Mainos

Yhdysvallat julkistaa Pinochet-dokumentteja

Yhdysvallat aikoo tänään paljastaa tuhansia sivuja aikaisemmin salaisina pidettyjä dokumenttejä Chilen entisestä diktaattorista Augusto Pinochetistä.

-Dokumentit ovat peräisin ulkoministeriöstä ja muista virastoista. Luulen, että dokumenttejä Pinochetin vuosien 1973-1990 valtakaudelta on 4000-5000 kappaletta, Yhdysvaltain ulkoministeriön vanhempi virkamies sanoi.

Eri ihmisoikeusryhmittymien vaatimukset salaisena pidettyjen dokumenttien julkaisuun ovat kasvaneet Pinochetin pidätyksestä alkaen. Pinochet pidätettiin lokakuussa Lontoossa espanjalaisten tuomarien pyynnöstä. Tuomari Baltasar Garzon aikoo syyttää Pinochetiä yli sadasta kidutus- ja katoamistapauksesta.

Aikaisemmin salassa pidettyjen dokumenttien mukaan Pinochetin vallankaappaus, jossa hän syrjäytti sosialistisen presidentin Salvador Allenden, oli voimakkaasti Washingtonin tukema.
-Toivomme, että dokumentit valottavat lisää ihmisoikeuksien rikkomuksista, erityisesti Pinochetin osallisuudesta pahoinpitelyihin, sanoi Jose Miguel Vivanco ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.