Yhdysvallat asetti EU:lle ennennäkemättömät miljarditullit, Ranska varoittaa jo vastatoimista – ensi kuun tullipäätöksellä on suora vaikutus myös Suomeen

8:16
Ranskalaiset viinintuottajat olivat jo kesällä huolissaan USA:n EU:lle kaavailemista tullimaksuista.

Yhdysvallat on asettanut tulleja yli 6,7 miljardin euron arvioiselle tuonnille EU:sta.

Tullimaksut koskevat muun muassa lentokonevalmistaja Airbusia, ranskalaisia viinejä ja skottilaisia viskejä.

Uudet tullimaksut tulivat voimaan tänä aamuna, kertoo uutistoimisto AFP.

– Tämä osoittaa sen, että EU.n ja Yhdysvaltojen kauppasuhde on isoissa ongelmissa. Presidentti (Donald) Trump ei näytä jättävän rauhaan EU:takaan, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Yhdysvallat asetti tullimaksut siitä huolimatta, että eurooppalaiset päättäjät yrittivät pyytää viime hetkellä lykkäystä. Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire on varoittanut Yhdysvaltoja vastatoimista.

Maailman kauppajärjestö WTO antoi lokakuun alussa Yhdysvalloille luvan määrätä EU:lle rangaistustulleja 7,5 miljardin dollarin edestä lentokonevalmistaja Airbusin tukiaisia koskevassa kiistassa. Yhdysvallat kertoi tuolloin, että se ei kuitenkaan rankaisisi EU:ta koko summan edestä, sillä se pyrki saamaan aikaan sovinnon.

"Ehä Trumpilla ei pokka pidä"

EU on jo aiemmin ilmoittanut ryhtyvänsä vastatoimiin asiassa. WTO on jo vuosina 2010 ja 2011 linjannut, että eurooppalainen Airbus ja amerikkalainen Boeing olivat saaneet miljardien edestä kilpailua vääristäviä tukiaisia. WTO päättää noin puolen vuoden päästä, minkälaisia tulleja EU saa määrätä amerikkalaistuotteille.

– Suurempi kysymys on tässä, tulevatko autotullit voimaan marraskuun puolessavälissä. Niillä olisi Suomeen suoria vaikutuksia, koska meillä on Uudenkaupungin autotehdas, Koivu sanoo.

Uudenkaupungin autotehtaan valmistamia Mercedes-Benzejä viedään Yhdysvaltoihin. Autotulleiksi ennakoidaan 25 prosenttia, 10 prosenttia tai että niitä ei aseteta lainkaan.

– Ehkä Trumpilla pokka ei ihan pidä laittaa 25 prosentin tulleja, koska siitä seuraisi aikamoinen rahoitusmarkkinareaktio. Se olisi omiaan heikentämään Yhdysvaltain talouskehitystä, jonka Trumpin täytyy pitää voimissaan niin kauan kunnes presidentinvaalit koittavat, Koivu ennakoi. 

Korjattu aiempaa uutista: USA on asettanut tulleja yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta. Kyse ei ole 6,7 miljardin euron tullimaksuista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja