Ylöjärvellä kadonnut sukeltaja on saatu ylös – Tällainen on useita henkiä vaatinut Haverin kaivos

Ylöjärvellä kadonneeseen sukeltajaan saatu näköyhteys – pelastuslaitos kertoo viimeisimmät tiedot operaatiosta 6:01
Kuuntele pelastuslaitoksen päivystävän päällikön haastattelu videolta.

Sukeltaja saatiin ylös ennen iltayhdeksää.

Pelastuslaitos sai tiedon Ylöjärven Haverin vanhaan kulta- ja rautakaivokseen kadonneesta sukeltajasta hieman ennen kello puolta neljää iltapäivällä.

Kadonnut sukeltaja oli osa ryhmää, joka meni sukeltamaan kaivokselle torstaina iltapäivällä. Kahden sukeltajan parista toinen kadotti yhteyden pariinsa.

– Pari on päässyt pintaan ja toinen (kadonnut sukeltaja) tekee turvapysähdyksiä. Häneen on saatu näköyhteys, päivystävä päällikkö Ville Naskali Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoi MTV Uutiset Livessä viiden jälkeen iltapäivällä. 

Pitkä nousu

Nousu syväsukelluksesta kestää noin kolme tuntia, Naskali arvioi. Ongelmia aiheuttaa kuitenkin kylmyys, jonka vuoksi nousu joudutaan mahdollisesti tekemään liian nopeasti.

– Nyt pyritään varmistamaan, että sieltä ei jouduta nousemaan liian nopeasti. Jos kuitenkin tulee ongelmia, joudutaan varautumaan painekammiohoitoon.

Paikalla on Naskalin mukaan lääkärihelikopteri, jolla sukeltaja voidaan tarvittaessa kuljettaa painekammiohoitoon.

Naskali kuitenkin uskoo, että sukeltaja pääsee nousemaan pintaan omin avuin ja kaikki päättyy parhain päin.

Useita hukkunut kaivokseen

Vedellä täyttynyt entinen kaivos on suosittu sukelluskohde. Kaivostoiminta lopetettiin alueella 1960.

Kaivos on Naskalin mukaan yli 80 metriä syvä avolouhos, jossa menee pitkiä luolastoja. Luolastot on opastettu kartoin sukeltajia varten.

– Kaivoksesta löytyy halkaisijaltaan satakunta metriä oleva avolouhos louhintasaleineen, kilometreittäin kapeahkoa kaivoskäytävää ja syvyyttä useampiin tarpeisiin, Haverin Kaivossukeltajat ry kuvailee verkkosivuillaan.

Pääsy kaivoksen alueelle on rajattu vain sukellusyhdistyksille. Kaivokseen on hukkunut 1980–1990-luvuilla ainakin neljä ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat