Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuulostaako tutulta? Yleinen tapa käydä ruokakaupassa voi tulla kalliiksi – säästä rahaa yhdellä olennaisella muutoksella

1:52Säästä luontoa ja kukkaroasi itsetehdyllä biojätepussilla – katso videolta helpot ohjeetVideolla näppärä ohje, jonka avulla taittelet sanomalehdestä biojätepussin.
Julkaistu 07.09.2020 06:50

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Hävikkiruokaa syntyy eniten kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa, 20–25 kiloa henkilöä kohden. Kauppakäyntien vähentäminen voisi auttaa suunnittelemaan viikon ruokalistaa niin, ettei hävikkiä pääsisi syntymään.

Videolla näppärä ohje, jonka avulla taittelet sanomalehdestä biojätepussin.

Tänään alkaa valtakunnallinen hävikkiviikko, jonka tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruoasta heitetään pois. Tuolla 1,3 miljardilla tonnilla ruokaa voitaisiin arvioiden mukaan ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä.

Yleisin syy ruoan poisheittämiselle on pilaantuminen. Syömäkelpoistakin ruokaa viskataan roskiin, sillä sen kanssa ei haluta ottaa riskiä, vaikka monissa tapauksissa ruoan syömäkelpoisuuden pystyy arvioimaan haju-, maku- ja näköaisteilla. Muita yleisiä syitä ruokahävikille ovat lautastähteet, ruoan liiallinen valmistaminen sekä haluttomuus syödä samaa ruokaa uudelleen.

Eniten pois heitetään koti- ja valmisruokia, kasviksia ja hedelmiä, leipää, liha- ja kalatuotteita, juustoa ja maitotuotteita sekä kahvia.

Roskiin heitetyn ruoan vähentäminen säästää luontoa ja rahaa eikä vaadi ihmeellisiä taikakonsteja. Ruoan kulutuksen parempi ennakoiminen sekä paremmat valmistus- ja säilytystavat auttavat merkittävästi pienentämään hävikkiruoan määrää.

Suunnittele viikon ruokalista etukäteen

Kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin määrää voi osin selittää tiheä kaupassa käynti. Hävikkiruokaa verkossa myyvän Matsmartin Kantarilla teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että lähes 70 prosenttia suomalaisista kertoi ostavansa ruokaa vain pariksi päiväksi kerrallaan. Kerralla viikon ruoat kertoi ostavansa 28 prosenttia suomalaisista. 

– Mitä useammaksi päiväksi suunnittelee kotona tarjottavaa ruokaa, sitä paremmin ruoka tulee hyödynnettyä, Matsmartin Suomen liiketoiminnasta vastaava Michaela Böckelman sanoo tiedotteessa.

Kaupassa asioimista vähentäessään ihminen vähentää samalla riskiään altistua koronavirukselle.

Muista myös nämä tavat vähentää ruokahävikkiä

1020 suomalaista tavoittaneessa tutkimuksessa kysyttiin myös, mitä keinoja suomalaiset ovat käyttäneet tai olisivat valmiita käyttämään ruokahävikkiä vähentääkseen. Yli puolet kertoi pyrkivänsä valmistamaan vain oikean määrän ruokaa ja suunnittelemaan etukäteen paremmin ruoan ostamista ja syömistä.

Näiden keinojen lisäksi olisi syytä muistaa päiväysmerkintöjen erot. Luovuuden käyttäminen ruoanlaitossa auttaa osaltaan pienentämään roskiin menevän ruoan määrää, kun reseptejä muokataan sen perusteella, mitä ruoka-aineita kaapista jo löytyy.

Ruokia voi säilöä pakkasessa, mutta niitä ei tulisi sinne unohtaa. Pakastin ja jääkaappi kannattaisi siivota säännöllisesti, jolloin pysyy perillä varastoistaan sekä siitä, mitkä ruoat ovat menossa vanhoiksi.

Lue myös: Mikä on parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän ero? Alle puolet suomalaisista osaa vastata oikein tähän kysymykseen

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Matsmart, Hävikkiviikko, Luke, Kuluttajaliitto

Lisää aiheesta:

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin – tutkija ruokahävikistä: "Määrät ovat aivan tolkuttomia"10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Hämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"Nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin lomamatkan verran vuodessa - näin helposti säästät selvää rahaaVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
RuokakauppaRuokaYmpäristöRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa
  • 19.2.16:06
    Lakot

    Näin lakko iskee kauppojen aukioloaikoihin

  • 15.1.19:45
    Kauppa

    Suomen suurimman Eurosparin hautausmaalla otetaan kilpailun lisääntyminen ilolla vastaan: "Aion hyödyntää"

  • 26.11.202406:05
    Robotiikka

    Ruokarobotit jäävät jumiin umpihankiin ja tulvavesiin – kuka päättää, onko keli robolle sopiva?

  • 24.11.202416:08
    Robotiikka

    Talvi todellakin yllätti: Lauri pelasti surkuhupaisan matkaajan lumisesta pinteestä

  • 20.02.202409:34
    Juomat

    Suosikkijuoman hinta nousi rajusti ruokakaupoissa