Yhdysvaltain ulkoministeriö varoittaa: Venäjä voi pakottaa kaksoiskansalaisia armeijaan

Putin julisti sotatilalain useille Ukrainalta valtaamilleen alueille, Venäjä evakuoi Hersonista ihmisiä – mikä sotatilanne on nyt? 9:07
Putinin sotatilalaki antaa valtuudet ratsioihin ja leireihin – Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija kertoo, mitä lakimuutoksista tulee tietää.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kehottaa Venäjän kaksoiskansalaisia poistumaan välittömästi Venäjältä.

Ulkoministeriö tiedottaa, että maalla on tällä hetkellä hyvin rajallinen kyky tarjota apua Venäjällä oleskeleville Yhdysvaltain kansalaisille.

Yhdysvaltain kansalaiset voivat tällä hetkellä joutua Venäjällä muun muassa laittomien pidätysten piiriin.

Ulkoministeriö jatkaa tiedotteessaan, että Venäjän turvallisuuspalvelut saattavat jättää ilmoittamatta ulkomaalaisten kansalaisten pidätyksestä ja viivästyttää kohtuuttomasti konsuliapua.

Pidätyksen syitä voivat Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan olla muun muassa Venäjän etujen vastaisesti toimiminen, valtion tai armeijan huonoon valoon saattaminen sekä sukupuolivähemmistöjen oikeuksen puolustaminen.

Yhdysvallat on varoittanut Venäjälle matkustamisesta jo ennen Ukrainan sodan puhkeamista. Se on myös toistuvasti varoittanut kansalaisiaan matkustamisesta Venäjälle viimeisen vuoden aikana.

Ulkoministeriö myös muistuttaa, että Venäjällä on tällä hetkellä pula käteisestä, eivätkä yhdysvaltalaiset luotto- tai pankkikortit toimi enää maassa. Myös kaupallisten lentojen järjestäminen kotimaahan voi olla vaikeaa.

Yhdysvaltalainen voidaan pakottaa osaksi mobilisaatiota

Ulkoministeriö myös varoittaa, että Venäjä voi kieltäytyä tunnustamasta kansalaisuutta kaksoiskansalaisille, ja näin evätä heiltä pääsyn konsuliapuun sekä lähtöön Venäjältä.

Ministeriö ei myöskään poissulje sitä vaihtoehtoa, etteikö Venäjä voisi myös määrätä Yhdysvaltain kansalaisia asepalvelukseen tai osaksi mobilisaatiota.

Lue lisää tiedotteesta sekä neuvoista hätätilanteessa toimimiseen täältä.

Myös Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle sekä poistumaan välittömästi maasta. Matkustustiedotteen pääset lukemaan täältä.

Lue myös:

    Uusimmat