Mainos

Kiinan ja USA:n välinen kauppasota vaikuttaa myös maamme talouteen – "Tämä kaikki on näkynyt myös Suomessa"

3:07

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota on kestänyt jo puolitoista vuotta. Tähän mennessä on vaikea sanoa täsmällisiä lukuja sen vaikutuksista Suomeen.

– Maailmankaupan kasvu on pysähtynyt, teollinen suhdanne on selvästi heikentynyt ja luottamus on heikentynyt. Tämä kaikki on näkynyt myös Suomessa. Etenkin teollisuus on kärsinyt ja kasvu on hidastunut prosentin ja puolentoista väliin koko taloudessa, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.

Markkinoilla on yleinen käsitys siitä, että tämä kauppasota vain pahenee eikä sovitteluratkaisua ole lähitulevaisuudessa näkyvissä. Kaikki nämä toimet heikentävät jollain tavalla maailmantalouden kehitystä.

– Voi olla, että yksittäisen toimen harmi on aika pieni, mutta näitä on tullut jo aika paljon. Uusilla toimilla on suora kielteinen vaikutus maailmankauppaan, investointeihin, Euroopan talouteen ja tätä kautta Suomeen. Ja kun niitä tulee lisää ja varmuus kasvaa, ne painavat Suomen näkymiä. Se tulee näkymään ilman muuta kehityksessä ja talousennusteissa varmaan lähiaikoina, Heiskanen sanoo.

Euroopan ja Suomen kannalta näkymät ovat jo muutenkin heikot. Elvytystoimia tarvitaan Yhdysvaltain ja Euroopan keskuspankkien toimesta.

– Yhdysvalloissa laskettiin korkoa, euroalueella on valmiutta tukea taloutta. Nämä ovat sellaisia toimia, jotka jonkun ajan kuluttua voivat vaikuttaa talouteen myöntävästi. Mutta se vie aikaa ja silloin nämä välittömät kaupan esteet voivat hidastaa taloutta, enne kuin elvytystoimet voivat alkaa vaikuttaa., Heiskanen sanoo.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja