Kuulostaako tutulta? Yleinen tapa käydä ruokakaupassa voi tulla kalliiksi – säästä rahaa yhdellä olennaisella muutoksella

1:52 Säästä luontoa ja kukkaroasi itsetehdyllä biojätepussilla – katso videolta helpot ohjeet
Videolla näppärä ohje, jonka avulla taittelet sanomalehdestä biojätepussin.

Hävikkiruokaa syntyy eniten kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa, 20–25 kiloa henkilöä kohden. Kauppakäyntien vähentäminen voisi auttaa suunnittelemaan viikon ruokalistaa niin, ettei hävikkiä pääsisi syntymään.

Videolla näppärä ohje, jonka avulla taittelet sanomalehdestä biojätepussin.

Tänään alkaa valtakunnallinen hävikkiviikko, jonka tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruoasta heitetään pois. Tuolla 1,3 miljardilla tonnilla ruokaa voitaisiin arvioiden mukaan ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä.

Yleisin syy ruoan poisheittämiselle on pilaantuminen. Syömäkelpoistakin ruokaa viskataan roskiin, sillä sen kanssa ei haluta ottaa riskiä, vaikka monissa tapauksissa ruoan syömäkelpoisuuden pystyy arvioimaan haju-, maku- ja näköaisteilla. Muita yleisiä syitä ruokahävikille ovat lautastähteet, ruoan liiallinen valmistaminen sekä haluttomuus syödä samaa ruokaa uudelleen.

Eniten pois heitetään koti- ja valmisruokia, kasviksia ja hedelmiä, leipää, liha- ja kalatuotteita, juustoa ja maitotuotteita sekä kahvia.

Roskiin heitetyn ruoan vähentäminen säästää luontoa ja rahaa eikä vaadi ihmeellisiä taikakonsteja. Ruoan kulutuksen parempi ennakoiminen sekä paremmat valmistus- ja säilytystavat auttavat merkittävästi pienentämään hävikkiruoan määrää.

Suunnittele viikon ruokalista etukäteen

Kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin määrää voi osin selittää tiheä kaupassa käynti. Hävikkiruokaa verkossa myyvän Matsmartin Kantarilla teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että lähes 70 prosenttia suomalaisista kertoi ostavansa ruokaa vain pariksi päiväksi kerrallaan. Kerralla viikon ruoat kertoi ostavansa 28 prosenttia suomalaisista. 

– Mitä useammaksi päiväksi suunnittelee kotona tarjottavaa ruokaa, sitä paremmin ruoka tulee hyödynnettyä, Matsmartin Suomen liiketoiminnasta vastaava Michaela Böckelman sanoo tiedotteessa.

Kaupassa asioimista vähentäessään ihminen vähentää samalla riskiään altistua koronavirukselle.

Muista myös nämä tavat vähentää ruokahävikkiä

1020 suomalaista tavoittaneessa tutkimuksessa kysyttiin myös, mitä keinoja suomalaiset ovat käyttäneet tai olisivat valmiita käyttämään ruokahävikkiä vähentääkseen. Yli puolet kertoi pyrkivänsä valmistamaan vain oikean määrän ruokaa ja suunnittelemaan etukäteen paremmin ruoan ostamista ja syömistä.

Näiden keinojen lisäksi olisi syytä muistaa päiväysmerkintöjen erot. Luovuuden käyttäminen ruoanlaitossa auttaa osaltaan pienentämään roskiin menevän ruoan määrää, kun reseptejä muokataan sen perusteella, mitä ruoka-aineita kaapista jo löytyy.

Ruokia voi säilöä pakkasessa, mutta niitä ei tulisi sinne unohtaa. Pakastin ja jääkaappi kannattaisi siivota säännöllisesti, jolloin pysyy perillä varastoistaan sekä siitä, mitkä ruoat ovat menossa vanhoiksi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Matsmart, Hävikkiviikko, Luke, Kuluttajaliitto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja