MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 28.7.2022

Ukraina yrittää vallata Hersonin takaisin 2:07
Ukrainalaisten vastahyökkäys etelässä on alkamassa, arvioi Britannian puolustusministeriö.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Viisi kuoli Venäjän iskiessä Kropyvnytskyin kaupunkiin
  • Ukraina tehostaa ilmaiskujaan vallatakseen maan eteläosan takaisin
  • Ukraina iski kriittiseen siltaan Hersonin alueella
  • Turkissa avattiin yhteinen koordinointikeskus Ukrainan viljan viennille
  • Saksa toimittanut Ukrainaan raketinheittimiä ja haupitseja
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tämän päivän seuranta on päättynyt. Tuoreimmat tiedot löydät täältä.

22.46: Venäjän viestintäviranomainen pyrkii viemään Novaja Gazeta -lehden toimiluvan 

Venäläinen Novaja Gazeta -sanomalehti verkkosivuineen on vaarassa menettää toimilupansa Venäjällä, lehti kertoi torstaina.

Lehti joutui pistämään ilmestymisensä tauolle jo maaliskuussa kritisoituaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Lehden mukaan ilmestymistauolla oli tarkoitus pelastaa lehti lopettamiselta Venäjän säädettyä ankaria lakeja maan sotatoimien kritisoimisen estämiseksi.

Nyt kuitenkin Venäjän viestintäviranomainen Roskomnadzor hakee oikeudesta päätöstä lehden toimiluvan eväämiseksi.

Novaja Gazetan päätoimittaja Dimitri Muratov sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon.

22.08: Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta

Yhdysvaltain viranomaisten arvioiden mukaan Venäjän joukoista ainakin 75 000 sotilasta on kuollut tai haavoittunut. Asiasta kertoo Guardian.

Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitry Peskov kiisti Yhdysvaltain kertomat luvut ja väitti, että nämä olivat tiedotusvälineiden raportteja, eivät Yhdysvaltain hallituksen tiedotusvälineiden raportteja. Venäjä ei ole aktiivisesti tiedottanut kuolleiden sotilaiden määrästä, viimeisin sen kertoma luku on 1351.

Ukrainan menettämistä sotilaista ei myöskään ole varmaa lukua.  

20.49: Viro lopettaa opiskelijaviisumien myöntämisen venäläisille 

Tänään tehdyn päätöksen myötä maa ei aio enää myöntää venäläisille opiskeluviisumeja tai oleskelulupia opiskelua varten Virossa. Syynä on Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota Ukrainaan.

Lisäksi Viro kiristää ehtoja, joilla venäläiset ja valkovenäläiset voivat rekisteröityä maassa lyhytaikaiseen työhön. Viro ei aio enää hyväksyä venäläisiä tai valkovenäläisiä lyhytaikaiseen työhön, jos kyseisten maiden kansalaisilla on jonkun muun EU-jäsenmaan kuin Viron myöntämä oleskelulupa.

Lue lisää aiheesta täältä.

19.26: Kiovan pormestari: "En näe valoa tunnelin päässä"

Kiovan pormestari Vitaly Klitschko kertoi BBC:n haastattelussa, että hänen on vaikeaa nähdä Ukrainan sodalle välitöntä loppua.

Klitschko sanoi myös, ettei hän näe valoa tunnelin päässä, mutta toivoo, että sota ei jatku vuosia.

– Emme vain puolusta perheitämme tai lapsiamme. Puolustamme myös teidän, kaikkien länsimaiden, Klitschko sanoo haastattelussa.

Klitsckon mukaan tällä hetkellä länsimaiden osallistuminen aseiden ja muiden varusteiden toimittamisen kautta on riittävää, mutta tilanteen pahentuessa myös esimerkiksi brittien joukkoja saatetaan tarvita rintamalla. 

19.08: ISW: Venäjä pystyy tällä hetkellä ylläpitämään vain kahta hyökkäystä

Sodantutkimuksen instituutti ISW:n uusimman raportin mukaan näyttää siltä, että Venäjän armeija voi käytännössä ylläpitää nyt vain kahta merkittävää hyökkäystä Ukrainassa.

Instituutin arvion mukaan toinen hyökkäyssuunta on Siverskin kaupungin valtaaminen ja toinen Bahmutia kohti eteneminen. Hyökkäykset tapahtuvat Donetskin alueella.

Lue lisää aiheesta täältä.

17.30: Venäläiselle toimittajalle 50 000 ruplan sakot

Venäjän ykköskanavan toimittaja Marina Ovsjannikovalle on määrätty 50 000 ruplan eli noin 800 euron sakot armeijan mustamaalaamisesta, kertoo Latviasta toimiva venäläinen uutissivusto Meduza.

Sakot tulivat hänen 13. heinäkuuta antamastaan lausunnosta, missä hän kutsui Ukrainan sotaa hirveäksi rikokseksi.

Ovsjannikova tuli tunnetuksi maaliskuussa, kun hän juoksi suoraan lähetykseen käsissään juliste, jossa kehotettiin olemaan uskomatta propagandaa. Hänet pidätettiin välittömästi. Ovsjannikova sai tekoonsa liittyvästä videosta 30 000 ruplan sakot.

17.20: Viisi kuoli Venäjän iskiessä Kropyvnytskyin kaupunkiin

Venäjä teki ohjusiskun Kropyvnytskyin kaupungissa sijaitsevaan ilmailualan yrityksen halleihin tänään kello 12.22. Iskussa kuoli viisi ihmistä ja loukkaantui ainakin 25, kertoo Guardian.

Kirovohradin aluehallinnon johtajan Andri Raikovitshin mukaan loukkaantuneiden joukossa oli myös sotilashenkilöstöä.

14.42: Ukraina tehostaa ilmaiskujaan

Ukraina tehostaa ilmaiskujaan vallatakseen maan eteläosan takaisin itselleen. Ukraina on pommittanut aluetta ja eristänyt venäläisjoukkoja, kertoo Reuters.

Ukraina kertoo iskeneensä viiteen venäläisten tukikohtaan Hersonin kaupungin ympärillä sekä toiseen alueella sijaitsevaan kaupunkiin.

Ukrainaa avustava brittiläinen sotilastiedustelu sanoi Ukrainan todennäköisesti perustaneen pääaseman Khersonin alueen pohjoisrannalla kulkevan joen eteläpuolelle.

Ukraina on viime viikkoina vallannut takaisin pieniä asutuskeskuksia alueen pohjoisosassa yrittäessään työntää venäläisjoukkoja takaisin.

Venäjä on sanonut, että Ukrainan ponnistelut eivät lannista heitä. Venäjän puolustusministeriö kertoi lentokoneiden hyökänneen ukrainalaiseen jalkaväkeen ja tappaneen yli 130 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

12.04: Venäjän miehityshallinto on ottanut Etelä-Ukrainassa kiinni yli 20 ihmistä

Venäjän miehityshallinto on ottanut Etelä-Ukrainassa kiinni yli 20 ihmistä, joiden epäillään auttaneen Ukrainan armeijaa ja tiedustelupalvelua tärkeiden strategisten kohteiden tuhoamisessa, kertoo miehityshallinto venäläismedian mukaan.

Ukraina on vastahyökkäyksellään katkaissut Venäjän huoltoreittejä Hersonissa niin, etteivät venäläiset käytännössä pääse Inhulets- ja Dneprjokien yli, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan torstaina.

Ukraina on vahingoittanut Dneprin yli kulkevia siltoja ohjuksillaan niin, että esimerkiksi noin kilometrin mittainen Antonivskyi-silta lähellä Hersonin kaupunkia on todennäköisesti käyttökelvoton, puolustusministeriö kertoi.

Venäjän valtiollisen Ria Novosti -uutistoimiston mukaan pidätetyt ukrainalaiset toimivat juuri tulenjohtotehtävissä, eli osoittivat maaleja Ukrainan aseille Hersonin alueella.

11.25: Venäjä iski aamuyöllä siviili-infrastruktuuriin Kiovassa

Venäjä on ukrainalaisvirkamiesten mukaan iskenyt ohjuksilla siviili-infrastruktuuriin Kiovan alueella varhain tänä aamuna, kertoo Guardian.

Toinen kaupungin kouluista tuhoutui lähes kokonaan, koulun vartija loukkaantui. Myös asuinrakennukset kärsivät.

Mykolaivin pormestari Oleksandr Syenkevychin mukaan myös varastorakennus tuhoutui osittain, kun ohjus osui yliopistoalueelle.

Syenkevych sanoi räjähdysten rikkoneen myös läheisen kirkon ikkunoita.

9.30: Harkovassa kolme ihmistä haavoittunut

Harkovan iskussa on haavoittunut Derhatšin kaupunginjohtajan Viatšeslav Zadorenkon mukaan kolme ihmistä. Isku osui Prudiankan kylään.

Zadorenko kehottaa alueen asukkaita evakuoitumaan.


9.20: Saksa valmistaa sata haupitsia Ukrainalle

Saksan hallinto on hyväksynyt aseteollisuuden yritys Krauss-Maffei Wegmannin pyynnön valmistaa sata Ukrainan tilaamaa haupitsia. Asiasta uutisoi saksalaislehti der Spiegel.

Haupitsit ovat kenttätykkejä, ja kyseiset Ukrainaan lähetettävät ovat Panzerhaubitze 2000 -haupitseja.

Aseteollisuusyhtiö Krauss-Maffei Wegmann vahvistaa, että Ukraina on tilannut siltä 1,7 miljardilla eurolla haupitsit. Yhtiö ei ole kertonut, kauanko haupitsien valmistus kestää.

Myynti on merkittävä tuen osoitus Saksan hallinnolta Ukrainalle.

05.08: Zelenskyi: Ukraina valmistelee energiaviennin lisäämistä Euroopan unionin alueelle

Ukraina valmistelee energiaviennin lisäämistä Euroopan unionin alueelle, presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo puheessaan. Presidentti pitää katsauksensa joka ilta.

Presidentti sanoo, että vienti tuo Ukrainalle ulkomaista valuuttaa ja samalla auttaisi maan kumppaneita vastustamaan Venäjän painostusta energiakysymyksessä.

–  Kotimaisen sähköntuotantomme ansiosta teemme Ukrainasta vähitellen yhden Euroopan energiavarmuuden takaajista, Zelenskyi sanoi viestissään.

Ukrainan sähköverkko yhdistettiin Euroopan verkkoon maaliskuussa. Tarkoituksena on ollut pitää jakelu toiminnassa sodasta huolimatta.

Ukraina alkoi tässä kuussa viedä energiaa Euroopan unionin alueelle. Toimitukset tapahtuvat EU-maa Romanian kautta.

Energiaongelmat sodan sivutuotteina

Energia on ollut kuuma puheenaihe Euroopassa niin Venäjään kohdistuneiden pakotteiden takia. Lisäksi venäläinen Gazprom on vähentänyt Nord Stream putken kautta tehtäviä kaasutoimituksia Eurooppaan.

EU-maat ovat syyttäneet Venäjän kostavan energia-alalla sille sodan takia asetettuja pakotteina. Venäjä on puhunut Nord Stream -putken teknisistä ongelmista. Unionissa ei kuitenkaan ole nielty Venäjän väitteitä.

EU on tukenut Ukrainaa Venäjän hyökättyä maahan. Venäjään kohdistuneiden pakotteiden lisäksi Ukraina on otettu unionin jäsenehdokkaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat