Astra Zenecan rokotteesta uhkaavia välikohtauksia Helsingin rokotuspisteillä – vartiointia tehostetaan: "Sanailua ja uhkaaviakin tilanteita"

Astra Zenecan koronarokotteella ja veritulpilla todettu yhteys – Euroopan lääkevirasto:"Hyödyt ovat haittoja suurempia" 3:39
Astra Zenecan rokotteella ja veritulpilla todettu yhteys – näin asiasta kerrotiin MTV Uutiset Livessä

Torstaina eräälle Helsingin rokotuspaikalle oli kutsuttava poliisi, koska 65 vuotta täyttäneen rokotettavan omainen oli käyttäytynyt uhkaavasti.

– Hän oli ollut vahvasti sitä mieltä, että syystä tai toisesta Aztra Zenecan rokote ei käy hänen omaiselleen, kertoo Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Lukkarisen mukaan tilanteessa oli alkuun ollut sanallista uhkailua, jonka johdosta paikalle oli pyydetty järjestyksenvalvojaa. Tulistunut henkilö oli ensin poistuttuaan kuitenkin palannut vielä takaisin. Tässä kohtaa todettiin, että tilanne vaatii vielä poliisin puuttumista.

Johtajalääkärin mukaan sanaharkkaa on ollut nyt useamminkin Helsingin rokotuspisteillä.

– On ollut sanailua ja uhkaaviakin tilanteita. Tällaista ei tietenkään rokotushenkilöstön tule kohdata. Rokotus on vapaaehtoinen. Tarvittaessa voi ottaa tuumaustauon ja miettiä vielä asiaa kotona, Lukkarinen sanoo.

Vartiointia lisätty

Vaaratilanteiden välttämiseksi rokotuspisteiden vartiointia on tehostettu.

– Rokottajilla on ollut turvattomuuden tunnetta, minkä takia on mietitty kokonaisjärjestelyä. Järjestyksenvalvojien määrää ja läsnäoloa on lisätty.

Lukkarinen ymmärtää, että ihmiset saattavat olla huolissaan rokotteen riskeistä ja haittavaikutuksista, vaikka ne ovat osoittautuneet harvinaisiksi.

– Kansallisten linjausten mukaan Astra Zenecaa tarjotaan tietylle väestöryhmälle ja Pfizeria tietylle, jotta rokotteet saadaan riittämään. Valinta ei rokotuspisteellä muuksi muutu, Lukkarinen sanoo.

Rokotteita ei mene hukkaan

Lukkarisen mukaan Astra Zenecan rokotteet säilyvät onneksi hyvin, vaikka niistä osa rokotettavista kieltäytyisikin.

– Rokotteet eivät mene hukkaan. Toisaalta on turhaa, että rokote on jääkaapissa odottamassa, että löytyisi joku, jolle se voitaisiin antaa.

Astra Zenecan rokotetta annetaan toistaiseksi vain 65 vuotta täyttäneille, kunnes THL antaa uuden arvion, miten rokotetta tullaan käyttämään jatkossa. Lukkarinen toivoo, että uudesta arviosta kuultaisiin jo ensi viikolla, jotta rokotukset saadaan rullaamaan eteenpäin.

Aiheesta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 9.4. klo 15.30, otsikkoa muokattu 15.35

Lue myös:

    Uusimmat