Mainos

Yle: Kouluruoka entistä suolaisempaa

Kouluruoan suolaisuus on noussut aromivahvenne natriumglutamaatin kieltämisen jälkeen.

Pietarsaaren seudulla tehdyissä terveysvalvonnan tarkastuksissa noin 30 ruokanäytteestä liki puolet on paljastunut voimakassuolaiseksi, Yle Keski-Pohjanmaa kertoo.

Joissain näytteissä suolapitoisuus oli jopa 1,7 prosenttia, kun voimakassuolaisuuden raja on 0,9 prosenttia.

Ympäristöterveydenhuollon johtaja Leif Karlström myöntää, että suolamittausten tulos yllätti.

- Siitä on puhuttu niin kauan, että suolaa pitää välttää. Siinä mielessä tämä oli yllätys. Tulosten takia seuraamme tiiviisti koulu- ja päiväkotiruuan suolaisuutta koko vuoden. Tästä seuraa uusia tarkistuksia ja näytteitä, Karlström kertoo Ylelle.

Natriumglutamaatin käyttö kiellettiin Pietarsaaressa vuonna 2009, minkä jälkeen ruokailijat valittelivat ruoan mauttomuutta.

- Keittäjät ehkä tarttuivat automaattisesti suolapurkkiin, kun palaute tuli. Nyt painotetaan, että mausteina ovat oivallisia yrtit ja juurekset. Meillä on tietyt suolasuositukset ja niitä noudatetaan, Pietarsaaren ruokapalvelupäällikkö Liisa Kniivilä toteaa.

Lisäaine ei ole elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kieltolistalla, vaan jotkut kunnat ovat itse päättäneet kieltää natriumglutamaatin käytön. Taustalla on vanhempien huoli mahdollisista allergisista reaktioista.

- Kyllä tässä mennään ojasta allikkoon, jos suolan vähentämiseksi tehty työ valuu hukkaan. Meidän mielestä aromivahventeessa ei ole mitään terveysriskiä, Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen sanoo.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja