Mikä on sinun lukusi? Tutkimus paljasti istuma-ajan, joka seitsenkertaistaa aivoinfarktin riskin

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Videolla kerrotaan, miten aivoinfarkti ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö eli TIA oireilevat.

Jos vapaa-aikansa viettää lähes yksinomaan istuen tai muuten paikallaan ollen, on suurentuneessa vaarassa sairastua aivoinfarktiin, kanadalaistutkijat esittävät.

Stroke-lehdessä julkaistut tiedot perustuvat noin 143 000 alle 60-vuotiaan kanadalaisen terveystietoihin sekä sairaalarekistereihin. Keskimäärin reilu yhdeksän vuotta kestäneen seurannan aikana sattui 2965 aivoinfarktitapausta, joista suurin osa oli aivoverisuonitukoksesta johtuvia iskeemisiä aivoinfarkteja.

Otettuaan huomioon muut sairastumisriskiin vaikuttavat tekijät tutkijat laskivat, että vapaa-ajallaan yli kahdeksan tuntia päivässä istuvat ja vähän liikkuvat aikuiset sairastuivat jopa seitsemän kertaa todennäköisemmin aivoinfarktiin kuin alle neljä tuntia päivässä istuvat ja paljon liikkuvat samanikäiset.

Osallistujilta ei kysytty työhön liittyvästä istumisesta, mikä voi tarkoittaa, että toimistotyötä tekevien istuma-aikaa on aliraportoitu.

Paikallaanolo on haitallista terveydelle

Tiedotteessaan tutkijat varoittavat, että istuvalla elämäntavalla ja liikkumattomuudella voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen.

– Istumiseen käytetty aika voi vaikuttaa verensokeriin, rasva-aineenvaihduntaan sekä verenkiertoon ja lisätä tulehdusta elimistössä, tutkija Raed Joundi McMaster yliopistosta sanoo uutiskanava CNN:n mukaan.

Jatkuvan paikallaanolon onkin todettu lisäävän riskiä sairastua lukuisiin pitkäaikaissairauksiin: sydän- ja verisuonitautien lisäksi esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen, masennukseen sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin.

Liikunta vähentää paikallaanoloa ja näyttää myös pienentävän istumisen terveyshaittoja. Jo 11 minuutin päivittäinen liikunta voi erään tutkimuksen mukaan auttaa estämään istuvasta elämäntyylistä koituvia terveyshaittoja. Toisessa tutkimuksessa tunnin välein tehty kevyt taukojumppa laski diabeetikkojen glukoosi- ja insuliinitasoja huomattavasti.

Näin vähennät istumista

FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset miehet istuvat arkisin keskimäärin 7 tuntia ja 41 minuuttia ja naiset hieman vähemmän, 7 tuntia ja 11 minuuttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee katkaisemaan passiivisen ajan mahdollisimman usein. Hyviä tapoja vähentää istumista ovat esimerkiksi:

  • liikkuminen kävellen tai pyörällä
  • portaiden käyttäminen hissin sijaan
  • säännöllinen jaloittelu ja työasentojen vaihtelu
  • arkiliikunnan, kuten piha- ja kotitöiden, lisääminen päiviin

Suomalaistutkimuksen mukaan lasten ja nuorten arkiliikunta on vähentynyt koronaepidemian ja siitä seuranneiden rajoitusten seurauksena. Lapsia kannattaa kannustaa leikkimään ja liikkumaan ulkona. Laitteiden ääressä kyhjöttäminen tulisi keskeyttää säännöllisin väliajoin.

Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin 6:07
Etsitkö rentoa taukojumppaa? Kokeile dynaamista venyttelyä – näin teet treenin!

Lue myös:

    Uusimmat