Mainos

Yksi pidätetty epäiltynä tuhopoltosta Kreikassa

Pääministeri on julistanut koko maahan hätätilan. Useita kyliä on eristyksissä tulen keskellä. EU lähettää kriisialueelle lentokoneita ja muuta kalustoa. Suomalaiset matkailijat ovat tiettävästi turvassa.

Kreikan palolaitoksen tiedottajan mukaan yksi ihminen on pidätetty epäiltynä tuhopoltosta.

65-vuotiasta miestä epäillään eteläisessä Peloponnesoksessa sijaitsevan Areopolisin tuhopoltosta ja useista henkirikoksista. Areopolisin paloissa kuoli kuusi ihmistä.

Kreikan pääministeri Kostas Karamanlis on julistanut koko maahan hätätilan. Karamanlisin mukaan useat samanaikaiset maastopalot eivät voi olla pelkästään sattumaa. Erillisiä paloja on yhteensä kymmeniä. Tämä viittaa siihen, että ainakin osa paloista on tahallaan sytytetty. Pääministeri vannoo, että syylliset tullaan löytämään.

Peloponnesoksen niemimaalla riehuvat maastopalot ovat surmanneet kahden päivän aikana jo ainakin 49 ihmistä, ja uhrimäärän pelätään vielä nousevan, koska useat kylät olivat eristyksissä tulen keskellä. Liekkien vuoksi vakavasti loukkaantuneita on 40, kertovat poliisilähteet.

Eilen niemimaan eteläosasta liikkeelle lähteneet palot ovat edenneet uusille rintamille ja voimistuneet kovien tuulten takia. Tulimeri ulottuu 160 kilometrin pituiselle alueelle länsirannikon Joonianmereltä niemimaan eteläkärkeen saakka.

Pelastustöihin osallistuneet kertovat löytäneensä ruumiita tienvarsilta, talojen sisältä ja autoista. Suurin osa kuolleista on paikallisia, mutta surmansa liekeissä on saanut myös kaksi ranskalaista turistia.

Paikalliset televisiokanavat ovat näyttäneet kuvia ihmisistä, jotka kulkevat palavien kylien halki etsien perheenjäseniään ja ystäviään.

Metsäpalot eivät haittaa suomalaisia matkailijoita

Kreikassa lomailevat suomalaiset eivät tiettävästi ole vaarassa. Suomen Ateenan-suurlähetystön tietojen mukaan metsäpalot eivät ole vaarantaneet suomalaismatkailijoiden henkeä. Alueella on myös suomalaisia omatoimimatkailijoita, joista suurlätystöllä ei ole tietoja.

Suurimpien matkanjärjestäjien mukaan Kreikan palot eivät aiheuta muutoksia suomalaisten lomamatkoihin.

Kreikassa lomailee tällä hetkellä yli 10 000 suomalaista, joista suurin osa majoittuu Kreikan eri saarilla - paloalueen ulkopuolella. Myös suurin osa ryhmämatkoista lennetään suoraan saarille.

Tie Ateenan lentokentälle suljettiin

Metsäpaloja on syttynyt myös lähellä Kreikan pääkaupunkia Ateenaa. Kahden palon seurauksena Ateenan ja sen kansainvälisen lentokentän yhdistävä valtatie on suljettu. Lieskoja vastaan kamppailee kaksi lentokonetta, helikopteri ja 20 paloautoa.

Myös lähistöllä sijaitseva luostari ja useita asuinrakennuksia on evakuoitu.

Lakonian, Messinian ja Ilian maakunissa sähkö- ja puhelinyhteydet ovat suurilta osin poikki. Apuun Peloponnesokselle on lähetetty kaikkiaan 500 sotilasta, 16 lentokonetta ja yhdeksän helikopteria. Muutamia kyliä on evakuoitu kokonaan ja useita teitä on suljettu liikenteeltä.

Kreikan hallituksen suosio on laskenut palojen leviämisen myötä. Kansa on arvostellut hallitusta liian hitaasta reagoinnista kasvavaan katastrofiin.

- Meidän täytyy tehdä kaikki tarvittava, jottei tämä toistu, sanoi presidentti Karolos Papoualis, jota odotetaan vierailulle Peloponnesokselle.

EU-maat lähettävät apua

EU ilmoitti tänään, että apua kriisialueelle lähettävät Ranska, Saksa ja Norja. Kreikka pyysi eilen EU:lta hätäapua, erityisesti lentokoneita sammutustöihin.

EU:n mukaan Ranska toimittaa Kreikkaan kaksi lentokonetta ja Norja yhden. Saksa puolestaan on tarjoutunut lähettämään Kreikkaan kolme helikopteria. Myös Italia ilmoittaa toimittaneensa Kreikkaan yhden vettä pudottavan Canadair-koneen Ranskan kaluston tueksi.

Kreikassa kärvistellään äärimmäisen kuuman sään kourissa. Ateenassa lämmintä on päivisin ollut yli 40 astetta ja öisinkin vielä yli 30 astetta.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.