Yle: Potilaiden tietoja urkittu salaa Helsingissä: "Masentava maan tapa"

Helsingissä on paljastunut laaja potilastietojen urkinta Haartmanin sairaalassa.

Tilapäisen toimistosihteerin epäillään tunkeutuneen luvatta liki kahden sadan potilaan sähköisiin sairaustiedostoihin, kertoo Yle.

Sekä Haartmanin sairaala että poliisi pitivät urkintatapausta salassa kaikkiaan puolitoista vuotta. Jutun rikostutkinta on yhä kesken.

Viikko sitten sairaala lähetti pahoittelukirjeen urkinnan kohteina olleille potilailleen. Kirjeitä on lähetetty yhteensä 188 kappaletta.

- Meillä ei ole urkinnan motiivista minkäänlaista tietoa. Mahdollisesti kyseessä on pelkkä uteliaisuus tai varomattomuus. Poliisi selvittelee tätäkin asiaa, toteaa Haartmanin sairaalan ylilääkäri Jukka Toivonen Ylen haastattelussa.

Tietosuojavaltuutetun mukaan potilastietojen luvaton selailu alkaa olla jo masentava maan tapa. Poliisitutkintaan asti johtaneita tapauksia tulee tietoon vuosittain satakunta.

- Yleensä potilaiden sairauskertomuksista lueskellaan sukulaisten, entisten sukulaisten, entisten puolisoiden, työkavereiden ja muun lähipiirin tietoja. Jotkut ovat olleet luvattoman kiinnostuneita myös naapureidensa voinnista, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat