Virve, 34, säästää huomattavia summia ruokaostoksilla – tekee päinvastoin kuin usein neuvotaan: "Menee suurin piirtein neljä euroa päivässä"

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45 Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat

Miten säästää ruokakuluissa? Ruotsissa asuva bloggaaja ja yrittäjä Virve Fredman antaa omat säästövinkkinsä, joiden avulla hän saa nipistettyä kuukauden ruokakulut minimiin.

Videolla lisää rahansäästövinkkejä!

MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivulla on nostettu puheenaiheeksi hävikkiruoka ja erityisesti kauppojen niin sanotut punalaputetut tuotteet. Aiemmin kerrottiin muun muassa erityisesti K-ryhmän kauppoihin levinneistä hävikkihyllyistä sekä S-ryhmän punalaputuskäytännöistä. Omista hävikkikäytännöistään kertoi myös Lidl

"Kuka saa ostaa punalappuruokaa?", kysyi suosikkibloggaaja

Esiin nousi myös kysymys siitä, kuka saa ostaa punalappuruokaa. Puheenaiheen nosti pinnalle suosittua Ostolakossa-blogia pitävä Virve Fredman. Virve on 34-vuotias, Ruotsin Tukholmaan vuonna 2015 rakkauden perässä muuttanut, estenomiksi opiskellut bloggaaja ja yrittäjä.

– Ruotsissa ruokahävikin torjunta kuuluu kaikkien vastuulle yhteisöllisesti. Tämän vuoksi olenkin ollut välillä hämmentynyt, kun olen Instagram Stories -klipeissäni esitellyt hävikkilöytöjäni ja saanut kuulla, kuinka moni Suomessa ajattelee, että punalappuruoka kuuluu vain pienituloisille eikä muiden kuuluisi reiluuden nimissä ostaa punalapputuotteita, Virve kirjoitti.

Bloggaaja perusteli MTV:lle, miksi kaikkien kannattaisi ostaa punalapputuotteita ja kertoi, miten niiden suosiminen vaikuttaa myös kauppalaskuun. Virven kahden henkilön taloudessa ruokaan kuluu kuukausitasolla noin 240 euroa, eli 120 euroa henkeä kohden. 

 – Olemme aika hintatietoisia ja ruokaan menee suurin pirtein neljä euroa päivässä per henki. Vertailemme hintoja ja pystymme käymään useissa eri kaupoissa. Hyödynnämme ajankohtaisia tarjouksia ja ostamme ruokia, jotka säilyvät tai joita pystyy pakastamaan, Virve kertoo MTV:lle.

Myös kokeilunhalu auttaa Virven mukaan nipistämään ruokakuluissa. Välillä ostoskärryyn sujahtaa uusia, eksoottisia raaka-aineita, josta pariskunta valmistaa jonkun ruokalajin – ja useimmiten yllättyy positiivisesti. 

Suurin säästö syntyykin sillä, että ostoksia ei suunnittele

Suurin oivallus ruokaostoksia tehdessä onkin Virvelle ollut se, että ostoksia ei kannata suunnitella liikaa. Monesti erilaisissa säästövinkkilistauksissa kehotetaan tekemään tarkat suunnitelmat ja ostoslistat ennen kauppaan menoa, mutta Virven taloudessa tehdäänkin päinvastoin. 

 – Mennään kauppaan sillä asenteella, että katsotaan, mitä sieltä löytyy. Tämä sopii omaan elämäntilanteeseemme hyvin, koska meillä ei ole lapsia. Ei tarvitse huolehtia siitä, että pöydässä on juuri tiettyyn aikaan ruokaa. Minkä takia siis päättäisimme, että syömme tänään tofua, jos se on vasta ensi viikolla tarjouksessa?

Virve kertoo, ettei heillä ole olemassa sellaista tilannetta, että kaupasta olisi pakko löytää viikon elintarvikkeet kerralla. Korona-aikana kauppareissuja on toki hieman mietittävä niin, ettei ostoksille lähde pahimpaan ruuhka-aikaan. Myös herkkujen kohdalla voi Virven mukaan olla hintatietoinen.

– Toiset suosivat kauppalistaa siksi, etteivät sorru niin helposti herkkuihin. Me emme halua tuhlata turhia, mutta jos näemme tarjouksessa eurolla sipsipussin, niin toki voimme joskus sellaisen ostaa. Hintatietoisuus kannattaa pitää mielessä myös alennustuotteiden kohdallaMillaisia ruokia ja tuotteita pariskunnan ostoskoriin sitten useimmiten päätyy?

– Syömme aika kasvispainotteisesti. Edullista ja terveellistä ruokaa saa tehtyä esimerkiksi linsseistä, kikherneistä ja pavuista. Suosimme myös sesonkituotteita. Jos juurekset ovat nyt edullisia ja sesongissa, teemme niistä ruokaa. 

Hävikkihyllystä Virve nappaa niitä tuotteita, jotka ovat oikeasti edullisia, eli hyvässä tarjouksessa. Ihan kaikkea sieltäkään ei siis lähde pariskunnan mukaan.

– Lihan kanssa olemme tehneet periaatepäätöksen, että sitä ostamme vain tarjouksesta hävikkituotteena. Silloin siis ostamme lihaa ennemmin kuin annamme sen päätyä roskiin. Itse en henkilökohtaisesti pidä sisäelimistä tai verta sisältävistä tuotteista, joten ne jätämme väliin, Virve sanoo ja tähdentää vielä: 

– Alennustuotteidenkin kohdalla olen hintatietoinen, enkä poimi tuotetta ostoskoriin vain siksi, että se on puoleen hintaan. Saatan tietää, että saman tuotteen saa jostain vieläkin halvemmalla. Yritäme syödä perusterveellistä ruokaa, joten pelkästään hinta ei ohjaa valintojamme. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!