Yhdysvaltalaiset Starlink-yhteydet ovat Ukrainan sotatoimille elintärkeät – Musk nostaa jälleen palvelun hintaa

0:19
Venäjän pelättyjen termobaaristen pommien paineaallot pyyhkivät videolla Ukrainan asemia.

Satelliittiyhteyden kautta internetiä tarjoavan Starlink-palvelun hinnat ovat nousseet Ukrainassa Venäjän viimeaikaisten ohjusiskujen jälkeen. Financial Timesin mukaan Starlinkin päätelaitteiden hinta on lähes kaksinkertaistunut alkuvuoteen verrattuna.

Yksittäisen päätelaitteen hinta oli aiemmin tänä vuonna ukrainalaisille alle 400 Yhdysvaltain dollaria. Sosiaalisen median käyttäjien julkaisemien ruutukaappausten perusteella laitteen hinta olisi noussut Kiovaan tilattuna jopa 700 dollariin. Keskiviikkona Starlinkin verkkosivuilla laitteen hinnaksi kerrottiin 600 dollaria. Starlinkin kuukausimaksu Ukrainassa nostettiin myös 75 dollariin.

Starlinkin hinnat ovat nousseet myös Puolassa, jonka kautta monet ukrainalaiset hankkivat laitteitaan, mutta pysyneet ennallaan useimmissa muissa Euroopan maissa, kertoo Financial Times.

Ukrainalle yhdysvaltalaiset Starlink-yhteydet ovat olleet merkittäviä sekä sotilaskäytössä että sotilaiden viestinnässä kotiväelle. Ukrainan hallitus on ilmoittanut vapauttavansa maahan tuotavat Starlink-laitteet tullimaksuista ja arvonlisäverosta.

Ukrainalaisten hinta samaa luokkaa Suomen kanssa

Ukrainalaisten Starlink-hinnat kuuluvat Euroopan kalleimpiin. Suomessa Helsinkiin tilattu laite maksoi keskiviikkona 565 euroa ja kuukausimaksu oli 85 euroa. Saksalaiset maksoivat Berliiniin tilatusta laitteesta 460 euroa ja käytöstä 80 euroa kuukaudessa. Espanjassa laite maksoi 390 euroa ja kuukausikäyttö 70 euroa.

Starlink-palvelua pyörittävän SpaceX:n perustaja ja toimitusjohtaja Elon Musk ei vastannut FT:n kommenttipyyntöön. Monimiljardööri Musk on ukrainalaisille kiistanalainen hahmo, joka Venäjän suurhyökkäyksen alussa voitti puolelleen monet ukrainalaiset toimitettuaan maahan Starlink-laitteita. Sittemmin Musk raivostutti maan ehdottamalla alueluovutuksia Venäjälle sodan päättämiseksi. Musk myös myötäili Venäjän vallanpitäjien näkemyksiä, joiden mukaan Krimin niemimaan aikoinaan tehty luovutus Ukrainan neuvostotasavallalle oli historiallinen virhe.

0:54


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja