Yritys maksoi palkan kryptovaluuttana – työntekijän riski osoittautui lottovoitoksi, mutta nyt firma vaatii kryptojaan takaisin

Tesla osti bitcoineja ja ilmoitti, että kryptovaluutta käy yhtiölle maksuvälineenä – miten poikkeuksellista tämä on? 2:35
Tesla hyväksyy bitcoinit maksuvälineenä. Asiantuntija kertoo, kuinka poikkeuksellista se on.

Palkan kryptovaluuttana maksanut firma katsoo nyt, etteivät työntekijän ponnistukset olleetkaan palkan arvoisia.

Amerikkalaisella teknologia-alan startupilla ja sille töitä tehneellä henkilöllä on meneillään merkillinen kiista. Työntekijä on kääntynyt MarketWatchin Moneyist-palstan puoleen saadakseen neuvoja pulmaansa.

Tässä vaiheessa on syytä muistuttaa, että faktojen tarkistamiseen ei tässä tapauksessa ole mitään mahdollisuuksia. Niinpä hyvä tarina kannattaa nauttia seuranaan hyppysellinen suolaa, kuten amerikkalaiset tapaavat sanoa.

Kysyjä käyttää nimimerkkiä Crypto Confused, joten kutsutaan häntä tästedes Kryptoksi.

"Työstä ei ollut hyötyä"

Krypto kertoo tehneensä viime vuoden keväällä ja kesällä liiketoiminnan kehittämiseen liittyviä töitä. Työstä maksettiin muodikkaasti ja teknologiafirmalle sopivasti ethereum-kryptovaluutalla. Maksun työrupeamastaan Krypto sai elokuussa.

Nyt hän kertoo saaneensa firmalta yhteydenoton. Häntä pyydetään palauttamaan saamansa etherit, palkka maksettaisiinkin dollareina. Perustelu oli merkillinen: Krypton työstä ei ole ollut mitään hyötyä yhtiölle, joten valuutta vaihdetaan jälkikäteen.

Viime keväänä solmittuun sopimukseen tosin kirjattiin maininta, että kryptovaluutan sijasta maksuvälineenä voidaan käyttää dollareita.

Tilanne vaikuttaa kummalliselta, mutta erittäin kinkkiseksi sen tekee se, että etherin arvo on kasvanut viime elokuun jälkeen 700 prosentilla. Krypto joutuisi siten maksamaan takaisin rajusti enemmän kuin viime vuonna sai.

Riski on molemminpuolinen

Moneyist vastaa työntekijälle, että sopimus on sopimus. Hyväksymällä etherin maksuvälineeksi kumpikin osapuoli hyväksyi riskin siitä, että valuutan arvo voi muuttua suuntaan tai toiseen.

– Jos arvo olisi laskenut, tuskin työnantaja olisi vaatinut ethereitä takaisin ja tyrkyttänyt jälkikäteen parempaa korvausta dollareina. Vaikka sopimuksessa sanottaisiinkin, että maksu voidaan suorittaa joko dollareina tai ethereinä, se ei tarkoita, että niitä voisi jälkeenpäin vaatia takaisin.

Jos tosiaan löytyy teknologia-startup, joka joutuu turvautumaan näin epätoivoisiin keinoihin, sille on vaikea ennustaa pitkää ikää ja ruusuista tulevaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat