Yksinäinen susi piinaa Antin ravihevosia: Yhden kilpaura on vaarassa pahoin tulehtuneen jalan takia – jäljet viittaavat puremaan

Hevosen jalka tulehtui pahoin suden puremasta 0:27
Ravihevosen pahoin tulentuneen jalan jälkiin sopii parhaiten suden purema, sanoo eläinlääkäri.

Yksinäinen susi piinaa Limingassa asuvan Antti Sangin ravihevosia. Suden kerrotaan hätyytelleen Sangin kahta ravihevosta Ranch The Rockia ja Oilhassania, joista jälkimmäisen kilpaura on nyt vaarassa sudenpuremasta pahoin tulehtuneen takajalan takia. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus (MT). 

Singa havahtui Oilhassanin aristelevan oikeaa takaistaan eli takajalkaa lenkillä viime tammikuussa. Jalka oli lämmin, mutta mitään jälkiä hevosen jalassa ei näkynyt.

Parin päivän päästä hevoselle nousi neljänkymmenen asteen kuume ja jalka turposi. Paikalla käynyt päivystävä eläinlääkäri ei löytänyt oireille näkyvää syytä. Eläinlääkärin määräämästä penisiliinikuurista huolimatta viisi päivää vierailun jälkeen jalka märki ja meni vereslihalle.

Sangi varasi ajan Oulun Hevosklinikalle, jossa eläinlääkäri Henrik Wickström löysi puremajäljet. Hevosen tiheän karvan takia pieniä puremajälkiä ei välttämättä tuoreeltaan havaita, Wickström kertoo MT:lle.

– Spontaani bakteeritulehdus olisi melkoinen luonnonoikku, kun jäljet ovat tuollaiset. Suden purema sopii parhaiten jälkien aiheuttajaksi. Alueellahan on tehty havaintoja sudesta, joten kyllä se todennäköisin vaihtoehto mielestäni on. En muista urani varrelta, että esimerkiksi koira olisi purrut hevosta tällä tavalla, Wicktsröm analysoi MT:n mukaan.

Sangin mukaan ennen jalan märkimisen alkamista hän itse tai ensin Oilhassanin Sangin luona Limingan Ketunmaassa tutkinut eläinlääkäri eivät kumpikaan havainneet puremajälkiä. Niin pienet pistokset oli suden purema aiheuttanut.

Sangi arvelee, että puraisu on tapahtunut varhain aamulla.

– Minä luulen, että se on tapahtunut 19. tammikuuta aamulla. Menen yleensä seitsemäksi töihin ja puoli seitsemän aikoihin laitan hevosen ulos. Iltaviideltä otin hevosen sisälle ja ajattelin käydä ajamassa. Siinä kokeilin jalkaa ja se tuntui silloin lämpimältä, enkä lähtenyt ajamaan. Sitten perjantaina jalka oli jo aika turvonnut ja näytti kivuliaalta, jolloin iltapäivästä sitten eläinlääkäri kävi tutkimassa, Sangi taustoittaa.

"Oli niin kuin aivan paniikissa"

Yksinäinen susi ei ole liikkunut alueella täysin jälkiä jättämättä. Se on tallentunut ainakin kahdelle Singan hirviporukan asentamalle riistakameralle.

– Tästä meiltä suunnilleen kahden kilometrin säteellä molemmin puolin on riistakameraan jäänyt suden kuva. Lisäksi kuulemani mukaan kaksi eri ihmistä on nähnyt suden 26. tammikuuta tuolla parin kilometrin päässä.

Myös Sangin toinen hevonen Ranch The Rock on sittemmin joutunut tekemisiin suden kanssa. Tammikuun 27. lähistöltä tieltä löytyi tiettävästi suden jälkiä.

Jäljet havaitsi naapurin lapsi, joka suuntasi aamulla koulubussille. Lapsi kertoi havainnoistaan äidille, joka puolestaan otti jäljistä kuvat sekä toimitti ne asiantuntijalle. Jäljet tunnistettiin suden jättämiksi.

Samana päivänä Ranch The Rock oli karannut ilmeisesti jäljet jättäneen suden pelästyttämänä.

– Aamulla kun kävin antamassa toiselle hevoselle lääkkeitä, se oli jo hirveän säikkynä ja katsoi metsään päin kuin patsas. Ja oli niin kuin aivan paniikissa, Sangi kertaa.

Ranttilassa noin 30 kilometrin päässä Sangin asunnosta, sekä Siikajoella on hänen mukaansa aiemmin tehty susihavaintoja. Mutta heillä päin ei susien liikkeistä liiemmin ole ennen ollut havaintoja.

– Oikeastaan reilu vuosi sitten kuulin ajomiehiltä kun olimme täällä hirvijahdissa, että siellä oli suden jäljet.

Toipuminen ei täysin varmaa

Vielä on liian aikaista sanoa, toipuuko Oilhassan kisakuntoon. Hevonen käyskentelee kuitenkin jo ulkona.

Oulun Hevosklinikan tutkimusten mukaan hevosen luuhun tai jänteisiin ei tullut onneksi vaurioita.

– Se on jo ulkona ja ihan normaalisti liikkuu, mutta haava ei ole vielä umpeutunut. Luulen, että viikon tai kahden sisään näkee mitä tapahtuu. Nyt eletään kriittisiä hetkiä sen puolesta, että saattaisi käydä ihan hyvinkin, Singa arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat