Yle: Ajokortin teoriakokeissa jäänyt kiinni huijareita – tulkit kertoneet vastauksia, kameroitakin käytetty

Ylen mukaan viranomaiset ovat tekemässä merkittäviä muutoksia autokoulun teoriakokeeseen. Syynä ovat muun muassa oppilaiden huijausyritykset. 

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, millainen on B-kortin ajokoe

Kuljettajantutkinnon teoriakokeeseen tulee heinäkuun alussa muutoksia. Trafi on ajanut muutoksia muun muassa huijaamisen vaikeuttamisen perusteella.

Trafin yksikönpäällikkö Marko Rajamäki kertoo Ylelle, että huijaustapauksia paljastuu muutamia vuosittain. Vaikka koetta suorittavaan menevältä henkilöltä otetaan puhelin pois, on toisilla ollut varakännykkä mukana. Joko kännykän tai villeimmissä tapauksissa esimerkiksi silmälaseihin piilotetun kameran avulla koekysymyksiä on kuvattu ja näin pyritty varmistamaan läpipääsy viimeistään toisella yrittämällä. Kuvia on myös jaettu eteenpäin.

Tulkkien väärinkäytöksistä vaikea saada näyttöä

Härskeimmissä tapauksissa vieraskielisen oppilaan tulkki on kysymysten ja vastausvaihtoehtojen kääntämisen sijaan jopa kertonut oikeat vastaukset ja näin käytännössä suorittanut teoriakokeen oppilaan puolesta. Näytön saaminen tällaisissa tapauksissa on yleensä kuitenkin vaikeaa, sillä kieltä osaamaton tutkinnon vastaanottaja ei voi olla täysin varma siitä, mitä tulkki on sanonut.

Heinäkuun alusta teoriakokeen kysymykset uudistuvat lähes kokonaan ja koneen arpomia kysymyksiä lisätään merkittävästi. Rajamäen mukaan tulevaisuudessa on entistä epätodennäköisempää, että kahdessa eri teoriakokeessa olisi suuri määrä samoja kysymyksiä.

Teoriakokeiden järjestämisestä vastaa Suomessa tällä hetkellä Ajovarma, joka on osa A-Katsastus Groupia.

Artikkelia muokattu 9.4. klo 23.20: Otsikossa ollut autokoulu-sana vaihdettu ajokortiksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja