Edessä on jälleen pitkiä pyhiä ja notkuvia herkkupöytiä. Miten vähentää ruokahävikkiä omassa keittiössä?
Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain noin 120–160 kiloa, eli 20–25 kiloa henkilö kohden. Jopa kuusi prosenttia kotitalouksien ostamasta ruoasta päätyy roskiin.
Ruokahävikki kuormittaa ympäristön lisäksi myös kukkaroa. Jos vuodessa hävikkiä menee roskiin 20 kiloa, on se arvoltaan noin sata euroa.
Kuluttajan järjestämän Hävikkiviikko 2019 -kampanjan mukaan yksin asuva nainen heittää selkeästi eniten ruokaa pois, mutta myös lapsiperheissä on hävikkiä.
Onneksi jokainen pystyy vaikuttamaan oman keittiönsä ruokahävikin määrään. Ennakointi sekä ruoan oikeanlainen säilyttäminen ovat avainasemassa. Lisäksi on olemassa paljon keinoja hyödyntää parasta ennen -päivämäärän ohittanut ruoka.
Joulun ja juhlapyhien lähestyessä on hyvä tarkastella jo etukäteen, miten välttää suuri hävikki. Jos jo arkena keittiön kaapit ovat täpötäynnä roskiin päätyvää ruokaa, miten käy joulun runsaille antimille?
Munatesti ja nahistunut salaatti rapeaksi
NPR haastatteli hävikkiruoka-ohjelman perustajaa sekä -kirjan tehnyttä . Gunders jakoi tehokkaimmat vinkkinsä, joiden avulla voi välttää käyttökelpoisen ruoan heittämisen roskiin.

