Ravintoloitsija ja kokki Henri Alén pohti MTV Uutiset Livessä ruoan hinnannousun vaikutusta ravintoloihin. Alénin mukaan ruokakuluissa voisi pihistää sekä kotitalouksissa että ravintoloissa ainakin yhdellä yksinkertaisella tavalla.
Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä kovasti suomalaisten keskuudessa. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan ruokakassin hinta voisi tänä vuonna jopa tuplaantua. MTV Uutiset Liven haastattelema kokki Henri Alén kertoi viime viikolla, miten raaka-aineiden hintojen nousu heijastuu ravintoloihin.
– Jos miettii, niin koskaan ei ole suomalainen käyttänyt niin vähän tuloistaan ruokaan kuin nykyaikana. Noin 11 prosenttia tuloista menee suurin piirtein ruokaan, Alén pohti.
Lue lisää: Kallistuuko myös ravintolaruoka? Henri Alén iskee faktat tiskiin: "Systeemi on ollut rikki jo pitkään"
Alénin mukana raaka-aineiden hintojen nouseminen onkin väistämätöntä ja välttämätöntä. Hintojen on kokin mukaan noustava, tai muuten oma ruokatuotantomme kuolee.
Yksi helppo keino säästää ruokamenoissa
Jokainen voi kuitenkin omilla toimillaan myös vaikuttaa ruokalaskunsa suuruuteen. Alénin mukaan yksi asia olisi pidettävä mielessä sekä kotitalouksissa että ravintoloissa.
– Hävikki vähäiseksi. Suomalainen heittää 25 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin per henki vuodessa. Ei sitä annoskokoa tarvitse välttämättä pienentää, mutta hävikkiä vähemmäksi ja tehdään ruoanvalmistuksesta järkevää, Alén muistutti.