Yksityisen terveyspalvelualan kuvantamiseen lakkovaroitus

Terveyspalvelualan työehtosopimusneuvotteluissa on annettu lakkovaroitus. Työntekijäpuolta neuvotteluissa edustava Sote ry eli Tehy, Super ja Erto on antanut keskeisten alan yritysten kuvantamista koskevan lakkovaroituksen.

Yhden päivän mittainen lakko on 28. toukokuuta, ellei sopua synny sitä ennen. Lakko koskee kuvantamista Mehiläisessä, Terveystalossa, Pihlajalinnassa ja Synlabissa.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo, että kiistan sovittelu alkaa tiistaina aamuyhdeksältä.

Terveyspalvelualan työehtosopimus päättyi vappuaattona, ja neuvotteluja on sen jälkeen jatkettu sopimuksettomassa tilassa.

Työnantajapuolta edustava Hyvinvointiala HALI pitää lakkovaroitusta valitettavana.

– Neuvotteluissa on keskusteltu reilusta ja tasapainoisesta sopimuksesta, joka sisältäisi erilaisia palkankorotuselementtejä ja hyviä muutoksia työehtosopimuksen sisältöön. Näistä asioista jatkamme keskustelua sovittelijan luona, sanoo HALIn työmarkkinajohtaja Kati Virtanen tiedotteessa.

Terveyspalvelualan työehtosopimuksen piirissä on noin 25 000 työntekijää, jotka työskentelevät yksityisellä terveyspalvelualalla sairaaloissa, lääkäri- ja työterveysasemilla, laboratorioissa, kuntoutuslaitoksissa tai veripalvelussa.

Isoja palkkaeroja julkiseen verrattuna

Kiistassa on kyse ennen kaikkea palkankorotusten tasosta. Sote ry:n mukaan työnantajapuolen tarjous on kestämättömän matala.

– Työnantajan palkkaesitys alittaa jopa EK:n yleisen linjan. Emme voi sitä hyväksyä, sanoo Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri tiedotteessa.

Kun hallitus haluaa kasvattaa yksityisten terveyspalvelujen osuutta, on vaara, että yksityisen terveyspalvelualan matalasta palkkatasosta tulee perusteeton kilpailuetu, Okkeri varoittaa.

Sote ry:ssä katsotaan, että korkeampia palkankorotuksia tarvitaan, koska terveyspalvelualalla taulukkopalkat laahaavat huomattavasti alle julkisen puolen sote-sopimuksen vähimmäispalkkojen. Palkkaerot ovat entisestään kasvaneet sen jälkeen kun julkisen puolen sote-sopimuksen palkkausjärjestelmän uudistus alkoi helmikuussa.

Sote ry:n jäsenliittojen mukaan esimerkiksi Mehiläinen Länsi-Pohjassa tehtäväkohtaiset palkat ovat kaikissa tehtävissä, kuten tehohoidossa, akuuttiosastolla ja synnytyssalissa, 200–350 euroa pienemmät kuin Lapin hyvinvointialueella. Mehiläinen Länsi-Pohjassa sairaanhoitajan tai kätilön palkka vastaa Lapin hyvinvointialueen lähihoitajan palkkaa.

– Yksityisen terveyspalvelualan palkat on korjattava. Palkkaerot on korjattava hallitulla ratkaisulla, emmekä odota muutoksen tapahtuvan yhdessä yössä, toteaa Erto ry:n järjestöpäällikkö Soile Lindstedt tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat