Venäjä sanoo vallanneensa taistelujen polttopisteen Sjeverodonetskin – Zelenskyi: "Ukrainan sotilaat sinnittelevät"

Ukraina julkaisi videon rautatiesillan räjäyttämisestä telamiinoilla Sjeverodonetskissa 2:22
Katso, kuinka Ukrainan joukot taistelevat telamiinoilla Sjeverodonetskissa

Venäjän joukot ovat saaneet täysin haltuunsa Ukrainan Sjeverodonetskin asuinalueet, sanoo Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu. Itä-Ukrainan kaupungissa on käyty Ukrainan sodan viime päivien rajuimmat taistelut.

Shoigun mukaan valtaamatta on edelleen Sjevjerodonetskin teollisuusalue sekä lähiöitä kaupunkialueen ulkopuolella.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi maanantaina, että Sjeverodonetskissa on enemmän venäläisjoukkoja kuin ukrainalaisjoukkoja, mutta hänen mukaansa Ukrainan sotilaat sinnittelevät siellä.

Venäjän ohjus- ja ilmahyökkäykset ovat lisääntyneet useilla rintamilla Ukrainan puolustusministeriön mukaan, kertoi uutiskanava CNN.

Ministeriön edustajan mukaan Venäjä on toteuttanut "intensiivisiä tuli- ja hyökkäysoperaatioita" koko Itä-Ukrainan taistelulinjalla Donetskin ja Luhanskin alueilla. Sjeverodonetsk sijaitsee Luhanskissa.

Länsimaiden Ukrainalle lupaamien pidemmän matkan rakettijärjestelmien on arvioitu voivan kääntää Itä-Ukrainan taistelujen tilannetta Ukrainalle paremmaksi.

Separatistit: Venäläinen kenraali saanut surmansa

Venäläinen kenraali on saanut surmansa Ukrainan taisteluissa, vahvistivat Venäjän tukemat separatistit tiistaina. Kenraalimajuri Roman Kutuzovin kuolemasta kertoi aiemmin Venäjän valtiontelevision sotakirjeenvaihtaja, mutta Venäjän viranomaiset eivät vahvistaneet tietoa.

Denis Pushilin, Venäjän ylläpitämän separatistihallinnon johtaja Donetskin kapinallisalueella, ilmaisi nyt osanottonsa kenraalimajuri Kutuzovin omaisille.

Ukraina väittää tappaneensa useita Venäjän korkea-arvoisia sotilaita sen jälkeen kun Venäjä lähetti joukkoja Ukrainaan 24. helmikuuta. Kaatuneiden kenraalien tarkkaa määrää ei tiedetä, koska Venäjä ilmoittaa harvoin tappioistaan.

Miehitettyyn Mariupoliin kolerakaranteeni

Venäjän miehittämään Ukrainan Mariupoliin on julistettu kolerakaranteeni, kertovat useat mediat, muiden muassa Washington Post. Kaupunkia nyt johtavat venäläiset viranomaiset asettivat karanteenin, kertoi Mariupolin pormestarin kaupungista paennut avustaja Petro Andrushenko Ukrainan tv:ssä.

Hän ei tarkentanut, mitä karanteenitoimia miehittäjät ovat määränneet voimaan, eikä hänen lausuntoaan voitu vahvistaa riippumattomasti.

Andrushenkon mukaan Mariupolin asukkaat ovat jääneet alttiiksi koleran ohella esimerkiksi punataudille. Mariupolin kaupunginvaltuusto ilmoitti Telegram-päivityksessä, että ruumiita mätänee satojen kerrostalojen raunioiden alla, mikä kirjaimellisesti myrkyttää ilman.

Hersoniin kansanäänestys liittämisestä Venäjään

Ukrainan miehitetyllä Hersonin alueella järjestetään kansanäänestys sen liittämisestä osaksi Venäjää, kertoo venäläinen uutistoimisto RIA Novosti. Äänestyksestä ilmoitti miehitysjoukkojen äskettäin muodostamien "viranomaisten" edustaja.

Venäjän valloittamillaan alueilla järjestämien kansanäänestysten tulosten luotettavuutta on epäilty laajasti.

Venäjä on jo ottanut ruplan valuutaksi Hersonissa, joka sijaitsee Venäjän aiemmin miehittämän Krimin pohjoispuolella. Hersonin asukkailla on nyt myös pääsy vain Venäjän ohjaamiin internetyhteyksiin sekä ainoastaan venäläisiin tv- ja radiokanaviin.

Lue myös:

    Uusimmat