Yhdistämällä enemmän

Tulostimen ja skannerin yhdistäminen on hyvä idea, sillä laitteet integroimalla saadaan aikaan vähintään yksi selkeä etu: kun laite osaa sekä lukea että tulostaa dokumentteja, saadaan pari käyttökytkintä lisäämällä aikaan helppokäyttöinen kopiokone.

Uutta monitoimilaitteiden markkinoilla ovat myös erityisesti valokuvien tulostukseen tarkoitetut tuotteet. Yleensä tämän luokan laitteiden mukana on myös kortinlukija, jonka avulla kuvia voidaan tulostaa ilman tietokoneen apua suoraan digikameran muistikortilta.

Muistikortilta tulostamisen lisäksi laitteilta onnistuvat myös esimerkiksi paperikuvan suurennokset ja pienennökset, mutta joistakin huippuvalokuvatulostimista löytyviä varsinaisia kuvan korjailutoimintoja ei sentään ole.

Useimmiten laitteita kuitenkin käytettäneen PC:n yhteydessä, ja kuvien korjailu koneella on joka tapauksessa huomattavasti mukavampaa ja sujuvampaa kuin erilaisten, vaikutuksiltaan usein hankalasti hahmotettavien säätöjen tekeminen täysin sokkona tai vain pienen nestekidenäytön avulla.

Muistikortinlukijoilla varustetuissa vertailulaitteissa on kaikissa mukana kortilta tulostettavien kuvien valitsemista helpottava toiminto, jonka avulla kortin sisällöstä voidaan tulostaa pienet kuvat sisältävä indeksisivu, johon tulostettavaksi halutut kuvat merkitään kynällä. Tämän jälkeen indeksi asetetaan skannerin lasille, ja laite tulostaa halutut kuvat automaattisesti.

Vielä pari vuotta sitten useimmat monitoimilaitteet sisälsivät mahdollisuuden myös telefax-käyttöön vähintäänkin PC:n modeemia hyödyntäen. Tällä hetkellä muinaismuistoksi muuttunut faksi on kuitenkin etenkin kotikäytössä niin marginaalinen laite, etteivät nykyiset monitoimilaitteet enää sisällä mitään varsinaisia faksaustoimintoja.

Valokuvatulostuksen kehitys viime vuosina on ollut huikeaa, ja jo jonkin aikaa on oltu siinä pisteessä, että valokuvien tulostamiseen tarkoitetulla mustesuihkutulostimella valokuvapaperille tuotetut kuvat ovat laadultaan yhtä hyviä tai jopa parempia kuin kuvalaboratoriossa teetetyt. Nykytulostinten koneistojen tarkkuus onkin tyypillisesti lähes 5000 mustepistettä tuumaa kohti. Tämä tarkoittaa, että tulostimen paperille suihkuttamat mustepisarat ovat huomattavasti pienempiä kuin ihmissilmällä voi erottaa, joten tarkkuuksien vertailu toisiinsa ei yleensä ole mielekästä.

Tarkkuuksia käsiteltäessä on syytä huomata, että tulostimen käyttämä pistettä tuumalle –tarkkuus on eri asia kuin kuvia käsiteltäessä kuvankäsittelyohjelmassa määritetty tarkkuus, joka tyypillisesti valokuville ja painotuotteille on 300 pistettä tuumalle. Tämä johtuu siitä, että yhden näytöllä näkyvän kuvapisteen tulostamisessa käytetään useita erillisiä mustepisaroita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja