Jos ruoassa on vähän hometta, voiko sitä vielä syödä? Asiantuntija: "Yksi nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä"

shutterstock_440589658
Maitotuotteet, kuten jogurtti, crème fraiche ja tuorejuusto sisältävät runsaasti vettä, jonka ansiosta home leviää nopeasti koko tuotteeseen. Shutterstock

Joskus ruoka pääsee pilaantumaan, ainakin osittain. Voiko homeisia elintarvikkeita vielä syödä?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrattiin syyskuussa, miten tulee toimia, jos leipäpussista löytyy yksi homeinen leipä.

Leipä on yksi suomalaistalouksien yleisimmistä hävikkiruoista, mutta homehtuu monen keittiössä silloin tällöin myös muita elintarvikkeita. 

Voiko mitään ruokaa syödä, jos siinä havaitsee hometta? Brittilehti The Sun selvitti asiaa.

– Älä vaivu epätoivoon, ei kaikki homeinen syötävä ole syömäkelvotonta. Karvainen home voi olla hieman luotaantyöntävää, mutta on olemassa tuotteita, josta voit leikata homeen pois ja jatkaa syömistä, lehdessä todetaan. 

"Yksi nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä"

Elintarviketurvallisuuskonsultti Jill Taylor muistuttaa, että homeita on erilaisia. Home voi jopa olla oleellinen osa ruokaa: esimerkiksi tiettyjä juustoja ja lihoja tuotetaan homeen avulla ja ne saavat siitä makua ja luonnetta. Toiset homeet ovat kuitenkin myrkyllisiä. 

– Ei ole yksinkertaista tapaa linjasta, voiko homeista ruokaa vielä pelastaa. Yksi nyrkkisääntö kannattaa kuitenkin pitää mielessä: tarkista, onko tuotteessa parasta ennen- vai viimeinen käyttöpäivä -päiväys. Parasta ennen viittaa laatuun, ei turvallisuuteen, joten on epätodennäköistä, että tällaisen ruoan syöminen olisi vaarallista, Taylor linjaa.

Asiantuntijan mukaan viimeisen käyttöpäivän omaavat tuotteet, kuten pehmeät juustot ja lihat voivat pilaantua niin, että tuotteiden syömisestä voi seurata esimerkiksi paha ruokamyrkytys.

– En suosittele kenellekään minkään homeisen asian syömistä, ellei sen ole tarkoitus olla homeinen. Jos tuotteella on viimeinen käyttöpäivä, älä leiki asian kanssa.

Homettakin suurempi riski ovat piilevät bakteerit

Taylor muistuttaa, että pilaantuneissa ruoissa piilevät bakteerit, kuten E.coli ja listeria ovat todellinen vaara homeen sijaan:

– Et pysty näkemään, haistamaan tai maistamaan näitä potentiaalisesti haitallisia bakteereita.

Mistä ruoista homeisen kohdan voisi sitten vielä leikata pois ja lopun tuotteen syödä? Ainakin joistain juureksista ja hedelmistä. Esimerkiksi porkkanoissa, palsternakoissa ja joissain kaaleissa on alhainen kosteuspitoisuus, jolloin home ei herkästi leviä koko kasvikseen. Kunhan kasvis ei ole ”limainen” tai selkeästi mätä, voi huonon kohdan leikata pois ja syödä siitä loput. 

Tämä pätee myös moniin hedelmiin, kuten omenoihin tai päärynöihin. 

– Suurin osa homeista, jotka kasvavat tuoreissa hedelmissä tai vihanneksista tuskin vahingoittaa sinua. Kun omenat ja päärynät pehmenevät tai niihin tulee kolhuja, se voi joskus lisätä homeen kasvua, Taylor muistuttaa.

Juustoissa ja lihoissa on eroja – näitä ei kannata syödä, jos hometta näkyy

Myös kovista juustoista, kuten parmesaanista tai cheddarista voi usein leikata homeisen kohdan pois. Pehmeitä juustotuotteita, kuten tuorejuustoa ei sen sijaan tule syödä, jos niissä havaitsee pilaantumisen merkkejä.

Entäpä sitten erilaiset lihat? Useimmissa lihatuotteissa on viimeinen käyttöpäivä, joten home on merkki siitä, että tuote kannattaa heittää kokonaisuudessaan roskiin. Sen sijaan esimerkiksi salamipötkö voi vielä olla syömäkelpoinen, vaikka siinä olisikin jossain kohtaa hieman hometta.

Britannian ex-pääministeri lusikoi hillosta homeen pois – voiko niin tehdä?

Britannian ex-pääministeri Theresa May kohautti vuonna 2019 kertomalla julkisuuteen, että hän lusikoi yleensä hillosta homeisen kohdan pois ja syö normaalisti loput. Elintarvikeasiantuntija Jill Taylorin mukaan home hillossa johtuu yleensä siitä, että joku on työntänyt hillopurkkiin sormensa tai purkkiin on päätynyt lusikan mukana esimerkiksi leivänmuruja. Hillo on yleensä niin sokeripitoista, että home ei helposti leviä koko tuotteeseen. 

Suomessa Ruokavirasto ei kuitenkaan suosittele syömään homeista hilloa.

– Homehtuneita elintarvikkeita ei suositella nautittavaksi, sillä esimerkiksi hilloissa ja mehuissa homemyrkkyä on homekerroksen lisäksi koko tuotteessa. Elintarvikkeen kuumennus tai prosessointi ei tuhoa homemyrkkyjä.

Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien kannattaa ennemmin pelata varman päälle kuin ottaa riskiä osittain pilaantuneen tuotteen kanssa.

Videolla: Huomaavatko testaajat eroa "pilaantuneen" ja tavallisen jogurtin välillä?

1:33

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja