Yli 200 kiloa painanut Stephen pudotti 108 kiloa kolmessa vuodessa – eräs asia oli ratkaisevan tärkeä: "Tuskin olisin päässyt näin pitkälle"

Onnistuneen painonhallinan keinot 7:42
Videolla keskustellaan onnistuneen painonhallinnan keinoista.

Kalifornialaismies kertoo Today-sivuston haastattelussa, että ystävien tuki oli hänelle erittäin tärkeää hänen elämäntapamuutoksessaan.

Kolme vuotta sitten kalifornialaisella Stephen Vysockylla oli erittäin vaikea elämäntilanne. Hän oli eronnut ja piilotteli huoneessaan. Kämppis kutsui hänet usein mukaan tekemään asioita, mutta Stephen kieltäytyi. Hänestä tuntui, että hän ei voinut painonsa takia nauttia samalla tavalla monista aktiviteeteista. Kolmekymppinen Stephen painoi tuolloin 217 kiloa.

Ystävä halusi Stephenin kanssaan salille

Stephen kävi tämän ystävänsä kanssa erittäin syvällisen keskustelun. Hän kertoo ystävänsä sanoneen: ”Stephen, saatat hyvinkin kuolla, jos et muuta asioita. Ainoa, joka siihen muutokseen pystyy, olet sinä.” 

Ystävä totesi myös, että hänellä on salijäsenyys ja hän halusi Stephenin mukaansa treenaamaan.

Klikkaa kuvan oikeassa laidassa olevaa nuolinäppäintä nähdäksesi Stephenin edistymisen.  Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kämppis sai Stephenin suostumaan sinnikkyydellään

Aluksi Stephen suhtautui vastahakoisesti kaverinsa ehdotukseen salikäynneistä. Hän pelkäsi ihmisten tuomitsevan hänet. Hän pelkäsi myös, ettei onnistuisikaan painonpudotuksessa. Hän oli joskus yrittänyt pudottaa painoa, mutta ei ollut onnistunut. 

Kämppis oli sinnikäs. Stephen kertoo tämän liki raahanneen hänet kanssaan salille.

– En ollut pitkään aikaan voinut tehdä mitään, koska olin niin isokokoinen. Ahdistuin suuresti ja hän lohdutti minua ja sanoi, että edettäisiin minulle sopivaan tahtiin.

Alku oli erittäin kankeaa

Ensimmäinen treeni oli tuskainen kokemus. Stephen kertoo, että hänen kuntonsa ei riittänyt oikein mihinkään.

– En jaksanut crosstrainerilla edes viittä minuuttia. Jalkani tärisivät. Kämppikseni joutui auttamaan minua pääsemään autoon.

Itsetutkiskelu muutti ajatusmaailmaa

Kun Stephen oli hitaammalla tahdilla treenannut kämppiksensä kanssa viikon, hän päätti mennä yksin salille. Hän kertoo pohdiskelleensa asiaa mielessään.

– Välitän muista ihmisistä todella paljon ja yritän huolehtia ystävistäni ja perheestäni. Totesin itselleni, että jos voin käyttää aikaani ja energiaani näin paljon muihin ihmisiin, miksi en voisi panostaa myös itseeni. Ja se ratkaisi asian.

Kuvien välillä kaksi vuotta. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Teki itsensä kanssa sopimuksen

Stephen osti salijäsenyyden ja alkoi treenata. Hän päätti treenata säännöllisesti vuoden ajan. 

– Aiemmin olin luovuttanut ajatellen, että en pysty tähän. Tällä kertaa päätin, että vuoden verran panostan itseeni ja katson, mihin se johtaa. Lopettaminen ennen kuin vuosi olisi täynnä ei nyt ollut vaihtoehto.

Aluksi treenaaminen oli raskasta. Hän kuitenkin tsemppasi itseään jatkamaan salilla käyntiä; kyllä hän tässä ajan myötä kehittyisi.

Ensin pieniä muutokseen ruokavalioon

Kun kiloja oli karissut 13, Stephen huomasi painonpudotuksen hidastuvan hieman. Hän päätti kiinnittää huomiota ruokavalioonsa.

Ensimmäisenä hän lopetti limsan juomisen. Hän vähensi pikaruoan määrää ja toinen kämppis opetti häntä kokkaamaan itse terveellisempiä ruokia. 

Ruokavalion ja liikunnan avulla karisi yli 100 kiloa

Kun koronapandemia sulki salit, Stephen tarkasteli ruokavaliotaan toden teolla ja teki siinä suurempia muutoksia.

Stephen alkoi myös lenkkeillä. Nyt hän jaksaa juosta viitisen kilometriä. Crosstrainerilla hän jaksaa painella 35 minuuttia.

Vuoden verran hän noudatti ketogeenistä ruokavaliota. Nyt hän noudattaa matalahiilihydraattista ruokavaliota. Hän syö paljon enemmän vihanneksia kuin ennen ja opetteli valmistamaan kana- ja pihviruokia.

Näillä muutoksilla Stephen kevensi kolmessa vuodessa 108 kiloa. 

Stephenin vinkit elämäntapamuutokseen

Stephen, 34, kertoo oppineensa elämäntapamuutoksen myötä rakastamaan itseään enemmän ja pitämään itsestään huolta. Hän antaa omat vinkkinsä terveelliseen elämäntapamuutokseen:

  • Pelkkä salille raahautuminen on jo puoli voittoa

Joinakin päivinä Stephen tunsi olonsa todella väsyneeksi eikä halunnut mennä salille. Hän oppi ajan myötä havaitsemaan, että treenin väliin jättäminen tuntui hänestä itse asiassa sitäkin pahemmalta.

– Pelkkä sinne meneminen on jo puoli voittoa. Jos jätät menemättä siksi, ettet halua, petyt itseesi kaikkein eniten. 


Kolmessa vuodessa tapahtunut muutos. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

  • Etsi jostain inspiraatiota

Kun uusissa elämäntavoissa pysyminen tuntui vaikealta, Stephen katseli netistä motivaatiopuhujien videoita. Näiden puheet kovasta työstä ja pikkuhiljaa tapahtuvasta muutoksesta antoivat hänelle inspiraatiota jatkaa. 

  •  Muiden tuki on tärkeää

Stephen kertoo kämppistensä ja ystäviensä olleen hänelle erittäin suuri tuki elämäntapamuutoksessa.

– Jos minulla ei olisi ollut tukiverkkoa tai jotakuta menossa kanssani salille niinä päivinä, kun se ei huvittanut, tuskin olisin päässyt näin pitkälle.

Lähde: Today

Lue myös:

    Uusimmat