Yrittäjä kertoo miljoonaprojektistaan: Olisin onneton, jos työ olisi valmis

Yrittäjä Olli Muurainen on unelmiensa matkalla. Hän uudistaa Raaseporin kaupungissa sijaitsevasta Billnäsin ruukista kokous- ja tapahtumakeskusta.

Billnäsin ruukki perustettiin vuonna 1641, ja nyt 370 vuotta myöhemmin se on nousemassa uuteen kukoistukseensa. Billnäsin tehtaalla valmistettiin aikanaan muun muassa takomotuotteitta, joista kuuluisimpia ovat kirveiden terät. Tehtaat valmistivat myös laadustaan tunnettuja konttorikalusteita.

Billnäsin ruukki löysi uuden omistajansa, tapahtumanjärjestäjä Olli Muuraisen, vuonna 2008.

Billnäs osa elämää

Muurainen kutsuttiin katsomaan Billnäsiä, kun kaupungin omistuksessa olleelle ruukille alettiin kaavailla tapahtumapaikkaa.

– Billnäs on ollut osa elämääni lapsesta saakka. Vaikka en ollut ruukilla ennen käynyt, niin olen käynyt koulua Billnäsin pöydän äärellä ja Billnäsin kirveellä pilkkonut puita, Olli Muurainen kertoo.

Lapsena kehkeytynyt arvostus Billnäsiä kohtaan muuttui ostopäätöksen myötä rakkaudeksi. Rakkaudella muuttuu myös Billnäs, sillä mies haluaa uudistaa ruukkia hyvällä tyylillä ja maulla.

– Tavoitteeni on, että historia jää mahdollisimman paljon näkyville. Aiemmin koskesta saatiin vesivoima masuuneihin ja isoille takomovasaroille. Historia ja kaunis kulttuurimaisema ovat nykyisen toiminnan polttoaine.

– Tämä on minulle mieluinen hanke, olen etuoikeutettu saadessani tehdä tätä tehtävää, Muurainen kiteyttää.

Yrittäjyys on upeaa

Olli Muurainen luokittelee itsensä klassiseksi yrittäjäksi.

– Tykkään aidosti projektin tarjoamista haasteista, koska niiden kautta saan toteuttaa itseäni. Minulla on mahtavia ihmisiä ympärilläni kahdeksasta eri maasta, Muurainen iloitsee.

– Moni kysyy minulta, että eikö olisi hienoa, jos kaikki olisi jo korjattu! Mutta onnettominta, mitä minulle voisi tapahtua, olisi se, että projekti olisi jo valmis. Nautin tästä matkasta, kun joka vuosi ja kuukausi voi nähdä kuinka ruukki muuttuu edukseen.

Yllätyksiltä ei kuitenkaan voi välttyä.

– Joka päivä tulee yllätyksiä. Yrittäminen on hankalaa, se on pienten ongelmien ratkomista. Mutta ne ovat tämän koko asian suola. Rakastan haasteita. En ajattele hanketta pelkkänä liiketoimintana – investoinnit vanhan kunnostamiseksi ja ylläpitämiseksi eivät tule välttämättä koskaan takaisin euroina.

Jännitystä ilmassa

Yrittäjälle tutut yllätykset ja haasteet tulevat vastaan kaavoitusasiassakin. 11 000 neliön saneeraaminen vaatii yhteistyötä museoviraston ja muiden tahojen kanssa.

– Hankkeen kannalta tärkein asia on parhaillaan meneillään oleva kaavoitus. Nykyinen kaava mahdollistaa teollisuustoimintaa, ja uudessa kaavassa tullaan määrittelemään hotelli- ja ravintolakaavoituksen reunaehdot.

Muurainen paljastaa, että kaavoitusasiat tuovat epävarmuutta. Niiden on tarkoitus selkiytyä tämän vuoden aikana.

– Minulla on pieni huoli kaavoituksesta. Mutta toivottavasti kaavoitus ja viranomaisten päätökset mahdollistavat suunnittelemamme investoinnit. Tilanne on nyt sellainen, että minulla on rahoitusta, ja asiat ovat kunnossa. On kiinni kaupungista ja viranomaisista, miten kaavoitus onnistuu.

Ruukki valmiiksi vuonna 2020

Olli Muuraisen yritys, tapahtumajärjestäjä Managment Events rahoittaa Billnäsin ruukin uudistamista.

– Homma menee niin, että Managment Eventissä tienataan ja Billnäsissä tuhlataan, tiivistää Muurainen.

Yritys on pysynyt budjetissaan ja tehnyt viime vuosina hyvää tulosta. Ruukin on tarkoitus valmistua vuonna 2020, ja kunnostus on toistaiseksi pysynyt aikataulussaan.

Ruukille pääsyä ei suinkaan tarvitse jäädä odottelemaan yhdeksän vuoden päähän, vaan alueelta löytyy toimintaa jo nyt. Niihin lukeutuvat taidegalleriat, historianäyttelyt, majatalohotelli ja ravintola sekä vierailumahdollisuus puusepän verstaalle ja ylänikkarille.

Kokousvieraille ja -ryhmille palveluja on ollut tarjolla pitkin vuotta, ja kuluttajille ruukki aukesi äitienpäivänä.

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja