Teslan ostaminen bitcoineilla voi olla todella huono idea: "Kaikki riski on sinulla"

Tesla osti bitcoineja ja ilmoitti, että kryptovaluutta käy yhtiölle maksuvälineenä – miten poikkeuksellista tämä on? 2:35
Tesla osti bitcoineja ja ilmoitti, että kryptovaluutta käy yhtiölle maksuvälineenä – miten poikkeuksellista tämä on?

Teslan käyttöehdot bitcoinien suhteen ovat herättäneet keskustelua sosiaalisessa mediassa: jos auton maksaa kryptovaluuttaa käyttäen, mutta haluaakin myöhemmin rahat takaisin, Tesla saa päättää, millaisena valuuttana tekee palautuksen.

Jos hankit bitcoineja vuosia sitten, saatat nyt olla rahoissasi. Teslaa kryptovaluutalla ei kuitenkaan välttämättä kannata ostaa.

Teslan käyttöehdot bitcoinien suhteen ovat herättäneet keskustelua sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi filosofi ja tutkija Nassim Nicholas Taleb twiittasi seuraajilleen Teslan käyttöehdoista, joissa erikseen mainitaan bitcoinit.

Teslan bitcoin-käyttöehdoista keskustellaan somessa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tesla saa valita, palauttaako rahat dollareina vai bitcoineina

Käyttöehdoissa todetaan, että mikäli asiakas haluaa palauttaa auton, Tesla saa valita, palauttaako rahat dollareina vai bitcoineina.

– Tämä vihjaa, että autovalmistaja saa valita itselleen parhaan diilin, Gustavo Henrique Ruffo kuvailee Inside Evs -sivustolla.

Suomalaisia tilanne ei vielä koske, sillä toistaiseksi bitcoineilla voi maksaa Teslan vain Yhdysvalloissa. BBC:n mukaan Elon Musk on kuitenkin luvannut ominaisuuden myös muihin maihin. Tesla itse on myös sijoittanut kryptovaluuttaan.

"Tesla antaa takaisin 25 000 dollarin arvosta bitcoineja, ei 50 000 dollarin shekkiä"

Jos auton siis maksaisi bitcoineilla, mutta niiden arvo heilahtaisi, asiakas voisi saada "vähemmän rahaa takaisin". Moni vaikuttaa uskovan, että Tesla tulee käyttämään bitcoinien arvon heilahtelua hyväkseen.

– Jos bitcoinin arvo siis on romahtanut 50 prosenttia, on mahdollista, että Tesla antaa takaisin 25 000 dollarin arvosta bitcoineja, ei 50 000 dollarin shekkiä, CoinDesk-sivuston J.P. Koning kuvailee.

Mikä ihmeen bitcoin? Jos asia on jäänyt epäselväksi, katso tämä! Juttu jatkuu videon alla: 

Mikä ihmeen Bitcoin? 10:00

Näin Tesla kuvailee rahanpalautusprosessia

Somessa jaettu linkki ehtoihin on jo lakannut toimimasta, mutta Teslan sivuilla todetaan, että palautustapauksessa rahaa saa takaisin joko sen tarkan summan, jonka asiakas ostohetkellä antoi tai "alkuperäisen dollarihinnan".

– On meistä kiinni, mikä näistä tapahtuu; et saa valita (me saatamme valita yhden vaihtoehdon toisen sijaan yrittääksemme saada rahat sinulle takaisin nopeammin). Mutta tämä merkitsee myös, että kaikki riski on sinulla, jos Bitcoinin arvo muuttuu ostohetken ja ajan, jona saat rahat takaisin (valitsemallamme tavalla) välillä, sivulla todetaan.

Elon Musk ilmoitti maaliskuussa 2021, että Teslan voi nyt ostaa bitcoineilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Joten, esimerkiksi, jos annamme rahat takaisin bitcoineina, näiden bitcoinien arvo voi olla paljon vähemmän kuin se oli silloin, kun maksoit meille.

Katso myös: Tältä näyttää Nikola Badger, josta piti tulla Tesla Cybertruckin haastaja: 

Tältä näyttää Nikola Badger, josta piti tulla Tesla Cybertruckin haastaja 0:47

Lue myös:

    Uusimmat