Yllättävän moni hyväksyy maistissa ajamisen

Kaksi viidestä hyväksyy pienessä maistissa ajamisen, kertoo Liikenneturvan toteuttama kysely. 

Liikenneturvan toukokuussa toteuttamaan kyselyyn vastanneista vain kolme viidestä ei pidä hyväksyttävänä sitä, että pian yhden tai kahden alkoholiannoksen nauttimisen jälkeen lähdetään ajamaan autoa. 

Yhdeksän kymmenestä kertoi käräyttävänsä todennäköisesti tai varmasti juopuneena rattiin pyrkivän. Kännisenä ajoa ei suvaita kaverillakaan, sillä läheisen tai hyvän tuttavan rattijuopumuksesta poliisille ilmoittaisi 66 prosenttia vastanneista. Kyselyyn vastanneista joka viides kertoi ilmoittaneensa rattijuoposta poliisille.

– Yleinen paheksunta rattijuopumusta kohtaan on tärkeä rattijuopumusonnettomuuksien ehkäisykeino, joka auttaa myös saamaan rattijuoppoja kiinni, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen toteaa.

Suunta alkoholionnettomuuksissa on ollut laskeva. Viime vuonna rattijuopumusonnettomuuksissa kuoli 16 ja loukkaantui 101 vähemmän kuin vuonna 2013. Vuonna 2014 henkilövahinkoon johtaneita alkoholionnettomuuksia tapahtui 533 kappaletta. Näistä rattijuopumusonnettomuuksia oli 459. Tieliikenteen rattijuopumustapauksissa menehtyi 41 ja loukkaantui 575 ihmistä.

Kyselyn aineisto kerättiin Liikenneturvan toimeksiannosta internetpaneeli GallupForumissa toukokuussa 2015. Kyselyyn haastateltiin 1005 henkilöä, joista autoilijoita oli 794 eli 79 prosenttia.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat