Mainos

Yllättävät kehut vaalitaistelun loppusuoralla: Torvalds kiitteli vastaehdokastaan valtiomiesmäisyydestä: "Hauska ja itseironinen"

17:02

Ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokas Nils Torvalds intoutui kehumaan Huomenta Suomen vaaliaamussa tänään kilpakumppaneitaan. Nato-myönteinen ehdokas kiitteli toisaalta myös Suomen puolustusta.

Suomi äänestää ylihuomenna sunnuntaina presidentistä ja jos tulos selviää jo ensimmäisellä kierroksella, kampanjat on kampanjoitu.

Kisa alkaakin viime metreillä kuumentua. Esimerkiksi valitsijayhdistyksensä ehdokas Paavo Väyrynen lupasi Ylen vaalitentissä eilen antaa 50 000 euroa hyväntekeväisyyteen, jos hänet valitaan presidentiksi.

Väyrynen viittasi MTV:n uutiseen, jossa Suomen tunnetuin ruoka-avun jakaja Heikki Hursti harmitteli kyynelehtien leipäjonon asiakkaiden yhä suurempaa hätää.

Nils Torvalds arvioi Huomenta Suomessa joidenkuiden ehdokkaiden käyvän jo ylikierroksilla.

– Vaalikampanjat ovat aika raadollisia. Varsinkin jos on jo pienenä päättänyt tulla Suomen presidentiksi ja (kokee, että) kaikki muu on väärää politiikkaa, mopo voi keulia välillä aika pahasti. Pitäisi miettiä, että on elämää tämänkin jälkeen. Ihan kaikkea ei kannata panna peliin.

Itse presidentinvaalikampanjaa – ja myös muita ehdokkaita, etenkin Matti Vanhasta ja Merja Kyllöstä – Torvalds kuitenkin kehuu.

– Vaikka Matista sanotaan, että hän ei koskaan avaudu, kulissin takana hän on itse asiassa aika hauska, itseironinen, huumorintajuinen ja erittäin paljon tietäväinen ihminen. Valtiomiesmateriaalia. Merjan kanssa olen aina tullut erittäin hyvin toimeen. Takahuoneessa me ollaan siis ihan ihmisiä, vaikka kameroitten edessä on vaikeampaa, Torvalds naurahtaa.

”Ruotsinkielisiä muilutetaan henkisesti”

Presidenttikilvan ruotsinkielinen ehdokas on kommentoinut julkisuudessa, että Suomessa vallitsee ruotsinkielisiä kohtaan muilutusmentaliteetti.

– Olen saanut joskus esimerkiksi sellaista sähköpostia, että svedut pitäisi heittä Ruotsiin ja heidän pitäisi ottaa Ahvenanmaa mukaansa. Henkinen muilutus on hyvin epämiellyttävää.

Presidenttikisassa hän ei ole vastaavaa huomannut, vaikka perussuomalaisten Laura Huhtasaaren on arvioitu olevan avoimesti ruotsin kielen vastainen.

– Se ei ihan pidä paikkaansa. Yhdessä presidenttitentissä hän jopa sanoo, että rupeaa itsekin opiskelemaan ruotsia. Hänen äitinsähän on ruotsin opettaja. Kukaan tästä kahdeksikosta ei ole niin mustavalkoinen kuin he itse haluavat ulospäin näyttää tai millaisia julkinen mielipide haluaa heidän olevan.

Kampanjointi on uuvuttanut

Nils Torvalds kertoo nukkuneensa presidentinvaalikampanjan aikana välillä hyvin lyhyitä öitä ja olleensa ajoittain jo varsin väsynyt.

– Jos ei nuku kunnolla, kyllä noutaja jossain vaiheessa tulee. Pää ei sitä kestä.

Silti hän on valmis olemaan mukana myös mahdollisella toisella kierroksella.

– Tämä on ollut aikamoinen mankeli, eli sen puolesta sanoisin, että nyt melkein riittää, mutta demokratian kannalta toinen kierros olisi hyvä. On poliittisen järjestelmän kannalta hyvä, että jo kerran äänestäneet joutuvat pohtimaan sitä, mistä syystä äänestän sitä tai tätä.

Nils Torvalds kertoo videolla muun muassa siitä, millainen Suomen puolustus hänen mielestään on ja kenet hän ottaisi mukaan autolle saarelle. Hän kertoo myös siitä, miksi on joutunut Venäjän hampaisiin.

8:22

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.