Yksi kuollut Lontoosta lähteneellä lennolla turbulenssin vuoksi – useita loukkaantuneita

Yksi kuollut Lontoosta lähteneellä lennolla turbulenssin vuoksi – useita loukkaantuneita 1:11
Turbulenssiin joutunut kone joutui laskeutumaan Bangkokiin – tältä näytti paikalla. Video: KameraOne / Reuters

Yksi ihminen on kuollut ja useita loukkaantunut Singapore Airlinesin koneen jouduttua turbulenssiin.

Lentoyhtiön mukaan lennolla oli yhteensä 211 matkustajaa ja 18 miehistön jäsentä, kun kone joutui kovaan turbulenssiin matkalla Lontoosta Singaporeen. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan menehtynyt oli 73-vuotias brittimies. Bangkokin viranomaisten mukaan mies kuoli sydänkohtaukseen. Miehen vaimo on sairaalassa, mutta hänen tilastaan ei ole tietoa. Seitsemän matkustajan kerrotaan olevan kriittisessa tilassa ja useiden loukkaantuneen. Loukkaantuneiden joukossa on Reutersin mukaan myös yksi miehistön jäsen.

BBC:n mukaan lentokone putosi kesken aamiaistarjoilun lähes 2000 metriä. Tämän johdosta useat ilman turvavyötä olleet matkustajat lensivät kattoon.

Boeing 777-300ER -mallin matkustajakone joutui tapahtuneen vuoksi tekemään laskun Bangkokiin Suvarnabhumin lentokentälle, jonne se laskeutui hieman ennen neljää iltapäivällä paikallista aikaa.

– Työskentelemme tarvittavan hoidon antamiseksi paikallisten viranomaisten kanssa Thaimaassa ja lähetämme Bangkokiin tiimin antamaan tarvittavaa lisäapua, lentoyhtiö sanoi Facebookissa AFP:n mukaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Singaporen liikenneministeri Chee Hong Tat on luvannut maansa hallituksen auttavan matkustajia ja heidän perheitään.

– Olen syvästi surullinen kuullessani tapauksesta Singapore Airlinesin lennolla SQ321 Lontoon Heathrowin lentokentältä Singaporeen, hän kirjoitti Facebookissa BBC:n mukaan.

Turbulenssin aiheuttamat vammat harvinaisia

Kovan turbulenssin aiheuttamat vammat ovat melko harvinaisia, mutta ollessaan pahoja ne voivat johtaa vakaviin vammoihin tai kuolemaan, kommentoi ilmailuasiantuntija John Strickland BBC:lle.

Lentokoneen ohjaamossa turbulenssi voidaan havaita ajoissa, ja turbulenssissa toimiminen kuuluu myös henkilökunnan koulutukseen.

– Lentoyhtiöt eivät turhaan suosittele pitämään turvavöitä kiinni koko lennon ajan, oli lento pitkä tai lyhyt, Strickland sanoi.

BBC kertoi myös viime vuonna Readingin yliopistossa Britanniassa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan turbulenssi on lisääntynyt ilmastonmuutoksen myötä.

Tutkijoiden mukaan vakava turbulenssi oli lisääntynyt 55 prosenttiyksikköä vuodesta 1979 vuoteen 2020 Pohjois-Atlantin reitillä.

Turbulenssin lisääntymisen katsottiin johtuvan siitä, että maapallon hiilidioksidipäästöjen takia lämmennyt ilma vaikuttaisi tuulten nopeuksiin korkeissa korkeuksissa.

Uutiseen päivitetty lisätietoa uhrista ja loukkaantuneista klo 17.40 ja tietoa rajusta pudotuksesta klo 18.00.

Lue myös:

    Uusimmat