Viro lopettaa opiskelijaviisumien myöntämisen venäläisille

Viron hallitus on päättänyt lopettaa opiskelijaviisumien myöntämisen venäläisille, kerrotaan Viron ulkoministeriön tiedotteessa.

Tänään tehdyn päätöksen myötä maa ei aio enää myöntää venäläisille opiskeluviisumeja tai oleskelulupia opiskelua varten Virossa. Syynä on Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota Ukrainaan.

Lisäksi Viro kiristää ehtoja, joilla venäläiset ja valkovenäläiset voivat rekisteröityä maassa lyhytaikaiseen työhön. Viro ei aio enää hyväksyä venäläisiä tai valkovenäläisiä lyhytaikaiseen työhön, jos kyseisten maiden kansalaisilla on jonkun muun EU-jäsenmaan kuin Viron myöntämä oleskelulupa.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan Venäjän perusteeton sota Ukrainaa vastaan ei ainoastaan loukkaa törkeästi Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä, vaan uhkaa myös Viron ja Euroopan unionin turvallisuutta. 

– Venäjän vastaisten pakotteiden jatkaminen on olennaisen tärkeää, jotta voidaan varmistaa maahan kohdistuva armoton painostus. Jos pakotteet auttavat pysäyttämään Venäjän aggression, siitä seuraa myönteinen vaikutus omaan turvallisuuteemme, Reinsalu kertoo tiedotteessa.

Reinsalun mukaan toimen tarkoituksena on vaikeuttaa sanktioiden kiertämistä. Venäläisten ohella sanktiot on suunnattu valkovenäläisiin, koska Valko-Venäjä on ollut Venäjän liittolainen Ukrainassa käydyssä sodassa.

Viro kielsi turistiviisumit keväällä 

Viro päätti jo keväällä olla myöntämättä turistiviisumeja venäläisille. Myös Liettua ja Latvia tekivät vastaavat päätökset. Samasta toimesta on käynnistynyt julkinen keskustelu myös Suomessa.

STT kertoi aiemmin tällä viikolla, että valtaosa eduskuntapuolueista kannattaa Suomen keskeyttävän uusien turistiviisumien myöntämisen venäläisille. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan viisumeja koskevia rajoitteita on selvitetty virkamiestyönä, mutta varsinaisten päätösten pitäisi tulla poliittiselta johdolta.

Lue myös:

    Uusimmat