Mainos

Yle: Älylaitteet vääntävät suomalaiset nuoret kieroon

Älylaitteiden keveys ja pieni koko mahdollistavat niiden käytön kaikenlaisissa asennoissa. Ergonomiaa ei sängyllä maaten tai kaula pitkällä nojatuolissa istuen mieti kovinkaan moni.

Itä-Suomen yliopiston Emeritusprofessori Veikko Louhevaara varoittaa Ylellä, että etenkin nuoret voivat kehittää älylaitteilla itselleen loppuelämän ajan vaikuttavia terveysongelmia, kun vartalo on vaikka minkälaisella mutkalla.

– Lapsen keho on vielä kehitysvaiheessa ja mobiililaitteiden käyttö on hyvin intensiivistä, jos sitä ei valvota. Tämä nykyinen tilanne ei näytä lainkaan hyvältä.

Eteen kurottuva pää ja älylaitteiden niska- ja hartiaseudun staattinen jännitys aiheuttavat päänsärkyä ja muita kiputiloja. Pahimmillaan näistä on seurauksena pysyvä toimintakyvyn ja työkyvyn menetys. Jos nuorten liikkumisesta ja mobiililaitteiden käytön rajoituksista ei huolehdita nyt, lapset voivat kasvaa kirjaimellisesti kieroon, Louhevaara varoittaa.

– Pää on yllättävän painava. Se kuormittaa alakaularankaa ja hartian seutua. Lisäksi kyseessä on staattinen ja pitkittynyt asento. On huolestuttavaa ajatella, millaisia hartiaseudun ongelmia nykypäivän nuorilla on vaikkapa kymmenen vuoden päästä, sanoo Ylen haastattelema fysioterapeutti Jaakko Marjokorpi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.