintolaruoka? Henri Alén iskee faktat tiskiin: "Systeemi on ollut rikki jo pitkään"Nelihenkiseltä perheeltä kuluu noin 1000 euroa kuussa ruokaan: ”Helposti ihmiset ostavat tarjouksesta suuria määriä ja luulevat säästävänsä”
RuokaRavintolatHenri AlénMTV Uutiset LiveMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • Eilen09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 25.10.17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • 25.10.09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • 24.10.18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!