Yli 65-vuotiaiden mahdollisuus hylätä Astra Zenecan rokote voi aiheuttaa pian uuden ongelman – "Tietysti toivoisi, että rokotteet eivät jää hyllylle happanemaan"

KRAR:n puheenjohtaja Ville Peltola pitää Astra Zenecan rokotetta turvallisena, haittavaikutukset on kuitenkin otettava vakavasti 5:57
KRAR:n puheenjohtaja Ville Peltola pitää Astra Zenecan rokotetta turvallisena, mutta haittavaikutukset on otettava vakavasti.

Yli 65-vuotiaat saavat pian valita, ottavatko Astra Zenecan vai jonkin muun valmistajan koronarokotteen. THL:n mukaan se on mahdollista Suomeen tulevien rokoteannosten lisääntymisen ansiosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden linjauksen mukaan 65–69-vuotiaille voidaan toukokuun alusta lähtien antaa mRNA-rokote, jos rokotettavat niin haluavat.

Sellaisia ovat Suomessa tällä hetkellä annettavista koronarokotteista Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet.

Tähän asti tälle ikäryhmälle on annettu pääasiassa Astra Zenecan rokotetta. Muunikäisille Astra Zenecaa ei ole annettu sen jälkeen, kun rokotteen mahdollinen yhteys harvinaisiin aivolaskimotukoksiin tuli ilmi. Valtaosa tapauksista on havaittu alle 60-vuotiailla.

Palaute herätti THL:n 

Astra Zenecan koronarokotteen tarjoaminen ainoana vaihtoehtona on aiheuttanut joissakuissa iäkkäissä rokotettavissa pelkoa ja suuttumusta.

Osa yli 65-vuotiaista on jopa kieltäytynyt ottamasta rokotetta. Eräälle Helsingin rokotuspaikalle oli puolestaan kutsuttava poliisi, koska 65 vuotta täyttäneen rokotettavan omainen käyttäytyi uhkaavasti.

– Olemme saaneet paljon kriittistä postia siitä, miksi yli 65-vuotiaat eivät saa itse valita rokotetta ja miksi heidät pakotetaan ottamaan Astra Zeneca. Me haluamme välttää tällaista vastakkainasettelua. Meillä on nyt hyvä tilanne rokotteiden kanssa, joten tällainen valinnan mahdollisuus voidaan antaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri, rokotetutkija Hanna Nohynek kertoo.

– Kun saapuvien rokoteannosten määrä koko ajan kasvaa kevättä kohden, katsottiin että tämä on järkevin päätös.

Nohynek uskoo, että halukkuus ottaa Astra Zenecaa vähenee valinnanvapauden myötä.

– Voi olla, että näin käy, mutta aika näyttää. 

Mitä tapahtuu ylijäämärokotteille?

Se mitä tapahtuu mahdollisesti yli jääville Astra Zenecan rokotteille, joita kukaan ei halua, on vielä hämärän peitossa.

– Se on hyvä kysymys, jota ei ole vielä ratkaistu. Tietysti toivoisi, että rokotteet eivät jää hyllylle happanemaan. Niiden elinaika on noin 6 kuukautta, ja siinä ajassa ne pitäisi käyttää. Lahjoitusmahdollisuudet ovat aika hankalia sekä logistisista että juridisista kysymyksistä. 

Nohynek tähdentää vielä, että yli 65-vuotiailla harvinaista verihyytymäoireyhtymää ei ole havaittu.

– Sen vuoksi ikäraja on vedetty siihen. Rokote on sinänsä ihan yhtä hyvä teholtaan kuin mRNA-rokotteet. Tehon näkökulmasta en näkisi siinä huolta. Se näyttää tällä hetkellä myös riittävän turvalliselta. Siinä mielessä toivoisin, että ihmiset ottaisivat myös Astra Zenecaa.

Osa ikäihmisistä on kieltäytynyt ottamasta Astra Zenecan koronarokotetta – MTV vierailee Espoossa rokotuspaikalla 7:21
Osa ikäihmisistä on kieltäytynyt ottamasta Astra Zenecan koronarokotetta. MTV vieraili Espoossa rokotuspaikalla.

Juttua muokattu 25.4.2021 kello 14.13: Jutussa sanottiin aluksi, että Astra Zenecan koronarokotetta ei ole annettu alle 65-vuotiaille, mutta todellisuudessa rokotteen antaminen tätä nuoremille lopetettiin vasta kun sen mahdollinen yhteys harvinaisiin aivolaskimotukoksiin tuli ilmi.

Lue myös:

    Uusimmat