Yli 40 ihmistä on kuollut ja yli 1 200 on saanut tartunnan – katso kartalta, kuinka koronavirus levisi maailmalle

3:35
Näin virus on levinnyt läpi maailman.

Maailmalla pelkoa lietsova koronavirus lähti leviämään kaloja ja muita eläviä eläimiä myyvältä torilta 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupungista Kiinasta.

Näin virus on levinnyt maailmalla:

Kaikki alkoi siitä, kun ensimmäinen koronavirustartunta havaittiin 31. joulukuuta Kiinan Wuhanissa. Reilussa kolmessa viikossa tartuntoja on vahvistettu useissa muissa maissa.

Uuden koronaviruksen toinen tartunta vahvistettiin muutaman viikon päästä Thaimaassa, kun wuhanilainen 61-vuotias nainen matkusti Bangkokiin ja hänellä todettiin koronavirus lentokentällä 13. tammikuuta.

15. tammikuuta Japanissa vahvistettiin viruksen kolmas tartuntatapaus, kun Wuhanista palanneella japanilaisella todettiin tartunta.

Koronavirustapauksia on näiden jälkeen havaittu ainakin Japanissa, Hongkongissa, Etelä-Koreassa, Taiwanissa, Thaimaassa, Yhdysvalloissa, Saudi-Arabiassa, Vietnamissa, Nepalissa, Ranskassa ja Singaporessa.

Venäläismedian mukaan myös Pietarissa on epäilty ainakin yhtä epäiltyä tartuntatapausta Shanghaista saapuneella lennolla.

Myös Suomessa Ivalossa oli eilen perjantaina kaksi koronavirusepäilyä, kun kaksi kiinalaisturistia hakeutui myöhään torstai-iltana Ivalon terveyskeskuksen päivystykseen flunssaoireiden vuoksi. Epäily osoittautui kuitenkin vääräksi. 

Mutta kuinka virus leviää tästä eteenpäin? Sitä ei tiedä vielä kukaan.

Kiina on eristänyt yli kymmenen kaupunkia ja sulkee turistikohteita

Kiinan viranomaiset ovat laajentaneet eristystoimiaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja maassa on eristetty kolmetoista kaupunkia.

Eristystoimien piirissä on yli 41 miljoonaa ihmistä.

Viruksen leviäminen vaikuttaa matkailuun ja kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan. Pekingissä sijaitseva Kielletty kaupunki suljetaan koronaviruksen takia lauantaista lähtien toistaiseksi.

Pekingin viranomaiset ilmoittivat lisäksi peruvansa kaikki suuret uudenvuoden kokoontumiset pääkaupungissa. Kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan liittyy tiiviisti temppelien alueelle kokoontuminen, ja niille kerääntyy usein kymmeniätuhansia ihmisiä.

Maan pääkaupungissa Pekingissä suljetaan turistikohteita, muun muassa osa Kiinan muurista ja myös Shanghain Disneyland-huvipuisto on kertonut sulkevansa viikonloppuna ovensa toistaiseksi viruksen vuoksi.

Wuhaniin sairaala koronaviruspotilaille

Kiina aikoo rakentaa uuden sairaalan koronaviruspotilaille.

Sairaala on tarkoitus rakentaa vain kymmenessä päivässä Wuhaniin, mistä virus lähti leviämään.

Sairaalan on määrä olla käytössä 3. helmikuuta.

WHO ei julistanut kansainväliseksi terveysuhaksi

Maailman terveysjärjestö WHO on katsonut, että Kiinasta leviävää koronavirusta ei ole vielä syytä julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi.

Järjestö totesi torstaina kaksi päivää kestäneen kokouksen päätteeksi, että virus on terveysuhka Kiinassa, mutta ei kansainvälisesti. WHO:n mukaan tiedossa ei ole, että virus olisi tarttunut ihmisten välillä Kiinan ulkopuolella.

WHO jatkaa tilanteen seuraamista ja kehottaa Kiinaa jatkamaan tiedon jakamista.

Katso koronaviruksen levinneisyys maailmalla tähän mennessä yllä olevalta videolta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja