Yhdysvallat puolustelee iskujaan Jemenissä – huthikapinalliset vannovat "voimallista" kostoa

Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena" 2:16
Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin

Huthikapinalliset ovat kertoneet aikovansa kostaa Yhdysvaltojen uusimman iskun tutka-asemaansa Jemenissä.

Qatarilaiselle al-Jazeera -uutiskanavalle puhunut kapinallisten edustaja Nasreddin Amer sanoo, että ryhmän vastaisku tulee olemaan "voimallinen ja tehokas".

Amer väittää kuitenkin, ettei Yhdysvaltojen isku ole aiheuttanut mitään vahinkoa eikä myöskään surmannut tai haavoittanut ketään.

Yhdysvallat teki varhain tänään iskun huthikapinallisten tutka-asemaan Jemenissä, kertoo Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämaja, joka vastaa Lähi-idän-toiminnoista (USCENTCOM).

Lausunnon mukaan sotilaskohteeseen kohdistettu isku oli täsmäisku sekä edellisyön iskuihin liittyvä jatkotoimi.

Iskujen määrästä vaihtelevia tietoja

Kansainväliset mediat raportoivat jo aiemmin, että Yhdysvallat oli jatkanut iskujaan alueella. Iranin tukemien huthien pyörittämä media puolestaan kertoi aiemmin, että al-Dailamin lentotukikohta Jemenin pääkaupungissa Sanaassa oli päätynyt iskun kohteeksi.

Tuoreiden iskujen tarkasta määrästä on esitetty tänään poikkeavia tietoja, sillä huthien televisiokanava kertoi useista iskuista Sanaassa. Uutistoimisto AP:n Sanaassa olevat toimittajat puolestaan kertoivat kuulleensa yhden kovaäänisen räjähdyksen.

Uutiskanava CNN taas kertoi aiemmin uusista iskuista, jotka olivat yhdysvaltalaisen virkamieslähteen mukaan mittakaavaltaan edellisyön iskuja pienempiä. Virkamies tähdensi CNN:lle, että tuoreet iskut olivat yksin Yhdysvaltain toteuttamia. Perjantain vastaisena yönä Yhdysvallat teki iskuja Britannian kanssa useiden muiden maiden tukemana.

Yhdysvallat puolusteli iskujaan YK:ssa

Yhdysvallat on vakuuttanut YK:n turvallisuusneuvostossa, ettei se kuitenkaan halua uutta sotaa alueella.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield sanoi eilen YK:ssa, että iskujen tarkoituksena on ainoastaan palauttaa vakaus Punaisellemerelle, jotta laivat voivat kulkea siellä vapaasti ja turvallisesti. Asiasta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Lähettilään mukaan iskut olivat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia ja ne aloitettiin vasta, kun muut keinot olivat osoittautuneet riittämättömiksi.

–  Iskujen tarkoituksena oli häiritä ja heikentää huthien kykyä jatkaa holtittomia hyökkäyksiään aluksia ja kaupallista laivaliikennettä vastaan ​​Punaisellamerellä ja Adeninlahdella, lähettiläs sanoi lausunnossaan.

Hän vetosi turvallisuusneuvostoon, jotta jäsenmaat vaatisivat huthikapinallisia lopettamaan hyökkäykset.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti eilen kaikkia osapuolia olemaan kärjistämättä tulenarkaa tilannetta.

Huthit iskeneet kauppalaivoihin

Huthikapinalliset ampuivat eilen ainakin yhden ohjuksen merelle Yhdysvaltain ja Britannian yöllä tekemien ilmaiskujen jälkeen. Korkea-arvoisen amerikkalaisupseerin Douglas Simsin mukaan ohjus ei osunut yhteenkään alukseen.

Brittiläinen meriturvallisuusyhtiö Ambrey kertoi BBC:n mukaan huthien ottaneen eilen vahingossa kohteekseen venäläistä öljyä kuljettaneen tankkerin. Vanhentuneen tiedon takia he luulivat aluksen olevan kytköksissä Britanniaan.

Hutheja tukeva Iran ja sen liittolainen Venäjä tuomitsivat perjantain vastaisen yön iskut. Venäjä myös pyysi YK:n turvallisuusneuvoston koolle käsittelemään tilannetta.

Huthikapinalliset ovat viime aikoina tehneet Punaisellamerellä lukuisia iskuja kansainvälistä meriliikennettä vastaan. Kapinalliset ovat sanoneet tukevansa iskuilla palestiinalaisia Gazassa, jossa Israel käy veristä sotaa äärijärjestö Hamasia vastaan.

Yhdysvallat ja Britannia liittolaisineen ovat vakuuttaneet, että niiden hävittäjillä ja ohjuksilla tekemät iskut Jemenin alueelle tähtäävät vakauden palauttamiseen Punaisellemerelle. Maat korostivat lausunnossaan, että ne eivät emmi toimia suojellakseen ihmishenkiä ja varmistaakseen laivaliikenteen vapaan kulun yhdellä maailman keskeisistä kauppareiteistä.

Yhdysvaltain ja Britannian lisäksi lausuntoon yhtyivät Australia, Bahrain, Kanada, Tanska, Saksa, Hollanti, Uusi-Seelanti ja Etelä-Korea.

Kongressin jäsenet arvostelleet Bidenia

Yhdysvalloissa useat kongressin jäsenet ovat arvostelleet presidentti Joe Bidenia siitä, että tämä ei hakenut edustajainhuoneen hyväksyntää iskuille Jemenissä, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Washington Post.

Useiden demokraatti- ja republikaanijäsenten mukaan Bidenin olisi ensin pitänyt hakea kongressin hyväksyntä iskuille.

–  Presidentin on tultava kongressiin, ennen kuin hän aloittaa iskun Jemenin hutheja vastaan ​​ja vie meidät mukaan uuteen konfliktiin Lähi-idässä. Tämä on kirjattu perustuslakiin. Puolustan sitä riippumatta siitä, onko (presidentti) demokraatti vai republikaani, kirjoitti demokraattijäsen Ro KhannaX-viestipalvelussa.

Kun lehden mukaan demokraatit perjantaina kysyivät asiasta Bidenilta, tämä oli vastannut arvostelijoiden olevan väärässä.

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain perustuslaki antaa kongressille valtuudet sodan julistamiseen, mutta sallii myös presidentin armeijan ylipäällikkönä käyttää sotavoimaa puolustustarkoituksiin.

Lue myös:

    Uusimmat