Mainos

Ylipaino vaanii kotikissaa

Ylipaino vaivaa jo valtaosaa kotikissoista. Lihavuuden myötä lemmikit joutuvat kärsimään erilaisista vaivoista ja sairauksista.

Paino-ongelmat ovat yleistyneet tasaisesti viime vuosikymmeninä mutta räjähtäneet käsiin varsinkin 2000-luvulla. Kissoihin erikoistunut eläinlääkäri Suvi Pohjola-Stenroos arvioi, että hänen klinikalleen tulevista kissoista enää vain joka viides on normaalipainoinen.

Eläinlääkärin mukaan perinteinen käsitys, jonka mukaan kotikissan pitäisi olla karvismainen pehmeä pallero, ei istu lainkaan kissan fysiologiaan.

- Kissat ovat alunperin aavikkoeläimiä ja lihansyöjiä. Selviytyäkseen niiden on pitänyt olla notkeita, hoikkia ja nopeita, Pohjola-Stenroos sanoo.

Niin kauan kuin kissat ovat voineet liikkua ulkona ihmisten parissa eläessään, ne ovat pysyneetkin hoikkina. Asumisen muutoksen myötä metsästäjistä on tullut sisäkissoja, joiden liikkumismahdollisuudet pienissä kaupunkiasunnoissa ovat vähäiset.

Leikattu kissa kuluttaa vähemmän

Kissan lihomisen suurin syy on, että kissalle on aina tarjolla ruokaa ja sitä on liian suuria määriä.

Kissoista suuri osa ei osaa säädellä syömistään. Siksi kissoille pitäisi aina tarjota useampi pieni ateria päivän mittaan eikä jättää ruokaa koko ajan tarjolle. Toisaalta on kissoja, jotka eivät ahmi koskaan vaan osaavat säästää osan ruoastaan myöhemmäksi.

Myös kastrointi vähentää kissan ruoantarvetta. Leikkaaminen hidastaa kissan aineenvaihduntaa jo samana päivänä. Lihomisen estämiseksi leikatun kissan ruoan määrää pitäisi vähentää jopa kolmanneksella.

Liikapaino kertyy huomaamatta, samoin kasautuvat sen mukanaan tuomat ongelmat.

- Ennen pitkää ylipaino aiheuttaa kissalle ongelmia, kuten nivelrikkoa, diabetesta, virtsakiviä, sydänsairauksia ja ihotauteja, Pohjola-Stenroos luettelee.

Esimerkiksi kissan diabetes muistuttaa hyvin paljon ihmisen vastaavaa 2-tyypin sairautta. Diabeteksesta kärsivä kissa juo ja pissaa paljon. Se myös laihtuu, kun haiman insuliinieritys on puutteellista eikä verensokeri siirrykään solujen käyttöön.

Löllykkä kielii ylipainosta

-

Lihavan kissan tunnistaa siitä, että kissan kylkiluita on tunnusteltaessa vaikea löytää paksun rasvakerroksen alta. Liiasta painosta kielii myös nivustaipeesta roikkuva rasvapussukka, kun kissaa nostaa etutassuista ylös.

Täysikasvuisen tyttökissan tulisi painaa noin 3,5-4 kiloa, poikakissan enintään seitsemän kiloa. Painavin Pohjola-Stenroosin tapaama katti oli 13-kiloinen, ja se kärsi kaikista mahdollisista ylipainon tuomista vaivoista.

- Kissalle annetaan hyvässä tahdossa ruokaa, mutta se ei ole oikein eläimen terveyden kannalta. Omistajat eivät vain tule ajatelleeksi seurauksia, Pohjola-Stenroos harmittelee.

Kissa on lihansyöjä, joka tarvitsee paljon proteiinia mutta ei lainkaan hiilihydraatteja. Siksi kissalle pitäisi aina syöttää vain kissanruokaa, ei ihmisten ruoantähteitä.

Uteliaalle ja huomionkipeälle kissalle tosin maistuu herkästi kaikenlainen, mitä vain ihmisten lautasilta ja pöydältä sattuu löytymään.

- On poikkeustapauksia, jotka syövät jopa kurkkua ja puolukkahilloa.

Huolehdi helteillä veden saannista

Kesäkuumalla kissa voi unohtaa juoda riittävästi vettä. Vedensaanti saattaa jäädä vähiin myös silloin, kun kissa syö vain kuivamuonaa.

Kissa nirsoilee herkästi vedenjuonnin kanssa, jos vesikuppi on huonosti pesty tai vesi ei ole raikasta. Juomiseen houkuttelee läpinäkyvä, piripintaan asti täytetty kuppi. Lisähoukutuksia tuovat jääpalat, joiden kimallus auringossa kiinnittää kissan huomion.

Osa kissoista pitää myös maustevedestä. Sellaista voi valmistaa kissalle laittamalla veteen pienen palan kanaliemikuutiota.

Joihinkin kissoihin puolestaan tehoaa erityinen juoma-automaatti, jota polkemalla kissa saa vettä ja pääse samalla leikkimään. Osa taas juo mielellään tippuvasta hanasta. Vettä voi myös kaataa tuoreiden lihapalojen päälle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.