Elon Muskille ärähtänyt Alexander Stubb MTV:lle: "Toivottavasti hän ei ala pelaamaan Putinin pussiin"

Elon Muskin sekaantuminen sotaan herättää kritiikkiä – joko miljardööri on ylittänyt rajan, Alexander Stubb? 9:46
Katso Alexander Stubbin haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta!

Miljardööri ja SpaceX-yhtiön omistava Tesla-pomo Elon Muskin ulostulot aiheuttavat edelleen hämmennystä. Jopa siinä määrin, että Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb kommentoi asiaa MTV Uutisille. 

Suomen entinen pääministeri, nykyisin Firenzessä professorina toimiva Alexander Stubb antaa nykyään harvoin haastatteluja suomalaismedioille. 

Mutta nyt hän antaa, sillä sille on paikkansa – kiitos miljardööri Elon Muskin

Vaikutusvaltainen Tesla-pomo on noussut uutisotsikoihin paitsi Twitter-kauppojen, myös Venäjän hyökkäyssodan – tai pikemminkin siihen sekaantumisen – takia.

– Hyvä Elon Musk, Ukrainan sodassa kyse on elämästä ja kuolemasta. Pyydän, lopeta kaaoksen aiheuttaminen. Tämä ei ole peliä, Stubb tviittasi aiemmin perjantaina. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Mistä oikein on kyse? 

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, maa tuhosi systemaattisesti Ukrainan tietoliikenneyhteyksiä. 

Ukraina pyysi apua SpaceX:ltä ja sen toimitusjohtajalta Elon Muskilta, joka puolestaan myi Ukrainalle tuhansia Starlink-yhteyslaitteita. 

Starlink on osoittautunut Ukrainalle äärimmäisen tärkeäksi aseeksi Venäjää vastaan, sillä sen avulla ukrainalaisjoukot ovat saaneet dataa venäläisjoukkojen liikkeistä ja sijainneista.

Nyt, kun Ukraina on saanut Venäjän miehittämiä alueita takaisin ja etenee kohti Venäjän vuonna 2014 laittomasti itseensä liittänyttä Krimin niemimaata, Musk on kieltänyt Starlinkin käytön Krimin yllä.

– Starlinkin käyttö lopettaminen aiheuttaa suuria ongelmia sodankäynnissä Ukrainalle, Stubb sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

– Ukrainalla on juuri nyt yliote, eli on vaarallinen hetki ikään kuin himmentää informaatiota. Sen takia toivon, että Elon Muskillakin järki voittaa tässä asiassa.

Musk mestaroi alueella, joka ei ole hänen vahvuusaluettaan

Mediatietojen mukaan Elon Musk pelkää, että Ukrainan pyrkimykset ajaa valloittaja pois Krimin niemimaalta saattaisi johtaa jopa ydinsotaan.

Tämä tieto puolestaan on peräisin myös Stubbin hyvin tuntemalta, arvostetulta mediahenkilöltä, Ian Bremmerilta, jonka sanaan Stubb kertoo luottavansa. 

Bremmerin mukaan Musk olisi keskustellut suoraan Venäjän presidentin kanssa, mitä myöskään Stubb ei katso hyvällä. 

– Nyt, kun hän on parisen viikkoa sitten ymmärtääkseni puhunut Vladimir Putinin kanssa ja sen jälkeen esittänyt rauhansuunnitelman, joka on suoraan Venäjän pelikirjasta, kritiikki Muskia kohtaan on koventunut. 

– Hän tulee järjestelmän ulkopuolelta mestaroimaan asiassa, joka ei välttämättä ole hänen vahvinta osaamisaluettaan, Stubb toteaa. 

Muskin aseman väärinkäytöksestä tulisi olla huolissaan

Muskin Twitterissä esiin tuoma rauhansuunnitelma on toden totta kuin suoraan Putinin kynästä.

Muskin rauhansuunnitelmassa ehdotetaan muun muassa, että Krim olisi muodollisesti osa Venäjää ja että Ukrainan alueilla, jotka Venäjä vastikään liitti laittomasti itseensä, pidettäisiin uusi äänestys alueiden liittämisestä Venäjään – tällä kertaa YK:n valvovan silmän alla. Jos alueiden asukkaista enemmistö haluaisi Venäjän poistuvan alueelta, maan olisi se tehtävä.

Jopa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi reagoi Muskin ulostuloon, jota monet pitivät liian myönteisenä Venäjälle.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Stubbin mukaan Eurooppa ja laajemmin länsimaat jakautuvat kahteen lohkoon – yksinkertaistettuna rauhan ja oikeudenmukaisuuden lohkoon.

– Rauhan lohkoon kuuluvat he, jotka haluavat rauhaa hinnalla millä hyvänsä. Vaikka sillä, että Venäjä saisi pitää ne alueet, jotka se on yrittänyt valloittaa Ukrainalta, Stubb havainnollistaa.

– Oikeudenmukainen lohko on se, joka sanoo, että ei, tähän konfliktiin on olemassa ainoastaan aseellinen ja sotilaallinen lopputulema. 

Stubbin mielestä tämänkaltaiset hämmentävät kommentit ovatkin omiaan muuttamaan ihmisten mielipiteitä. Ensimmäistä kertaa historiassa sotaa ei käydä vain maalla, merellä ja ilmassa vaan myös internetissä ja sosiaalisen median alustoilla. 

– Ollaan tilanteessa, jossa Elon Musk käyttää asemaansa väärin ja siitä tulee olla huolissaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sen lisäksi, että Musk on Stubbin mielestä ristiriitainen persoona, Musk on myös erittäin vaikutusvaltainen mies – eikä vain bisnesmaailmassa vaan myös sosiaalisessa mediassa. 

– Koska Elon Muskilla on myös 109 miljoonaa Twitter-seuraajaa, häntä kuunnellaan, Stubb sanoo. 

– Siksi olen itse peräänkuuluttanut Elon Muskille sitä, että tämä sota on mustavalkoinen: on valittava puolensa – toivottavasti hän ei ala nyt pelaamaan Putinin pussiin, Stubb pohtii. 

Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa koko sodan ajan mittavilla tukipaketeilla – niin rahallisesti kuin aseellisestikin. 

Stubbin mukaan on mahdollista, että Muskin ulostulot ja temppuilut on pistetty merkille myös Yhdysvaltain päättävissä elimissä. 

– Voisin hyvin kuvitella, että Yhdysvaltain hallinnon puolelta käydään aika kuumeisestikin keskustelua Elon Muskin kanssa tämän julkisen haipakan ulkopuolelta, Stubb pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat