Yle: Pärinätön viikko Lahdessa – "energiajuomissa bensan ainesosia"

Yle Lahti kertoo Lahdessa parhaillaan järjestettävästä Pärinätön viikko -kampanjasta, jossa vastustetaan nuorten keskuudessa suosittuja olevia energiajuomia.

Ylen mukaan lahtelaisessa kauppakeskus Triossa kampanjoidaan tällä viikolla toden teolla energiajuomien käyttöä vastaan. Kauppakeskuksessa jaetaan nuorille tietoa muun muassa energiajuomien haittavaikutuksista. Kampanjan nimi Pärinätön viikko tulee Monon Side ry:n toiminnanjohtaja Tuula Pajusen mukaan juomien aiheuttamasta ylienergisestä tilasta.

– Meitä huolestuttaa nimenomaan päihteen omainen juominen, jolloin virvoitusjuomaa ei juoda alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti hetkelliseen virkistykseen, vaan määrä on tolkuton, kolmesta viiteen, tai jopa yli kymmenen tölkkiä, Pajunen kommentoi Ylelle.

Pajusen mukaan energiajuomista johtuva "pärinä" näkyy nuorilla erityisesti ylienergisyytenä sekä levottomuutena. Juomat kasvattavat myös keskittymis- ja nukahtamisvaikeuksia. Sen lisäksi, että juomat sisältävät runsaasti sokeria, on Pajunen huolissaan myös muista juomien aineksista.

– Energiajuoma sisältää valtavasti aineita, joita nuori ei tarvitse: ne ovat täysin turhia aineita nuoren kasvulle ja kehitykselle. Aineosaluettelo on pitkä ja sieltä löytyy aineita, joista osa ihmisistä ei ole ikinä kuullutkaan. Esimerkiksi sellaisia aineita, joita käytetään bensiinissä, Pajunen toteaa Ylelle.

Pärinättömän viikon järjestävät Lahden kaupungin nuorisopalvelut, Lahden Terveyskioski, Monon Side ry ja Ehkäisevän työn aluekoordinaatio -ryhmä.

Lähde: Yle Lahti

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja